Home » Știință » Coaja de banană, un ingredient minune? Iată în ce preparate o poți folosi

Coaja de banană, un ingredient minune? Iată în ce preparate o poți folosi

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.06.2024

Un studiu recent a arătat că, atunci când coaja de banane este uscată și măcinată într-o făină, aceasta poate fi transformată în produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu chiar mai bun decât produsele pe bază de grâu.

Atunci când produsele experimentului au fost gustate, consumatorii au declarat că au fost la fel de mulțumiți de arome ca și în cazul prăjiturilor cu zahăr.

Îmbogățite cu bucăți din coji de banane, de exemplu, fursecurile cu zahăr realizate în cadrul studiului conțineau mult mai multe fibre, magneziu, potasiu și compuși antioxidanți.

Pe de altă parte, dacă au fost adăugate prea multe, prăjiturile au fost oarecum maro și tari, probabil din cauza fibrelor suplimentare. Dar atunci când loturile au fost făcute cu făină care conținea 7,5 la sută coajă de banană, textura prăjiturilor a atins un echilibru mult mai atrăgător, scrie ScienceAlert.

Făină din cojile de banane

Ca un bonus, produsele s-au păstrat bine și pe raft timp de trei luni la temperatura camerei.

În timp ce studiul a analizat doar consecințele adăugării cojilor de banane în prăjiturile coapte, rezultatele sugerează că utilizarea făinii din coji de banane în pâine, prăjituri și paste ar putea fi, de asemenea, de luat în considerare.

Anul trecut, de exemplu, un studiu asupra prăjiturii din coji de banane a constatat că învelișul galben al fructului oferă o culoare alimentară naturală produsului copt, precum și un plus nutrițional.

Consecințele adăugării cojilor de banane în prăjiturile coapte

Un studiu din 2016 a constatat că înlocuirea a până la 10 % din făina de grâu cu făină din coajă de banană poate îmbogăți pâinea coaptă cu un conținut mai mare de proteine, carbohidrați și grăsimi.

Consumul cojii acestui fruct nu este doar o opțiune sănătoasă, ci poate contribui la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40 la sută din greutatea unei banane se află în coaja sa și, de cele mai multe ori, această coajă plină de nutrienți este pur și simplu aruncată.

Același lucru este valabil și pentru alte coji de fructe, cum ar fi coaja de mango, despre care s-a constatat, de asemenea, că sporește proprietățile antioxidante ale unei prăjituri și îi îmbunătățește aroma.

Studiul a fost publicat în ACS Food Science & Technology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Bananele modificate genetic, aprobate de autorități pentru prima dată. Unde s-a întâmplat?

Captură record de cocaină în Spania, găsită printre cutii de banane

De ce devin bananele maro și cum întârziem procesul de coacere?

O broască a călătorit peste 6.000 de kilometri pe un pachet de banane

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Nicolas Sarkozy, primul președinte din istoria Franței obligat să poarte brățară electronică
Nicolas Sarkozy, primul președinte din istoria Franței obligat să poarte brățară electronică
DeepSeek ar putea fi interzis pe dispozitivele Guvernului SUA
DeepSeek ar putea fi interzis pe dispozitivele Guvernului SUA
Dadaismul, curentul artistic iniţiat de românul Tristan Tzara
Dadaismul, curentul artistic iniţiat de românul Tristan Tzara
Utilizatorii Instagram vor putea viziona cu viteză „turbo” conținutul de pe platformă
Utilizatorii Instagram vor putea viziona cu viteză „turbo” conținutul de pe platformă
Microsoft anunță cel mai mare upgrade MIDI de la lansare pentru Windows 11
Microsoft anunță cel mai mare upgrade MIDI de la lansare pentru Windows 11
Știința ne sare în ajutor: Cum fierbem oul perfect?
Știința ne sare în ajutor: Cum fierbem oul perfect?
Un asteroid care ar putea lovi Pământul în 2032, deviat inclusiv cu arme nucleare
Un asteroid care ar putea lovi Pământul în 2032, deviat inclusiv cu arme nucleare
Creaturile monstruoase din trecut s-ar fi putut hrăni cu prădătorii feroce de astăzi
Creaturile monstruoase din trecut s-ar fi putut hrăni cu prădătorii feroce de astăzi
Oamenii de știință de la Oxford au construit un supercomputer cuantic și au reușit prima teleportare
Oamenii de știință de la Oxford au construit un supercomputer cuantic și au reușit prima teleportare
Un studiu a descoperit că maimuțele își dau seama atunci când oamenii se țin de glume
Un studiu a descoperit că maimuțele își dau seama atunci când oamenii se țin de glume
Jacques Jaujard, omul care a salvat comorile Luvrului din mâinile naziștilor
Jacques Jaujard, omul care a salvat comorile Luvrului din mâinile naziștilor
Cel mai frumos muzeu din lume. Perla ascunsă din Hiroshima
Cel mai frumos muzeu din lume. Perla ascunsă din Hiroshima
Capitoline, cel mai vechi muzeu din lume. În curând, împlinește 555 de ani
Capitoline, cel mai vechi muzeu din lume. În curând, împlinește 555 de ani
Conexiunile sociale sunt cheia pentru prevenirea bolilor, arată un studiu
Conexiunile sociale sunt cheia pentru prevenirea bolilor, arată un studiu
Oamenii au un risc de 3% să facă un anevrism cerebral de care nu vor afla niciodată
Oamenii au un risc de 3% să facă un anevrism cerebral de care nu vor afla niciodată
Test de cultură generală. Cât mănâncă o balenă albastră într-o zi?
Test de cultură generală. Cât mănâncă o balenă albastră într-o zi?
Nicu Alifantis și-a deschis sufletul ca la o spovedanie: „Dumnezeu e cel mai bun prieten al meu!”| EXCLUSIV la „Altceva cu Adrian Artene”
Nicu Alifantis și-a deschis sufletul ca la o spovedanie: „Dumnezeu e cel mai bun prieten al meu!”| EXCLUSIV la „Altceva ...
La ce ne ajută „punctul albastru” din creier? A fost descoperit de medicul Mariei Antoaneta la sfârșitul secolului XVIII
La ce ne ajută „punctul albastru” din creier? A fost descoperit de medicul Mariei Antoaneta la sfârșitul secolului XVIII