Home » Știință » Dovedit științific: care este cel mai bun loc de văzut OZN-uri în SUA?

Dovedit științific: care este cel mai bun loc de văzut OZN-uri în SUA?

Publicat: 24.03.2024

În ce direcție ar trebui să vă îndreptați pentru a găsi cel mai bun loc de văzut OZN-uri în SUA? Un studiu a găsit răspunsul.

Cercetătorii de la Universitatea din Utah au vrut să investigheze modul în care factorii de mediu locali influențează observațiile de OZN-uri. Acum oficial descrise drept fenomene anormale neidentificate (unidentified anomalous phenomena, UAP), termenul se referă la orice lucru văzut pe cer care nu poate fi atribuit cu ușurință fenomenelor naturale sau tehnologiei descrise public.

Analiza rapoartelor înregistrate în ultimele două decenii și măsurătorile caracteristicilor precum acoperirea cerului și condițiile de iluminare au relevat că cel mai bun loc de văzut OZN-uri poate fi găsit în principal în state mai puțin luminate și mai deschise, precum Washington, Nevada și New Mexico.

Care este cel mai bun loc de văzut OZN-uri în SUA?

„Vestul are o relație istorică cu OZN-urile: Zona 51, din Nevada; Roswell, din New Mexico; și în Utah avem Skinwalker Ranch, în Bazinul Uinta, și activitate militară la Poligonul de Încercare al Armatei SUA Dugway”, spune geograful Richard Medina, de la Universitatea din Utah.

„În plus, există o comunitate robustă de activități în aer liber pe terenuri publice tot timpul anului. Oamenii sunt afară și privesc cerul”, adaugă el.

Cercetătorii s-au ocupat de 98.724 de observații înregistrate de Centrul Național de Raportare a OZN-urilor (NUFORC) între 2001 și 2020. NUFORC acceptă rapoarte în scris, prin telefon și prin internet, notează Science Alert.

Două condiții au fost evaluate pentru fiecare observație: potențialul de vizibilitate al cerului (ținând cont de acoperirea cu nori și de poluarea luminoasă) și potențialul de prezență a obiectelor pe cer (bazat pe câte aeroporturi și baze militare sunt în apropiere).

„Ideea este că dacă ai șansa să vezi ceva, atunci este mai probabil să vezi fenomene inexplicabile pe cer”, spune Medina.

La ce ne ajută un astfel de studiu?

Au fost înregistrate mai puține observații în sud-estul SUA și în întreaga regiune centrală a țării, în timp ce au fost observate relații credibile între grupurile de observații și traficul aerian comercial și militar.

Se crede că oamenii par să observe tehnologii comune în condiții care le fac mai greu de văzut așa cum sunt în realitate. Capacitatea de a semnala când este probabil să se întâmple acest lucru va ajuta la identificarea anomaliilor care necesită investigație, fie că sunt amenințări la adresa securității naționale, fenomene atmosferice neobișnuite sau turiști spațiali.

De la rachetele SpaceX la dronele civile, există mai multă tehnologie pe cer decât oricând înainte. Deținerea de date despre factorii care influențează observațiile și despre unde este cel mai probabil să se întâmple acestea va fi utilă în stabilirea exactă a ceea ce este raportat.

„Sunt mulți factori care pot contribui la raportarea obiectelor anormale”, spune geograful Simon Brewer, de la Universitatea din Utah.

„Prin examinarea distribuției spațiale a rapoartelor și modul în care acestea se referă la mediul local, sperăm să oferim un context geografic care poate ajuta la rezolvarea sau înțelegerea rapoartelor, atât în rândul publicului, cât și în mediile militare”, explică acesta.

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit că stelele „mănâncă” planete

Chiar și spațiul cosmic simulat perturbă 91% din expresiile genelor umane

O structură misterioasă „șerpuiește” prin galaxia Calea Lactee

Cât timp ar dura înconjurul planetei Marte?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase