Home » Știință » Sonda Japoniei a ajuns „cu susul în jos” pe Lună. Mai poate fi salvată misiunea SLIM?

Sonda Japoniei a ajuns „cu susul în jos” pe Lună. Mai poate fi salvată misiunea SLIM?

Sonda Japoniei a ajuns „cu susul în jos” pe Lună. Mai poate fi salvată misiunea SLIM?
Sonda Japoniei, „cu susul în jos” pe Lună. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.01.2024

În timpul aselenizării istorice din 20 ianuarie 2023, sonda Japoniei a ajuns „cu susul în jos” pe Lună, arată o fotografie dată publicității de Agenția Japoneză pentru Explorare Aerospațială (JAXA). 

Prima fotografie dezvăluită cu SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) arată că sonda s-a rotit la 90 de grade față de poziția în care ar fi trebuit să ajungă pe suprafața Lunii. Asta ar explica dificultățile întâmpinate de misiune atunci când a fost vorba de generarea de electricitate, necesară operațiunilor.

Fotografia care arată sonda Japoniei „cu susul în jos” a fost făcută cu micul robotul Sora-Q, de dimensiunea unei mingi de baseball, care a fost lansat de SLIM la câteva momente după aselenizare.

Cum a ajuns sonda SLIM „cu susul în jos” pe Lună?

„O anormalitate la motorul principal a afectat atitudinea de aselenizare pentru nava spațială”, a anunțat JAXA într-un comunicat citat de BBC. S-ar părea că unul dintre cele două motoare ale sondei SLIM s-a oprit în timpul coborârii pe suprafața selenară.

„Analiza datelor obținute înainte de întreruperea curentului a confirmat că SLIM a ajuns pe suprafața Lunii la aproximativ 55 metri est de locul de aselenizare original”, a continuat JAXA în același comunicat.

„În ceea ce privește cu circumstanțele prin care SLIM a ajuns staționară pe suprafața selenară fără să poată genera electricitate cu celulele solare, datele tehnice obținute au dezvăluit că la altitudinea de 50 de metri propulsia de la unul dintre cele două motoare principale a fost cel mai probabil pierdută. În aceste condiții, software-ul de la bordul SLIM a identificat în mod autonom anomalie și, în timp ce controla poziția orizontală pe cât posibil, SLIM a continuat coborârea cu celălalt motor și s-a deplasat treptat spre est”, a explicat agenția spațială japoneză.

Japonia, a cincea țară din lume care ajunge pe Lună

„În ceea ce privește activitățile viitoare, vor continua analizele cu datele tehnice și științifice, precum și analiza cauzei pentru anomalia apărută. Analiza datelor a arătat că celulele solare ale lui SLIM sunt îndreptate momentan spre vest, fapt ce sugerează că există posibilitatea pentru generare de electricitate și astfel recuperarea lui SLIM pe măsură ce condițiile de lumină solară se îmbunătățesc în timp. Deși activitățile lui SLIM pe Lună erau așteptate să dureze doar câteva zile, pregătirile necesare pentru recuperare vor continua astfel încât să fie obținute mai multe date tehnice și științifice”, a conchis JAXA.

Chiar dacă nu a decurs conform planurilor, aselenizarea sondei SLIM a că însemnat Japonia a devenit a cincea țară din lume care ajunge pe Lună, alături de Uniunea Sovietică, SUA, China și India.

Să sperăm doar că misiunea Japoniei pe Lună nu se oprește aici.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Japonia nu renunță! Sonda SLIM trimisă pe Lună mai are o șansă

Japonia este cea de-a cincea țară din lume care ajunge pe Lună, dar nu se știe pentru cât timp

Anunț oficial! NASA amână întoarcerea pe Lună

Forța misterioasă care creează apă pe Lună

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase