Home » Știință » Test de cultură generală. Cât de eficient este placebo?

Test de cultură generală. Cât de eficient este placebo?

Publicat: 06.02.2024

În multe dintre articolele din domeniul medicinei am menționat termenul placebo (un medicament lipsit de substanță activă, prescris de obicei în scopuri experimentale), dar cât de eficient este placebo?

Cât de eficient este placebo? Răspunsul cu siguranță vă va uimi.

Un studiu pe medicamentele pentru tuse a arătat că placebo a fost responsabil pentru 85% din reducerea tusei, în timp ce doar 15% din această reducere a putut fi atribuită ingredientelor active, conform Britannica.

Cât de eficient este placebo?

Placebo a fost folosit în medicină încă din antichitate și ar fi putut fi semnificativ în îmbunătățirea sănătății și a calității vieții atunci când se știa puțin despre etiologia majorității bolilor.

Cele mai multe rezultate s-au datorat probabil unui efect placebo, deoarece tratamentele disponibile nu au fost dovedite sau s-au dovedit de atunci nevalide. De exemplu, uleiul de șarpe și „lăsarea de sânge” erau practici comună în trecut; cu toate acestea, cei care au răspuns pozitiv la aceste tratamente probabil au făcut-o datorită efectului placebo.

Apariția studiilor clinice controlate cu placebo în anii 1940 a reintrodus efectul placebo în zilele noastre. Articolul clasic „The Powerful Placebo”, de Henry Beecher, a evidențiat efectul placebo și a subliniat necesitatea de a-l lua în considerare pentru a evalua în mod corespunzător eficacitatea unei modalități de tratament. Atât mediile de cercetare, cât și cele clinice utilizează efectul placebo, potrivit National Library of Medicine.

Efectul placebo este un fenomen fascinant care apare atunci când o intervenție medicală simulată determină îmbunătățirea stării pacientului datorită factorilor asociați cu percepția pacientului asupra intervenției.

Exemple de intervenții placebo includ pastilele cu zahăr, injecțiile cu soluție salină și ritualurile terapeutice. Pastilele placebo au fost disponibile chiar și comercial în farmacii în trecut, deși etica medicală interzice utilizarea lor acum.

Efectul placebo încă nu este înțeles pe deplin

Efectele placebo nu se limitează la intervenții inerte. Tratamentele eficiente dovedite pot genera și ele un efect placebo. În mod tradițional, efectul placebo a fost considerat o variabilă neplăcută, care trebuie controlată; cu toate acestea, în lumina unor cercetări remarcabile în ultimele decenii care demonstrează potențialul său de a modula rezultatele tratamentului, a existat un interes crescut pentru studierea acestui fenomen.

În ciuda progreselor dramatice în cunoștințele științifice despre efectul placebo, eforturile de a caracteriza acest fenomen sunt încă în stadii incipiente. Natura complexă a interacțiunilor minte-corp, completată de conotațiile negative asociate cu efectele placebo în trecut, a împiedicat înțelegerea fenomenului. Cu toate acestea, cercetătorii încep să dezlege baza neurobiologică a efectelor placebo.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii pot înțelege cotcodăcitul găinilor, au descoperit cercetătorii

Exercițiile ușoare ar putea inversa obezitatea din copilărie legată de sedentarism

Mâncarea preferată ar putea fi influențată de „amprenta” unică a limbii

De ce ar trebui să ne îngrijoreze problemele gastrointestinale?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase