Home » Știință » Tinerii beau mai puțin alcool, dar nu se știe exact de ce

Tinerii beau mai puțin alcool, dar nu se știe exact de ce

Publicat: 29.02.2024

Tinerii beau mai puțin alcool decât predecesorii lor din generațiile milenialilor, Gen X și boomer. Întrebarea este: de ce? Un nou editorial realizat de oameni de știință din Australia și Suedia afirmă că există mulți potențiali factori în joc, dar în prezent nu avem suficiente cercetări pentru a ști cu certitudine.

Odinioară, milenialii erau învinuiți pentru declinul a orice, de la magazine la televiziunea prin cablu și până la stafide. Dar aceștia au mai înaintat în vârstă și a venit momentul să predea ștafeta. Sau nu?

Generația Z, prima generație care a crescut înconjurată de cultura internetului și a rețelelor sociale, a crescut, iar pe măsură ce acești tineri au început să își ocupe locurile în lume, oamenii de știință au observat unele tendințe interesante, una dintre ele fiind că tinerii beau mai puțin alcool decât predecesorii lor.

Într-un număr special al revistei Drug and Alcohol Review, un grup de cercetători a prezentat ceea ce știm și, important, ceea ce nu știm despre ce anume îi îndepărtează pe tineri de băutură.

Tinerii beau mai puțin alcool. Este bine sau este rău?

Generația Z a fost descrisă drept „generația curioasă în privința abstinenței”, dar asta nu înseamnă că toți sunt abstinenți. Un studiu realizat de Mintel în 2023 a constatat că membrii Generației Z consideră alcoolul mai degrabă o „plăcere ocazională” decât „o băutură relaxantă regulată”, cum este adesea perceput de generațiile mai în vârstă.

În editorial, Michael Livingston, de la Institutul Național de Cercetare asupra Drogurilor de la Universitatea Curtin (Australia), și colegii săi au indicat un studiu care a constatat că declinul consumului de alcool nu s-a răspândit uniform în rândul generației: „declinul consumului de alcool a fost determinat mai puternic de băieți decât de fete, ducând la o restrângere (sau chiar inversare) a decalajului de gen în ceea ce privește consumul de alcool”.

Dar în timp ce genul poate fi un factor contribuitor, personalitatea aparent nu este, așa cum a constatat un alt studiu, cu scăderi în consumul de alcool care au avut loc în toate grupurile majore de trăsături de personalitate.

Ce motive are Generația Z pentru a renunța la alcool?

În ceea ce privește motivele, au fost propuse mai multe posibilități. O tendință sugerează că tinerii ar putea trece de la alcool și alte substanțe către canabis. Cum mai multe țări se îndreaptă cu prudență spre legalizare, consumul de canabis poate deveni mai acceptabil social. De fapt, datele sugerează că utilizarea canabisului nu este în declin printre tineri.

Datele Mintel au arătat, de asemenea, că cei mai tineri consumatori pot fi mai preocupați de impactul emoțional al consumului de alcool, precum și de temuta mahmureală cu anxietate sau de lipsa conținutului său nutritiv, preferând alternative mai puțin calorice, cum ar fi băuturile răcoritoare.

Dar în timp ce producătorii de băuturi pot fi descurajați de date, se pune întrebarea: dacă Generația Z evită alcoolul, reușește să evite și unele dintre consecințele negative pe care acesta le are asupra sănătății?

Datele în acest sens sunt contradictorii. Unul dintre studiile menționate în editorial a utilizat date suedeze și a constatat o reducere a tulburărilor legate de alcool, a intoxicațiilor cu alcool și a altor prejudicii acute, în concordanță cu reducerea consumului. Cu toate acestea, studiul contrazice alte cercetări anterioare care au constatat contrariul, cum ar fi un studiu din 2020 care a concluzionat că tot mai mulți tineri (atât mileniali, cât și cei mai în vârstă membri ai Generației Z) din SUA erau spitalizați cu boli hepatice legate de alcool.

Faptul că tinerii beau mai puțin alcool ar putea necesita ajustarea teoriilor existente

„Lucrările din acest număr indică direcții importante de cercetare în desfășurare; este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege modul în care tendințele de risc reflectă tendințele de consum, pentru a evalua mai bine modul în care utilizarea de droguri ilegale se încadrează în povestea largă a declinului consumului de alcool la tineri și, mai ales, pentru a dezvolta pe deplin aspectele pozitive și negative ale declinului consumului de alcool la tineri, care pare să fie puternic asociat cu îngrijorările privind riscul”, au concluzionat cercetătorii, citați de IFL Science.

„Schimbările în consumul de alcool al tinerilor fiind atât de profunde, teoriile mai vechi folosite adesea pentru a înțelege consumul de substanțe la tineri vor fi probabil învechite”, adaugă ei, afirmând că o vedere mai cuprinzătoare asupra acestei probleme va fi necesară dacă vrem să îi ajutăm pe tineri și pe generația care vine după să navigheze mai bine în relația lor schimbătoare cu alcoolul.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cât de eficient este placebo?

Proprietățile antimicrobiene ale sucului de roșii pot ucide una dintre cele mai întâlnite bacterii

Felul în care vedem culorile se schimbă pe măsură ce îmbătrânim

„Efectul fluturelui” ar putea explica unele dintre cauzele autismului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase