Home » Știință » NASA se roagă pentru „un miracol” și speră să mai poată salva sonda Voyager 1

NASA se roagă pentru „un miracol” și speră să mai poată salva sonda Voyager 1

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.02.2024

Sonda Voyager 1, una dintre cele mai longevive misiuni spațiale ale NASA, are mari probleme de comunicare, iar cercetătorii sunt tot mai îngrijorați că nava spațială nu va mai putea fi salvată.

Inginerii încearcă să rezolve eroarea ce împiedică nava să mai transmită date înapoi pe Pământ, dar există limitări de software și probleme din cauza distanței.

Încă din noiembrie 2023, sonda interstelară Voyager 1 nu a mai putut să trimită date înapoi pe Pământ, colectate de instrumentele sale științifice, au transmis oficialii NASA într-un comunicat, citat de LiveScience.

„Ar fi cel mai mare miracol dacă am putea să o recuperăm”

Sonda pare să primească și să execute comenzile în timp ce continuă să cutreiere spațiul la peste 24 miliarde de kilometri depărtare de Pământ, cu mult dincolo de Sistemul Solar. Totuși, fără acces la sistemele afectate, inginerii nu pot evalua pe deplin starea navei.

„Ar fi cel mai mare miracol dacă am putea să o recuperăm”, a spus Suzanne Dodd, manager de proiect pentru Voyager, într-un interviu cu Ars Technica.

Sonda Voyager 1 a fost lansată în septembrie 1977, iar de atunci s-a îndepărtat tot mai mult de Soare cu o viteză de 17 kilometri pe secundă. Voyager 1 a trecut oficial în spațiul interstelar în 2012, prima navă spațială care a reușit asta. Astăzi, sonda este cel mai îndepărtat obiect făcut de om.

„Oamenii care au construit nava spațială nu mai trăiesc”

De obicei, sonda trimite date înapoi pe Pământ cu ajutorul sistemului de date de zbor, unul dintre cele trei computere aflate la bord. Se pare însă că a apărut o eroare într-unul dintre subsisteme, unitatea de telemetrie prin modulare (TMU), fapt pentru care, în loc de codul binar obișnuit, sonda a trimis înapoi în ultimele luni doar șiruri de zerouri.

Rezolvarea erorii este îngreunată și de faptul că nava spațială este îmbătrânită și foarte departe de Pământ. După ce trimit o comandă, cercetătorii trebuie să aștepte 45 de ore pentru ca nava să răspundă. Mai mult, sonda a fost concepută și construită în anii 1970, astfel că mare parte din tehnologia de la bord nu mai este de ultimă-generație.

„Oamenii care au construit nava spațială nu mai trăiesc. Avem documente destul de bune, dar multe sunt doar hârtii, astfel că trebuie să faci săpături arheologice” pentru a obține informații, a mai explicat Dodd.

Ce se întâmplă dacă sonda Voyager 1 este pierdută?

În cazul în care NASA nu va reuși să reia contactul cu sonda Voyager 1, agenția spațială americană va mai avea cel puțin încă o navă în spațiul interstelar. Este vorba desigur despre Voyager 2, care a ajuns în spațiul interstelar în 2018, iar de atunci a continuat comunicarea cu NASA. De asemenea, sonda New Horizons este așteptată să iasă din Sistemul Solar cândva în anii 2040.

Este bine de știut că oamenii de știință vor continua să încerce să reia legătura cu Voyager 1. „În mod clar, nu am renunțat”, a mai spus Dodd.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce au descoperit cercetătorii NASA după primele analize cu fragmentele din asteroidul Bennu?

O misiune este în mare pericol din cauza reducerilor masive de angajați de la NASA

Sonda Voyager 1 trimite mesaje ciudate din spațiul interstelar, iar NASA nu știe ce să facă

NASA a detectat un semnal puternic și neașteptat din afara galaxiei noastre

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase