Home » Istorie » Sfaturi interbelice pentru pregătirea unei garderobe de primăvară

Sfaturi interbelice pentru pregătirea unei garderobe de primăvară

Publicat: 02.03.2023

Apariția ghioceilor și a mărțișoarelor trebuia să fie pentru orice femeie care a trăit în perioada interbelică atât o bucurie, cât și un serios semnal de avertisment: urma să sosească rapid primăvara, iar garderoba unei doamne trebuia să fie pregătită pentru schimbarea bruscă a vremii. Nicio femeie nu dorea să fie surprinsă de brusca schimbare de temperatură, prin urmare trebuiau de îndată începute pregătirile pentru adaptarea garderobei la anotimpul ce tocmai bătea la ușă. Dar care erau hainele ce erau la modă în primăvara anului 1939 și cum puteau fi ele obținute fără prea mari eforturi financiare?

La această întrebare a răspuns un articol publicat în primul număr din luna martie al revistei „Realitatea Ilustrată”. Titlul articolului era de fapt un semnal de avertisment prin care doamnele erau anunțate că „Vine primăvara”, iar garderoba trebuie să fie pregătită din timp.

„Cu tot timpul urât, noros şi chiar ploios, putem spune că vine primăvara. Primele zile ale lui Martie, înveselite de mărțișoarele multicolore și zglobii, trebuie să fie pentru noi un avertisment: să ne îngrijim de garderobă căci zile cu soare vor veni când nici nu ne vom aștepta aștepta şi neputând ieși cu paltonul sau blana, ne vom vedea nevoite să ne pierdem zile întregi pe la modiste și croitorese.

Deci, sfatul meu este să vă îngrijiți din timp, ca imediat ce vor apărea primele raze ale soarelui primăvăratec să aveți cu ce vă îmbrăca”, le îndemna pe cititoare revista „Realitatea Ilustrată”.

„Nu fiecare femeie cochetă are la dispoziție un buget special pentru toalete”   

Cum atunci puține femei reușeau să aibă un buget special pentru achiziționarea garderobei de primăvară, „Realitatea Ilustrată” le sugera doamnelor să reușească, prin combinarea mai multor piese din garderobă, să creeze noi ținute care să dea sentimentul că au fost produse de mari case de modă.

„Știm că nu fiecare femeie cochetă are la dispoziție un buget special pentru toalete. Sunt unele care se văd nevoite să combine din două rochii mai vechi pentru una nouă și, de multe ori, această operatie este făcută cu atâta gust, încât numai dacă spune că este o rochie veche, combinată, ne putem da seama de acest lucru: altfel, suntem convinse că avem de a face cu ultima creație a cine știe cărei mari case de modă”.

Sugestii de garderobă pentru femeile din 1939

Pentru a se asigura că cititoarele înțelegeau sugestiile, „Realitatea Ilustrată” le oferea câteva exemple practice despre cum să îmbine și să creeze ținute la modă.

În principal, ceea ce le sfătuia revista pe cititoare putea fi rezumat printr-un singur cuvânt: creativitate. Practic, piesele uzate din garderobă puteau fi combinate între ele pentru a alcătui noi articole vestimentare. Dacă cititoarele apelau și la alte materiale din stofe cumpărate, atunci rezultatele puteau fi extraordinare.

În principal, vestimentația trebuia să urmeze liniile taliei feminine și să fie  combinată astfel încât culorile să se potrivească unele cu altele. „Realitatea Ilustrată” le asigura pe cititoare că, dacă vor pune în practică sfaturile din articol, rezultatele vor fi mai mult decât spectaculoase.

„Nimeni nu va recunoaște în noua rochie rămășitele celei vechi”

„Ca să înlesnim tocmai aceste combinații, dăm în pagina de față o serie de sugestii, care sperăm că vor fi pe placul cititoarelor noastre. (…)

1. Dintr-o veche rochie de stofă în carouri, roasă pe la subrațe, facem o foaie cu două cute în față şi o pereche de mâneci scurte. O combinăm cu o vestă dintr-o stofă de culoare uni. Buzunarele vestei sunt garnisite cu aceeaşi stofă în carouri.

2. Dacă ați găsit cumva la magazinul dv. preferat un cupon de stofă care nu vă ajunge pentru o rochie întreagă şi țineți totuşi să-l aveți, puteți asorta o stofă de culoare ceva mai închisă, din care să faceți un cordon lat, în nervure. Bineînțeles că acest model nu poate fi făcut decât de o persoană cu o siluetă impecabilă şi o talie de viespe.

3. O rochie de mătase naturală, veche, de care v-ați plictisit, sau a cărei parte de sus s-a uzat, poate fi modificată minunat cu dantelă subțire în culoare. Sunt sigură că nimeni nu va recunoaște în noua rochie rămășitele celei vechi.

4. Rochia bleumarin închis din stofă subțire de lână. Fășiile încrustate de pe piept și mâneci pot fi făcute, eventual, dintr-o stofă de altă culoare. Gulerașul alb de pichet dă o notă tinerească și elegantă.

5. Iată o rochie într-adevăr `combinată`. Modelul nostru a fost confecționat dintr-o veche rochie bleu de stofă, de care doamna s-a plictisit. A cumpărat deci 1,25 m de stofă rose și i-a făcut platca dreaptă, cu cele două benzi prelungite până jos. Rochia se încheie cu un fermoar în culoare. Fularul de catifea de la gât, mănușile și cordonul de antilopă sunt bleumarin. În buzunărașul din stânga, o batistă fantasie din mătase naturală.

6. Din două rochii de mătase una uni și una imprimată putem confecționa tailleurul din clișeul nostru. Dacă rochia uni a fost mai puțin complicată, jacheta va fi mai mică şi cu mâneci scurte, dacă însă ați cumpărat la început mai mult material, puteți face jacheta din desenul nostru. Din rochia imprimată faceți platca rochiei, iar restul căptușiți jacheta”, consemna „Realitatea Ilustrată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum trebuia să se echipeze un schior în România interbelică? Slănina și chibriturile erau obligatorii în rucsac

Unde era paradisul schiorilor în România interbelică?

Cum trebuiau să se îmbrace femeile în iarna anului 1930 pentru a fi la modă?

Paco Rabanne, arhitectul devenit creator de modă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase