Home » Știință » Cum poate aparatul RMN să rănească pacienții?

Cum poate aparatul RMN să rănească pacienții?

Cum poate aparatul RMN să rănească pacienții?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.01.2024

Dispozitivele medicale inovatoare s-au dovedit binevenite, în special cele care sunt folosite pentru diagnosticarea bolilor. Un astfel de exemplu este aparatul RMN care reprezintă un excelent instrument de investigații, însă vine la pachet cu unele reguli.

O femeie în vârstă de 57 de ani din Wisconsin a suferit recent o rană nefericită la fese. Ea se prezentase anul trecut la spital pentru o investigație RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) și intrase în aparat cu o armă de foc, pe care o avea ascunsă în pantaloni. Magnetul puternic al aparatului a făcut ca arma să se descarce.

Acesta nu este primul exemplu din 2023 în care un pacient este vătămat într-un aparat RMN din cauza unei arme de foc. În luna februarie, un avocat din Brazilia a murit după ce arma ascunsă la brâu i s-a descărcat în abdomen.

Atunci când aparatul RMN a produs mai multe daune pacienților

RMN-ul are o istorie îndelungată, care datează din 1930. Mulți ani de studii și de adaptări au dus la realizarea primei scanări a unui pacient în 1977. Iar din acel moment, medicii au avut un nou instrument de investigații. În jur de 95 de milioane de scanări RMN sunt efectuate în fiecare an, potrivit IFLScience.

Vorbim despre un instrument de diagnosticare eficient și valoros, care este sigur pentru pacienți (atunci când aceștia respectă regulile), oferind o rezoluție excelentă a țesuturilor fără să expună beneficiarul la nicio radiație ionizantă dăunătoare.

Deși este sigură, există unele temeri din partea pacienților cu privire la zgomotul produs de aparat (de aceea li se oferă dopuri pentru urechi), care poate ajunge la 100 de decibeli. În paralel, unele persoane care suferă de claustrofobie au dificultăți în a tolera perioadele lungi petrecute în aparat.

Cum funcționează, de fapt, aparatul RMN?

RMN funcționează prin aplicarea unor câmpuri magnetice puternice asupra a ceea ce este supus analizei. Acești magneți produc un câmp magnetic care este cu 30.000 mai puternic decât cel al Pământului.

Protonii (particule subatomice) care alcătuiesc fiecare element din corp (și din Univers) sunt stimulați, ceea ce îi face să „iasă” din starea lor normală de relaxare. Atunci când magnetul este oprit, senzorii aparatului detectează energia eliberată de protoni, în timp ce aceștia revin la starea lor de repaus. Acest lucru le permite oamenilor de știință să facă diferența între tipurile de țesuturi și să afle dacă acestea sunt sănătoase. Unul dintre cele mai mari riscuri ale RMN-ului provine de la magneții puternici, deoarece aceștia nu sunt selectivi în ceea ce privește obiectele asupra cărora acționează. Magneții pot atrage obiecte metalice de oriunde din încăpere, așa cum s-a văzut în cazul incidentelor cu arme de foc sau pot provoca daune prin încălzirea obiectelor care se află în corp sau pe corp, provocând arsuri.

Din acest motiv, există reguli stricte pentru scanările RMN. De exemplu, pacienții sunt supuși unui chestionar înainte de scanare referitor la istoricul medical și la eventualele obiecte metalice, pentru a preveni rănirea sau moartea. Persoanele cu stimulatoare cardiace sau cu alte dispozitive electronice implantate sunt deosebit de expuse riscului de vătămare. Ulterior, au fost dezvoltate proceduri speciale pentru a le permite acestor persoane să facă această investigație.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cazul extrem de dureros al unui pacient care a intrat într-un aparat RMN cu o jucărie sexuală

Pinguinul Chaka, primul din specia sa care a primit o scanare RMN. Ce probleme avea?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre CT și RMN?

Primul test din lume care detectează recidiva cancerului cerebral doar printr-o înțepătură în deget

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase