Home » Știință » Test de cultură generală. Care om de știință a vizitat planeta pitică Pluto?

Test de cultură generală. Care om de știință a vizitat planeta pitică Pluto?

Publicat: 28.02.2024

Națiunile pământului, în frunte cu SUA, lucrează intens și cheltuie miliarde de dolari pentru a duce oameni din nou pe Lună și pentru prima dată pe Marte. Totuși, care om de știință a vizitat planeta pitică Pluto?

Care om de știință a vizitat planeta pitică Pluto? Este vorba de Clyde Tombaugh, însă nu a făcut-o în modul la care v-ați aștepta.

Sonda spațială New Horizons, care a zburat pe lângă Pluto în 2015, a transportat o încărcătură specială în călătoria sa de 4,8 miliarde de kilometri: unele dintre rămășițele incinerate ale lui Clyde Tombaugh, cercetorul care a descoperit planeta pitică, conform Britannica.

Care om de știință a vizitat planeta pitică Pluto?

Clyde Tombaugh (născut pe 4 februarie 1906 în SUA și decedat pe 17 ianuarie 1997) a fost un astronom american care a descoperit Pluto în 1930, după o căutare sistematică a celei de-a noua planete, inițiată de predicțiile altor astronomi. El a descoperit, de asemenea, mai multe roiuri de stele și galaxii, a studiat distribuția aparentă a nebuloaselor extragalactice și a făcut observații ale suprafețelor lui Marte, Venus, Jupiter, Saturn și ale Lunii.

Inițial, Tombaugh nu a avut nicio pregătire formală în astronomie, ci doar un interes aprins pe care l-a dezvoltat după ce a privit pentru prima dată cerurile prin telescopul unchiului său. După absolvirea liceului, Tombaugh și-a construit propriul telescop conform specificațiilor publicate într-un număr din 1925 al revistei „Popular Astronomy”.

Cum a avut loc descoperirea lui Pluto?

Folosind acest instrument, a făcut observații ale planetelor Jupiter și Marte și a trimis schițe ale acestor planete la Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona, sperând să primească sfaturi despre munca sa. În schimb, a primit o ofertă de angajare, potrivit Britannica.

Misiunea lui Tombaugh a fost să localizeze cea de-a noua planetă, o căutare inițiată în 1905 de astronomul Percival Lowell. Pentru a efectua această sarcină, Tombaugh a utilizat un telescop de 33 cm pentru a fotografia cerul și un instrument numit comparator de clipire pentru a examina plăcile fotografice în căutarea semnelor de corpuri cerești aflate în mișcare.

Pe 18 februarie 1930, Tombaugh a identificat Pluto, iar pe 13 martie Observatorul Lowell a anunțat descoperirea noii planete. În 2006, Pluto a fost reclasificată drept planetă pitică.

Vă recomandăm să citiți și:

O echipă de cercetători a făcut o descoperire surprinzătoare despre vârsta Universului

Test de cultură generală. Cum sună spațiul cosmic?

Marte are gheață cât să acopere toată planeta cu apă

De ce aselenizarea este mai dificilă astăzi decât acum 50 de ani?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase