Home » Știință » „Vânătorul de extratereștri” de la Harvard a prezentat noi dovezi

„Vânătorul de extratereștri” de la Harvard a prezentat noi dovezi

„Vânătorul de extratereștri” de la Harvard a prezentat noi dovezi
Avi Loeb. Foto: Profimedia
Publicat: 12.02.2024

Avi Loeb, profesor la Harvard (SUA) și cunoscut vânător de OZN-uri, susține că are dovezi noi conform cărora fragmentele de meteor căutate pe fundul oceanului ar fi parte dintr-o navă extraterestră, relatează Boston Public Radio, contrazicându-i pe criticii care susțin că originea lor este mai banală.

„Ridică posibilitatea că ar putea fi un meteor asemănător cu Voyager, fabricat artificial de o altă civilizație”, a declarat Loeb pentru postul de radio, referindu-se la două sonde reale trimise de NASA în afara sistemului nostru solar în anii 1970.

Deși poate fi cel mai cunoscut pentru teoriile sale provocatoare despre obiectul interstelar ‘Oumuamua, care a trecut prin sistemul nostru solar în 2017, noile descoperiri ale lui Loeb se referă la o altă ciudățenie interstelară care, spre deosebire de ‘Oumuamua, a ajuns pe Pământ, deși nu într-o singură bucată.

A fost găsită într-adevăr o parte dintr-o navă extraterestră?

Denumit IM1, meteoritul a căzut în Oceanul Pacific în apropierea Papuei Noua Guinee acum aproape un deceniu, dar a fost trecut cu vederea până când Loeb a condus eforturile care au confirmat în 2022 că acesta este primul obiect interstelar cunoscut care a căzut pe Pământ.

Astrofizicianul a lansat anul trecut o expediție pentru a explora fundul oceanului în căutarea obiectului și a găsit, susține el, resturile sale sub formă de fragmente metalice sferice, sau „sferule”, care ar putea sugera că IM1 ar putea fi o parte dintr-o navă extraterestră.

Aceste constatări, documentate într-un studiu publicat în octombrie 2023, au fost întâmpinate cu scepticism. Unii oameni de știință au respins ideea lui Loeb, spunând că sferulele ar fi particule  radioactive căzute în urma testelor nucleare umane, sau chiar cenușă de cărbune.

Noi dovezi

Însă Loeb a declarat pentru Boston Public Radio că a prezentat noi descoperiri pentru a-i liniști pe sceptici, concluzionând în articolul său preprint că „compoziția chimică a unor sferule diferă de orice material cunoscut din sistemul solar”.

„Ceea ce am făcut este să comparăm 55 de elemente din tabelul periodic din cenușa de cărbune cu acele sferule speciale pe care le-am găsit. Și sunt clar foarte diferite”, a spus el postul de radio, citat de Futurism.

Loeb pare să aibă și un mesaj pentru detractori.

„Nu se bazează pe opinii. Și, desigur, dacă nu faci parte din acest proces științific și ești gelos pe atenția pe care o primește, atunci poți aduce multe critici”, a adăugat el.

Căutarea aproape fără de odihnă a dovezilor de viață extraterestră nu se va opri aici. După o expediție prolifică documentată de Netflix și un an în care isteria publică cu privire la OZN-uri a atins apogeul, Loeb se pregătește pentru o altă călătorie înapoi în Pacific, sperând să găsească fragmente mai mari.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor aparițiilor pe care le-a avut în presă cu privire la căutarea pe fundul oceanului, Loeb crede că cea mai bună șansă de a găsi extratereștri rămâne în cer. În special, el avertizează că colegii săi cercetători, adesea concentrați asupra celor mai îndepărtate regiuni ale cosmosului, nu ar trebui să treacă cu vederea ceea ce se află în sistemul nostru solar.

„Cea mai bună abordare pentru a afla este de fapt să faci munca științifică de a construi observatoare care să se uite și să verifice ce sunt aceste obiecte. Și dacă se întâmplă să fie păsări sau avioane, sau baloane chinezești, asta sunt”, a spus el pentru Boston Public Radio.

„Dar trebuie să aflăm, este datoria noastră civică ca oameni de știință”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai precisă măsurătoare făcută cu energia întunecată confirmă ce se va întâmpla cu Universul

Plouă cu diamante în Univers! Fenomenul este mai obișnuit decât s-a crezut

Un start-up japonez vrea să vaporizeze gunoaiele de pe orbita Pământului cu lasere de la sol

Printre astronomi circulă zvonul că Telescopul Webb a găsit viață pe o altă planetă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase