Home » Știință » Legătura neștiută dintre ciocolata neagră și riscul de hipertensiune arterială

Legătura neștiută dintre ciocolata neagră și riscul de hipertensiune arterială

Legătura neștiută dintre ciocolata neagră și riscul de hipertensiune arterială
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.01.2024

Cardiologii de la Spitalul din Shaoxing, în colaborare cu un coleg de la Spitalul din Zhuji, ambele din China, au descoperit o asociere între consumul de ciocolată neagră și reducerea riscului de hipertensiune arterială esențială.

În lucrarea lor publicată în revista Scientific Reports, grupul descrie modul în care a folosit randomizarea pentru a descoperi mai multe despre asocierile dintre consumul de ciocolată neagră și hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială este un termen utilizat pentru a descrie tensiunea arterială ridicată cronică.

Termenul de hipertensiune arterială esențială este utilizat atunci când nu se cunoaște sursa cauzei. În ultimii ani, au existat rapoarte conform cărora consumul de ciocolată neagră ar oferi anumite beneficii pentru sănătate.

Termenul de hipertensiune arterială esențială, utilizat când nu se cunoaște sursa cauzei

Unele dintre aceste beneficii invocate au inclus reducerea inflamației și a altor factori implicați în bolile coronariene.

În acest nou studiu, echipa de cercetători s-a întrebat dacă este posibil ca, de fapt, consumul de ciocolată neagră să reducă hipertensiunea arterială esențială, care a fost implicată într-o serie de maladii, de la accidente vasculare cerebrale la atacuri de cord, scrie MedicalXpress.

Activitatea echipei a implicat utilizarea unei tehnici numite randomizare mendeliană – o metodologie epidemiologică numită după Gregor Mendel.

Aceasta presupune studierea diferențelor în profilurile genetice într-un mod care să arate că o anumită intervenție a fost cea care a cauzat un anumit efect – metoda a fost promovată datorită capacității sale de a reduce riscul de cauzalitate inversă.

Ciocolata, utilă pentru tratamentul hipertensiunii arteriale?

Folosind metoda pe datele obținute de la MRC Integrative Epidemiology Unit, care includeau profilurile genetice a 64.945 de persoane de origine europeană, echipa a căutat asocieri între beneficiile consumului de ciocolată neagră pentru sănătate și afecțiuni precum insuficiența cardiacă, cheagurile de sânge, accidentul vascular cerebral, bolile coronariene și hipertensiunea arterială esențială.

Analizând datele lor, cercetătorii au descoperit ceea ce ei descriu ca fiind o asociere semnificativă între consumul regulat de ciocolată neagră și reducerile riscului de hipertensiune esențială – și o anumită asociere între consumul de ciocolată neagră și reducerile riscului de tromboembolism venos.

Pe de altă parte, echipa nu a găsit nicio asociere între consumul de ciocolată neagră și oricare dintre celelalte afecțiuni. Ei sugerează că rezultatele lor sunt suficient de puternice pentru a justifica continuarea studiului ciocolatei negre și a componentelor sale pentru a afla dacă aceasta, sau unele dintre ingredientele sale, ar putea fi utile pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Actrița americană Reese Witherspoon a dezvăluit că îi place să mănânce zăpadă cu ciocolată, cafea și caramel

Vânzările de ciocolată au crescut în pandemie, dar nu pentru că oamenii au consumat mai mult

Test de cultură generală. Unde se consumă cea mai multă ciocolată?

Dieta cu ciocolată neagră. Ce efecte are asupra creierului tău?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase