Home » Știință » NASA și Lockheed Martin au dezvăluit un avion supersonic silențios fără precedent

NASA și Lockheed Martin au dezvăluit un avion supersonic silențios fără precedent

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16.01.2024

NASA a dezvăluit un avion supersonic silențios fără precedent, parte din eforturile agenției spațiale americane de a transforma în realitate zborul supersonic comercial.

În cadrul unei ceremonii comune alături de Lockheed Martin Skunk Works, NASA a dezvăluit avionul experimental X-59, așteptat să zboare de 1,4 ori mai rapid decât viteza sunetului, adică 1.488 kilometri la oră.

Aeronava, cu o lungime de 30,4 metri și o lățime de aproape 9 metri, are un bot subțire ce reprezintă aproape o treime din lungimea totală a avionului, conceput astfel tocmai pentru a dispera undele de șoc ce ar înconjura de obicei aeronavele supersonice și ar genera boomul sonic.

„Un pas important în avansul tehnologiei aviatice”

Mai mult, inginerii au poziționat cabina de pilotaj aproape la jumătatea avionului și au eliminat geamurile orientate spre direcția de mers, întâlnite de obicei la alte avioane.

„Am luat această decizie pentru a-l face mai silențios, dar este și un pas important în avansul tehnologiei aviatice. Echipa a dezvoltat sistemul de vedere extern, care este de fapt o minune a camerelor de înaltă rezoluție ce alimentează un monitor de rezoluție ultra-înaltă”, a explicat Pam Melroy, administrator adjunct al NASA.

Avionul X-59 va zbura peste mai multe orașe din SUA

Avionul X-59 este așteptat să efectueze primul zbor în anul 2024 și apoi primul zbor supersonic silențios. Agenția spațială a Statelor Unite a mai transmis că, odată ce testele de zbor vor fi finalizate, avionul va zbura peste mai multe orașe din țară care încă nu au fost selectate și vor fi colectate informații de la public despre sunetul generat de avion.

În ultimii 50 de ani, zborul supersonic comercial a fost interzis în SUA tocmai din grijă pentru public, din cauza boomurilor sonice auzite de la mare distanță, potrivit The Guardian.

Testele sunt așteptate să înceapă în primăvara sau vara anului 2024

David Richardson, director al programului X-59 de la Lockheed Martin, a declarat că testele cu aeronava sunt așteptate să înceapă cândva în primăvara sau vara anului 2024.

„Dacă vom identifica ceva ce nu funcționează nominal, vom face ajustări sau dacă sunt componente ce nu funcționează, le vom înlocui pentru a ne asigura că avionul este complet funcțional și apt de zbor și sigur înainte să ne angajăm la primul zbor”, a adăugat Richardson.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA a detectat un semnal puternic și neașteptat din afara galaxiei noastre

Concedieri la NASA! Agenției spațiale i-a fost micșorat bugetul

Un fost cercetător NASA are o predicție sumbră pentru următoarele 12 luni

NASA vrea „să atingă Soarele” în anul 2024! „Este echivalentul aselenizării din 1969”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase