Home » Știință » Moleculele care dau savoare ciocolatei ar putea avea efecte nedorite pentru sănătate

Moleculele care dau savoare ciocolatei ar putea avea efecte nedorite pentru sănătate

Publicat: 02.06.2024

Ce face ca ciocolata să aibă un gust și un miros atât de delicios? Chimia, bineînțeles! Moleculele care îi dau savoare ciocolatei lucrează împreună pentru a crea aroma inconfundabilă, însă aceleași molecule ar putea avea efecte nedorite asupra sănătății dacă se găsesc în concentrații prea mari.

Conform unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, deși mulți dintre compuși apar în ciocolată în concentrații suficient de mici pentru a fi siguri, cantități mai mari au fost găsite în unele produse de patiserie.

Care sunt moleculele care îi dau savoare ciocolatei? La fabricarea ciocolatei, boabele de cacao sunt prăjite pentru a scoate în evidență aromele. În acest proces, noi molecule precum carbonilii α,β-nesaturați se formează prin reacția cu alte ingrediente la temperaturi înalte.

Sunt periculoase moleculele care îi dau savoare ciocolatei?

Acești carbonili sunt foarte reactivi și potențial genotoxici, adică îi pot provoca daune ADN-ului atunci când sunt consumați. Deși se găsesc în mod natural în multe alimente, acești carbonili sunt folosiți și ca aditivi aromatizanți, iar unii au fost interziși în Uniunea Europeană, inclusiv furan-2(5H)-ona, cu gust de unt.

Pentru a înțelege mai bine cum se formează aceste molecule în mod natural în alimente și dacă sunt prezente în niveluri care ar putea prezenta un risc pentru sănătate, Alexandre Dusart și colegii săi au testat ciocolatele și alte dulciuri pentru 10 carbonili α,β-nesaturați diferiți, unii dintre aceștia fiind considerați siguri de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, în timp ce alții sunt încă în evaluare, după cum notează Eurek Alert.

Ce au descoperit oamenii de știință în dulciuri?

Echipa a creat propria ciocolată și a constatat că carbonilii α,β-nesaturați s-au format în timpul prăjirii și după adăugarea untului de cacao; totuși, concentrațiile lor au rămas prea mici pentru a prezenta riscuri pentru sănătate din consumul de ciocolată. Apoi, cercetătorii au analizat 22 de deserturi comerciale, cum ar fi clătite, vafe, prăjituri și biscuiți, cu sau fără ciocolată. În aceste dulciuri ambalate, au găsit concentrații chiar mai mici ale nouă dintre cei 10 carbonili, comparativ cu ciocolatele.

Ultimul carbonil, genotoxica furan-2(5H)-ona, a apărut în concentrații mult mai mari în mostrele de clătite și de prăjituri, atingând până la 4,3 miligrame pe kilogram. Având în vedere că pragul recomandat pentru substanțele genotoxice este de doar 0,15 micrograme per persoană pe zi, consumul acestor deserturi ar putea depăși această limită, deși sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua cu exactitate riscul potențial pentru sănătate.

Cercetătorii au concluzionat că molecula furan-2(5H)-ona probabil s-a format în timpul procesului de coacere și nu părea să aibă legătură cu cantitatea de ciocolată prezentă în deserturile ambalate. Echipa afirmă că acest studiu ajută la o mai bună înțelegere a provenienței acestor carbonili în ciocolată și subliniază importanța monitorizării aromatizanților din alimente pentru a informa și proteja consumatorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire

Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?

Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator

Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Dispariția sufrageriei. Cum trăiesc tinerii fără spații comune și ce pierd odată cu ele
Dispariția sufrageriei. Cum trăiesc tinerii fără spații comune și ce pierd odată cu ele
Cum să fii o gazdă sau un musafir bun în sezonul sărbătorilor?
Cum să fii o gazdă sau un musafir bun în sezonul sărbătorilor?
Marea Britanie lansează două studii pentru a evalua efectele blocantelor pubertății la tineri cu incongruență de gen
Marea Britanie lansează două studii pentru a evalua efectele blocantelor pubertății la tineri cu incongruență de gen
„Noua Rusie” a lui Vladimir Putin include și teritorii de la granița cu România
„Noua Rusie” a lui Vladimir Putin include și teritorii de la granița cu România
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...