Home » Istorie » Câte piramide egiptene există?

Câte piramide egiptene există?

Publicat: 03.03.2024

Piramidele Egiptului sunt impresionante, Marele Amfiteatru al Gizei, în special, este ultima minune a lumii antice care a supraviețuit. Cu toate că zeci de astfel de structuri împânzesc peisajul, se știe cu precizie câte piramide egiptene există?

Dacă veți căuta această întrebare pe Google, vi se va afișa numărul 118 în partea de sus a ecranului, un răspuns preluat de la Wikipedia. Cu toate acestea, Live Science a discutat cu mai mulți cercetători și a constatat că răspunsul la această întrebare este într-adevăr destul de complicat.

Câte piramide egiptene există? „Nu cred că este o întrebare la care se poate răspunde”, a spus Ann Macy Roth, profesoară de istoria artei și studii ebraice și iudaice la Universitatea din New York (SUA). Roth a remarcat că cercetătorii nu sunt neapărat de acord cu privire la ce anume se consideră a fi o piramidă egipteană.

Câte piramide egiptene există?

De exemplu, în timpul celei de-a 25-a dinastii (circa 712-664 î.Hr.), Egiptul a fost condus de faraoni din Nubia (astăzi Sudan și părți ale sudului Egiptului). Acești conducători nubieni au construit piramide în Sudan, dar erau și stăpâni ai Egiptului, așa că este o chestiune de dezbatere dacă piramidele pe care le-au construit în Sudan ar trebui luate și ele în considerare.

O altă problemă este dacă piramidele mai mici, uneori numite „piramidele reginelor”, aflate lângă piramidele mai mari ar trebui luate în considerare. De exemplu, există cel puțin opt piramide mai mici lângă piramidele lui Khufu, Khafre și Menkaura de la Giza. Oamenii de știință moderni le numesc pe aceste piramide mai mici, care sunt uneori prost conservate, „piramide secundare”.

Mark Lehner, președintele Ancient Egypt Research Associates și autorul cărții „The Complete Pyramids: Solving the Ancient Mysteries”, a evidențiat și alte provocări legate de numărarea piramidelor. „Depinde în parte de ceea ce numești piramidă”, a spus Lehner. O problemă este că nu toate piramidele au fost finalizate. Și în unele cazuri, construcția unei piramide s-a oprit la scurt timp după ce a început, așa că apare întrebarea „dacă numeri și piramidele care abia au fost începute”, a adăugat el.

Cum numărăm piramidele?

Lehner a remarcat și că în timpul Noului Regat (circa 1550-1070 î.Hr.), persoanele private construiau uneori o mică piramidă la mormântul lor și încă se dezbate dacă ar trebui să fie luate în calcul și aceste piramide mici. „Dacă ai încerca să incluzi piramidele non-regale din Noul Regat, care erau în mod normal destul de mici și adesea complet ruinate, există multe, multe exemple și probabil multe altele care au fost complet pierdute sau ale căror fundații nu au fost încă excavate”, a spus Roth.

Deși numărul de piramide egiptene este subiect de dezbatere, un cercetător a afirmat că numărul de 118 nu este departe de adevăr. „Cred că acest număr este probabil în jurul adevărului, deși personal nu le-am numărat pe toate”, a spus David Lightbody, egiptolog și profesor asociat la Universtiatea din Vermont (SUA). El a observat că multe dintre acestea ar fi piramide private mai mici.

Deși Egiptul este cunoscut pentru piramidele sale, există de fapt mai multe piramide în Sudan decât în Egipt, a spus Lightbody. Într-adevăr, un număr mare de piramide continuă să fie descoperite în cimitirele antice din Sudan, deși sunt mult mai mici decât cele construite la Giza.

Vă recomandăm să citiți și:

O mumie de acum 2.000 de ani ascundea un secret cutremurător

Fosile vechi de 1,75 miliarde de ani ascund indicii despre un moment cheie din istoria Pământului

Un mare oraș antic a fost descoperit în Jungla Amazoniană

S-a aflat de ce a dispărut cea mai mare maimuță care a trăit vreodată!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase