Home » Știință » Proprietățile antimicrobiene ale sucului de roșii pot ucide una dintre cele mai întâlnite bacterii

Proprietățile antimicrobiene ale sucului de roșii pot ucide una dintre cele mai întâlnite bacterii

Publicat: 05.02.2024

Proprietățile antimicrobiene ale sucului de roșii pot ucide Salmonella Typhi și alte bacterii care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar al oamenilor.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Microbiology Spectrum, o revistă a Societății Americane de Microbiologie. Salmonella Typhi este un patogen mortal specific omului, care provoacă febra tifoidă.

„Scopul principal al acestui studiu a fost să descoperim dacă roșiile și sucul de roșii pot ucide patogenii enterici, precum Salmonella Typhi, și, în caz afirmativ, ce calități le fac eficiente”, a declarat cercetătoarea principală, dr. Jeongmin Song, profesoară asociată în Departamentul de Microbiologie și Imunologie de la Universitatea Cornell (SUA).

Proprietățile antimicrobiene ale sucului de roșii ucid salmonella

În primul rând, cercetătorii au verificat, în experimente de laborator, dacă proprietățile antimicrobiene ale sucului de roșii pot ucide salmonella. Odată ce a constatat că da, echipa a analizat genomul roșiei pentru a identifica peptidele antimicrobiene implicate.

Peptidele antimicrobiene sunt proteine foarte mici care influențează membrana bacteriană menținând bacteriile ca organisme intacte. Cercetătorii au selectat 4 peptide antimicrobiene posibile și au testat eficacitatea lor împotriva Salmonella Typhi, identificând astfel 2 peptide antimicrobiene eficiente împotriva acestei bacterii, notează Eurek Alert.

Echipa de cercetare a efectuat mai multe teste pe variantele Salmonella Typhi care apar în zonele unde boala este frecventă. De asemenea, oamenii de știință au efectuat un studiu pe calculator pentru a afla mai multe despre modul în care peptidele antibacteriene ucid Salmonella Typhi și alți patogeni enterici. În cele din urmă, cercetătorii au analizat cât de eficient funcționează sucul de roșii împotriva altor patogeni enterici care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar.

Consumul de fructe și legume aduce numeroase beneficii

Cea mai semnificativă descoperire este că sucul de roșii este eficient în eliminarea Salmonella Typhi, inclusiv a variantelor sale hipervirulente, și a altor bacterii care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar al oamenilor. Cele 2 peptide antimicrobiene pot elimina acești patogeni afectând membrana bacteriană, un strat protector care înconjoară patogenul.

„Cercetarea noastră arată că roșiile și sucul de roșii pot eradica bacteriile enterice precum Salmonella”, a spus Song. Cercetătorii au afirmat că speră că atunci când publicul, în special copiii și adolescenții, află despre rezultatele studiului, vor dori să consume mai multe roșii și să bea sucuri din alte fructe și legume, deoarece acestea le oferă beneficii antibacteriene naturale consumatorilor.

Vă recomandăm să citiți și:

Ar putea fi creierul uman „cuantic”?

Neuralink a implantat primul cip în creierul unui om. Anunțul făcut de Elon Musk

Legătura neștiută dintre ciocolata neagră și riscul de hipertensiune arterială

De ce obișnuim să amânăm lucrurile?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase