Home » Știință » Eșec pentru Peregrine 1, prima misiune privată americană pe Lună! Nu mai există „nicio șansă” de aselenizare

Eșec pentru Peregrine 1, prima misiune privată americană pe Lună! Nu mai există „nicio șansă” de aselenizare

Eșec pentru Peregrine 1, prima misiune privată americană pe Lună! Nu mai există „nicio șansă” de aselenizare
Lansarea misiunii Peregrine 1 la bordul rachetei Vulcan Centaur. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.01.2024

În cele din urmă, se pare că sonda Peregrine construită de compania americană Astrobotic nu va mai ajunge pe Lună.

Nava spațială a suferit „o anomalie” la sistemul de propulsie la scurt timp după lansarea la bordul rachetei Vulcan Centaur de la United Launch Alliance (ULA), în dimineața zilei de luni, 8 ianuarie 2024.

După mai multe încercări și recalibrări, Astrobotic a anunțat în seara zilei de marți, 9 ianuarie 2024, că „având în vedere scurgerea de combustibil, din păcate, nu mai există nicio șansă pentru o aselenizare ușoară”. „Nava spațială Peregrine este acum operațională de aproximativ 32 de ore. Bateriile sunt la capacitate maximă. Avem suficient combustibil pentru a continua să operăm vehiculul ca navă spațială. Echipa și-a actualizat estimările și ne așteptăm să rămânem fără combustibil în următoarele 40 de ore”, a adăugat compania.

Racheta Vulcan Centaur și-a făcut debutul cu succes

De asemenea, Astrobotic a subliniat că nu există indicii că anomalia de la propulsie „ a apărut în urma lansării”, adăugând că racheta Vulcan Centaur de la ULA a trimis sonda Peregrine „pe traiectoria translunară planificată fără probleme”.

Lansarea misiunii Peregrine 1 a reprezentat un moment important pentru zborul spațial. Racheta Vulcan Centaur, care va înlocui rachetele Atlas V și Delta, și-a făcut debutul cu succes, iar o nouă eră pentru explorarea comercială a Lunii a început; ori cel puțin ar fi trebui să înceapă.

Peregrine face parte din programul serviciilor comerciale selenare (CLPS) de la NASA, inițiativă ce implică trimiterea misiunilor agenției la bordul navelor spațiale private. Cinci instrumente NASA s-au aflat la bordul lui Peregrine, inclusiv un detector de radiații și mai multe spectrometre, potrivit Space.com.

Nicio navă spațială privată nu a reușit o aselenizare

Totuși, oficialii NASA au insistat că fiecare misiune CLPS va implica riscuri mari. Până acum, nicio navă spațială privată nu a reușit o aselenizare, astfel că este de așteptat să se existe și eșecuri. Mai mult, agenția spațială americană pare să nu fie demoralizată de problemele suferite de Peregrine.

Peregrine 1
Credit foto: Astrobotic via X (fost Twitter)

Sonda Peregrine de la Astrobotic a surprins și prima sa fotografie în spațiu, iar imaginea dezvăluie tocmai ce s-a întâmplat cu nava spațială.

Sonda Peregrine nu a reușit să se orienteze spre Soare

Sonda nu a reușit să se orienteze spre Soare pentru a-și încărca panourile solare, o problemă despre care Astrobotic crede că a apărut de la anomalia din sistemul de propulsie. Acea teorie a fost susținută de prima fotografie făcută de sondă în spațiu.

„Camera folosită este instalată deasupra și arată Multi-Layer Insulation (MLI) în prim-plan. Problema de la MLI este primul indiciu vizual ce se potrivește cu datele noastre care indică anomalia la sistemul de propulsie”, a mai transmis compania.

„Din păcate, se pare că eroarea din sistemul de propulsie provoacă o pierdere critică de combustibil. Echipa încearcă să stabilizeze această pierdere, dar având în vedere situația prioritatea este știința și datele pe care le putem obține. Analizăm momentan ce misiuni alternative sunt fezabile”, au transmis reprezentanții Astrobotic pe platforma X (fost Twitter).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lansare cu succes pentru Peregrine! Americanii se întorc pe Lună după mai bine de 50 de ani

Misiunea Peregrine 1, prima sondă americană trimisă pe Lună de la finalul programului Apollo

Imagini fabuloase cu lansarea rachetei Vulcan Centaur! De ce au apărut flăcări albastre?

Oamenii de știință vor să declare o nouă epocă pe Lună

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase