Home » Știință » Ce au descoperit cercetătorii NASA după primele analize cu fragmentele din asteroidul Bennu?

Ce au descoperit cercetătorii NASA după primele analize cu fragmentele din asteroidul Bennu?

Recipientul cu fragmente din asteroidul Bennu. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13.02.2024

Oamenii de știință de la NASA au început analizele cu fragmentele aduse înapoi de pe asteroidul Bennu, iar primele indicii arată că materialul provine de pe o veche lume oceanică.

Analizele au detectat o scoarță de fosfat pe asteroid. Mineralul de fosfat, bogat în calciu și magneziu, nu a mai fost văzut până acum pe meteoriți, acele mici roci spațiale care gonesc prin atmosferă și uneori mai ajung și pe suprafața Pământului.

Chimia mineralului este similară cu cea găsită în vaporii care ies de sub scoarța înghețată a lui Enceladus, satelitul lui Saturn.

Un ingredient esențial al vieții

Fosfatul este, de asemenea, un ingredient esențial al vieții, fapt ce aduce în discuție ipoteza că viața pe Pământ a fost declanșată de materialul lăsat în urmă de asteroizi, pe măsură ce aceștia s-au izbit de suprafața planetei noastre la începuturile istoriei sale.

Oamenii de știință cred că lumea din care a făcut cândva parte Bennu era similară cu Enceladus, dar era doar jumătate din dimensiunea satelitului lui Saturn. Pe măsură ce Sistemul Solar a prins contur, lumea ar fi fost distrusă de o coliziune cu un alt obiect, astfel că s-au format mii de asteroizi.

„Vom fi ocupați mult, mult timp. Este o cantitate enormă pentru noi”

Acestea sunt investigații extrem de interesante pentru oamenii de știință, având în vedere că șansa de a studia mostre dintr-un asteroid este atât de rară. Misiunea OSIRIS-REx este abia a treia din istoria omenirii prin care am reușit să extragem fragmente dintr-un asteroid și să le aducem pe Pământ.

În cazul asteroidului Bennu, călătoria dus-întors a durat șapte ani și a acoperit o distanță de 6,21 de miliarde de kilometri. Capsula cu mostrele de asteroid a ajuns pe Pământ în septembrie 2023.

„Vom fi ocupați mult, mult timp. Este o cantitate enormă pentru noi”, a spus Dante Lauretta, om de știință de la Universitatea din Arizona, SUA, pentru Space.com.

Bennu, material rămas în urmă de la formarea Sistemului Solar

Echipe din toată lumea studiază fragmentele din asteroidul Bennu. La Universitatea din Arizona, cercetătorii au în lucru mii de particule, cea mai mare măsurând doar 3,5 centimetri.

Tehnicile prin care mostrele de asteroid sunt studiate includ difracția cu raze X, prin care radiația electromagnetică este analizată pentru a înțelege mai multe despre natura materialului cu care intră în contact.

Teoria este că Bennu reprezintă material rămas în urmă de la formarea Sistemului Solar, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, iar dacă îl vom înțelege, atunci vom înțelege și cum am apărut noi, potrivit ScienceAlert.

Totuși, încă suntem la început, astfel că ne putem aștepta la mai multe revelații și descoperiri în viitorul apropiat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

După mai bine de 3 luni, NASA a reușit să deschidă capsula cu praful și rocile de pe asteroidul Bennu

NASA se tot chinuie și nu reușește să deschidă recipientul cu praful și rocile de pe asteroidul Bennu

Praful și rocile de pe suprafața asteroidului Bennu conțin elementele de bază ale vieții

Primele imagini cu mostrele colectate de misiunea NASA OSIRIS-REx de pe asteroidul Bennu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase