Home » Știință » Un asteroid „distrugător de orașe” trece miercuri, 7 februarie 2024, pe lângă Pământ

Un asteroid „distrugător de orașe” trece miercuri, 7 februarie 2024, pe lângă Pământ

Un asteroid „distrugător de orașe” trece miercuri, 7 februarie 2024, pe lângă Pământ
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.02.2024

Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA au descoperit un asteroid „distrugător de orașe” care se îndreaptă spre Pământ și va trece pe lângă planeta noastră, miercuri, 7 februarie 2024, ora 2:06 (ora României).

Asteroidul va ajunge la o distanță de 5,4 milioane de kilometri de planeta noastră. Prin comparație, Luna este aflată la 384.400 km depărtare de Pământ.

Roca spațială măsoară 244 de metri, aproximativ cât două stadioane de fotbal american, potrivit NASA.

Prea mic și prea departe pentru a fi observat fără telescop

Experții folosesc termenul de „distrugător de orașe” pentru astfel de asteroizi pentru că sunt capabili să distrugă un oraș întreg în cazul în care ar lovi un loc populat de pe Pământ. Totuși, asteroidul care va trece pe lângă noi miercuri, 7 februarie 2024, va fi prea mic și prea departe pentru a fi observat fără telescop.

Asteroidul va fi de aproximativ 10.000 de ori mai puțin luminos decât cele mai puțin luminoase stele de pe cerul nopții ce pot fi văzute cu ochiul liber, a explicat Gianluca Masi, astrofizician și director științific Virtual Telescope Project, pentru Business Insider.

Un asteroid „distrugător de orașe” cu orbită alungită

Asteroidul orbitează Soarele la fiecare 962 de zile. După ce va trece de Terra, roca spațială își va continua drumul prin Sistemul Solar.

Orbita asteroidului are o formă alungită, fapt pentru care, de fiecare dată când trece pe lângă Pământ, distanța față de planeta noastră variază în mod semnificativ.

Spre exemplu, următoarea dată când va trece pe lângă noi, în iulie 20237, asteroidul va ajunge la puțin peste 15 milioane de kilometri de Pământ.

Când este un asteroid „potențial periculos”?

Asteroidul denumit 2023 SP1 este considerat „potențial periculos” de către NASA din cauza dimensiunii sale și a distanței la care zboară pe lângă planeta noastră.

Un asteroid este considerat „potențial periculos” atunci când are un diametru de cel puțin 140 de metri și orbitează Pământul la o distanță de 7,4 milioane de kilometri.

Oamenii de știință au identificat mai bine de 34.000 de obiecte în apropiere de Pământ. Dintre acestea, puțin peste 2.300 de obiecte au fost desemnate drept „potențial periculoase”.

Ce s-ar întâmplă dacă un asteroid uriaș ar fi în drum spre Pământ?

Totuși, NASA suspectează că există mult mai multe obiecte nedescoperite încă. Dacă un asteroid uriaș ar fi în drum spre Pământ, am avea nevoie de un avans de 10 ani pentru a-l distruge sau devia, potrivit ScienceAlert.

Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA lucrează acum la o nouă misiune, numită Near-Earth Object Surveyor, așteptată să fie lansată în septembrie 2027. Prin intermediul programului, NASA va trimite un telescop spațial în infraroșu pe orbita Pământului care să caute obiectele ce ar putea pune în pericol Pământ.

Vă mai recomandăm să citiți și:

După mai bine de 3 luni, NASA a reușit să deschidă capsula cu praful și rocile de pe asteroidul Bennu

6 lucruri de știut despre misiunea Psyche, prima întâlnire a omenirii cu un asteroid metalic

Ce au văzut cercetătorii de la NASA atunci când au deschis capsula OSIRIS-REx cu mostrele de pe asteroidul Bennu?

Ziua, luna și anul în care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul cu forța a 22 de bombe atomice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase