Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?

16 04. 2024, 11:00

În vremurile antice, mulți oameni de știință credeau că viteza luminii era infinită și că lumina putea călători pe orice distanță instantaneu. Cine a calculat viteza luminii?

Cine a calculat viteza luminii? Fizicianul italian Galileo Galilei a fost printre primii care au încercat să măsoare viteza luminii.

La începutul secolului al XVII-lea, el a conceput un experiment în care două persoane cu felinare acoperite stăteau la o distanță cunoscută una de cealaltă. O persoană își descoperea felinarul și imediat ce cealaltă persoană vedea lumina, își descoperea propriul felinar. Galileo a încercat să înregistreze timpul dintre semnalele felinarelor, dar nu a avut succes pentru că distanța implicată era prea mică și lumina pur și simplu se deplasa prea rapid pentru a fi măsurată în acest fel.

Cine a calculat viteza luminii?

În jurul anului 1676, astronomul danez Ole Roemer a devenit prima persoană care a demonstrat că lumina călătorește cu o viteză finită. El a studiat lunile lui Jupiter și a observat că eclipsa lor avea loc mai devreme decât era prevăzut când Pământul era mai aproape de Jupiter și avea loc mai târziu când Pământul era mai departe de Jupiter. Roemer a dedus că acesta era rezultatul vitezei finite a luminii; dura mai mult ca lumina să ajungă la Pământ când Jupiter era la o distanță mai mare.

În următoarele secole, mai mulți oameni de știință au lucrat pentru a determina viteza luminii și, folosind tehnici îmbunătățite, au ajuns la calcule din ce în ce mai precise. Fizicianul francez Hippolyte Fizeau este considerat a fi cel care a făcut prima măsurare non-astronomică, în 1849, folosind o metodă care implica trimiterea luminii printr-o roată cu dinți rotativă, apoi reflectarea acesteia înapoi dintr-o oglindă aflată la o distanță semnificativă.

Unul dintre primele calcule precise ale vitezei luminii

Unul dintre primele calcule precise ale vitezei luminii a fost făcut în anii 1920 de către fizicianul american Albert Michelson, care și-a desfășurat cercetarea în munții din sudul Californiei folosind un aparat cu oglindă rotativă cu opt laturi.

În 1983, o comisie internațională pentru măsuri și greutăți a stabilit viteza luminii în vid la valoarea pe care o folosim astăzi: 299.792.458 de metri pe secundă, o viteză care ar putea înconjura ecuatorul de 7,5 ori într-o singură secundă, potrivit History.

Vă recomandăm să citiți și:

Diamantul poate fi presat în ceva și mai dur. Iată cum!

Astronomii au realizat cea mai mare hartă de până acum cu găurile negre supermasive active din Univers

Non-particulele misterioase ar putea „întinde” Universul, arată un studiu teoretic

În căutarea antimateriei, oamenii de știință au înghețat atomi de pozitroniu