Home » Știință » Un satelit natural al planetei Jupiter produce zilnic 1.000 de tone de oxigen

Un satelit natural al planetei Jupiter produce zilnic 1.000 de tone de oxigen

Un satelit natural al planetei Jupiter produce zilnic 1.000 de tone de oxigen
Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill
Publicat: 07.03.2024

Nava spațială Juno a NASA a transmis noi date care ar putea aduce lumină asupra potențialului de locuire avut de luna înghețată a lui Jupiter, Europa. Datele indică faptul că această lună produce 1.000 de tone de oxigen în 24 de ore, o cantitate suficientă pentru a susține un milion de oameni timp de o zi.

Juno a colectat date esențiale cu instrumentul său Jovian Auroral Distributions Experiment (JADE) atunci când a zburat la doar 354 de kilometri de Europa în septembrie 2022. Instrumentul JADE a studiat în mod specific degajarea de hidrogen de pe luna înghețată a lui Jupiter.

Datele instrumentului JADE le-au permis oamenilor de știință ai misiunii să cuantifice rata la care se produce oxigenul pe Europa.

S-a descoperit că Europa produce aproximativ 12 kilograme de oxigen pe secundă. Conform unui comunicat de presă, studiile anterioare au raportat rate de producție a oxigenului cuprinse între câteva kilograme și peste 1.000 de kilograme pe secundă, notează Interesting Engineering.

Cum este produs oxigenul pe luna înghețată a lui Jupiter?

Oamenii de știință presupun că o anumită cantitate de oxigen poate ajunge în oceanul de subsuprafață al lunii și să acționeze ca o sursă potențială de energie metabolică. Această energie este esențială pentru ca organismele vii să desfășoare diverse activități celulare.

Noile descoperiri sunt cruciale în determinarea potențialului de locuire al Europei și a posibilității condițiilor de susținere a vieții sub suprafața înghețată a lunii. Dar cum se produce acest oxigen?

„Europa este ca o minge de gheață care își pierde încet apa într-o apă curgătoare. Cu excepția faptului că, în acest caz, râul este un fluid de particule ionizate ‘plimbate’ în jurul lui Jupiter de către câmpul său magnetic extraordinar”, a spus Jamey Szalay, cercetător JADE la Universitatea Princeton din New Jersey (SUA).

„Atunci când aceste particule ionizate lovesc Europa, ele descompun moleculele de gheață și apă de pe suprafață pentru a produce hidrogen și oxigen. Într-un fel, întregul strat de gheață este erodat continuu de valuri de particule încărcate care ajung pe suprafața sa”, explică Szalay.

Luna Europa

Această a patra cea mai mare lună joviană este de o importanță imensă pentru știință. Anterior, oamenii de știință au găsit dovezi convingătoare care sugerează posibilitatea existenței unui ocean sărat subteran sub crusta înghețată a Europei.

De aceea, oamenii de știință au studiat în detaliu această lună pentru a evalua prezența condițiilor favorabile susținerii vieții.

„Echipa noastră a planificat mai multe survolări strânse în jurul lunilor înghețate în lunile următoare. În afară de Europa, se crede că luna Ganymede a lui Jupiter adăpostește, de asemenea, un ocean subteran sărat. Următoarea survolare a lunii vulcanice Io a lui Jupiter este programată pentru 9 aprilie”, a declarat Scott Bolton, investigator principal Juno la Southwest Research Institute din San Antonio (SUA).

Următoarea misiune a NASA, Europa Clipper, va fi dedicată în special găsirii condițiilor de susținere a vieții pe Europa. Misiunea încă nu a fost lansată și se așteaptă să ajungă la Jupiter în 2030.

Descoperirile au fost publicate în revista Nature Astronomy.

Vă recomandăm să citiți și:

„Vânătorul de extratereștri” de la Harvard a prezentat noi dovezi

Test de cultură generală. Care este cea mai mare stea din Univers?

Universul nostru se unește cu alte universuri mai tinere, ceea ce-l face să se extindă, sugerează un nou studiu teoretic

Lumini ciudate și verzi, observate pe planeta Venus. Ce ar putea fi?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase