Home » Știință » Imagini fabuloase cu lansarea rachetei Vulcan Centaur! De ce au apărut flăcări albastre?

Imagini fabuloase cu lansarea rachetei Vulcan Centaur! De ce au apărut flăcări albastre?

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.01.2024

În dimineața zilei de luni, 8 ianuarie 2024, racheta Vulcan Centaur de la United Launch Alliance (ULA) s-a înălțat spre ceruri pentru prima dată, de la baza Forțelor Spațiale din Cape Canaveral, Florida, SUA.

Racheta avea la bord un bagaj prețios, anume Peregrine 1, prima misiune comercială trimisă de Statele Unite ale Americii pe Lună. Deși misiunea ar fi trebuit să fure toată atenția, momentul lansării în sine a fost absolut fabulos!

Sonda Peregrine, construită de compania americană Astrobotic, este așteptată să efectueze o aselenizare în data de 23 februarie, iar o reușită ar însemna enorm. SUA ar putea astfel să scrie istorie cu prima navă spațială privată ce atinge suprafața Lunii.

Toată lumea a fost uimită de frumusețea momentului!

Cu toate acestea, lansarea este deja un succes, cel puțin pentru racheta Vulcan Centaur. În timpul lansării, motoarele s-au aprins în nuanțe intense, iar spectatorii și fotografii prezenți la fața locului, cât și cercetătorii implicați în misiune, au fost uimiți de frumusețea momentului.

„Ce este unic la Vulcan, și ceea ce am vrut să facem de la bun început, este să livrăm o rachetă cu toate capabilitățile de la Atlas și Delta într-un singur sistem. Având în vedere că avem această adaptabilitate, configurația sa poate fi adaptată la misiuni specifice”, a declarat Mark Peller, vicepreședinte ULA, responsabil cu dezvoltarea rachetei Vulcan, potrivit NYTimes.

Motoarele rachetei Vulcan Centaur, produse de Blue Origin

Racheta Vulcan poate fi configurată într-o varietate de feluri. Treapta principală pentru propulsie, corpul principal al rachetei, este acționat cu motoare BE-4 produse de Blue Origin, companie deținută de Jeff Bezos. Motoarele emit flăcări în nuanțe de albastru închis pentru că sunt alimentate cu metan.

„Yeehaw! Sunt atât de bucuros, nu pot să vă spun. Până acum, misiunea a fost absolut frumoasă”, a spus Tory Bruno, președinte ULA și director executiv al companiei, citat de Space.com.

Dacă Peregrine va reuși să aselenizeze cu succes, sonda va fi prima navă spațială americană ce ajunge pe Lună de la finalul programului Apollo, în 1972. Peregrine ar putea fi, de asemenea, prima misiune privată ce atinge suprafața Lunii. Astrobotic nu este singura companie privată ce a intrat într-o cursă spațială modernă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lansare cu succes pentru Peregrine! Americanii se întorc pe Lună după mai bine de 50 de ani

NASA a testat cu succes o rachetă revoluționară ce ne-ar putea duce pe Marte

Propulsoarele unei rachete chineze au căzut din spațiu lângă o casă din sudul Chinei

Misiune învăluită în mister pe orbita Pământului! Avionul spațial X-37B al Statelor Unite, lansat la bordul unei rachete SpaceX

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase