Home » Știință » Coaja de banană, un ingredient minune? Iată în ce preparate o poți folosi

Coaja de banană, un ingredient minune? Iată în ce preparate o poți folosi

Publicat: 03.06.2024

Un studiu recent a arătat că, atunci când coaja de banane este uscată și măcinată într-o făină, aceasta poate fi transformată în produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu chiar mai bun decât produsele pe bază de grâu.

Atunci când produsele experimentului au fost gustate, consumatorii au declarat că au fost la fel de mulțumiți de arome ca și în cazul prăjiturilor cu zahăr.

Îmbogățite cu bucăți din coji de banane, de exemplu, fursecurile cu zahăr realizate în cadrul studiului conțineau mult mai multe fibre, magneziu, potasiu și compuși antioxidanți.

Pe de altă parte, dacă au fost adăugate prea multe, prăjiturile au fost oarecum maro și tari, probabil din cauza fibrelor suplimentare. Dar atunci când loturile au fost făcute cu făină care conținea 7,5 la sută coajă de banană, textura prăjiturilor a atins un echilibru mult mai atrăgător, scrie ScienceAlert.

Făină din cojile de banane

Ca un bonus, produsele s-au păstrat bine și pe raft timp de trei luni la temperatura camerei.

În timp ce studiul a analizat doar consecințele adăugării cojilor de banane în prăjiturile coapte, rezultatele sugerează că utilizarea făinii din coji de banane în pâine, prăjituri și paste ar putea fi, de asemenea, de luat în considerare.

Anul trecut, de exemplu, un studiu asupra prăjiturii din coji de banane a constatat că învelișul galben al fructului oferă o culoare alimentară naturală produsului copt, precum și un plus nutrițional.

Consecințele adăugării cojilor de banane în prăjiturile coapte

Un studiu din 2016 a constatat că înlocuirea a până la 10 % din făina de grâu cu făină din coajă de banană poate îmbogăți pâinea coaptă cu un conținut mai mare de proteine, carbohidrați și grăsimi.

Consumul cojii acestui fruct nu este doar o opțiune sănătoasă, ci poate contribui la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40 la sută din greutatea unei banane se află în coaja sa și, de cele mai multe ori, această coajă plină de nutrienți este pur și simplu aruncată.

Același lucru este valabil și pentru alte coji de fructe, cum ar fi coaja de mango, despre care s-a constatat, de asemenea, că sporește proprietățile antioxidante ale unei prăjituri și îi îmbunătățește aroma.

Studiul a fost publicat în ACS Food Science & Technology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Bananele modificate genetic, aprobate de autorități pentru prima dată. Unde s-a întâmplat?

Captură record de cocaină în Spania, găsită printre cutii de banane

De ce devin bananele maro și cum întârziem procesul de coacere?

O broască a călătorit peste 6.000 de kilometri pe un pachet de banane

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
Geminidele ating vârful în weekendul 13 – 14 decembrie 2025. Cum să le vezi?
Geminidele ating vârful în weekendul 13 – 14 decembrie 2025. Cum să le vezi?
Epidemie „fără precedent” de gripă în Marea Britanie
Epidemie „fără precedent” de gripă în Marea Britanie
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze
Unde ajung bagajele pierdute în aeroport?
Unde ajung bagajele pierdute în aeroport?
Oamenii tocmai acum realizează că Pământul are o coadă, care se întinde pe milioane de kilometri
Oamenii tocmai acum realizează că Pământul are o coadă, care se întinde pe milioane de kilometri
Un simplu truc cu lumina dezvăluie căi cerebrale ascunse în detaliu microscopic
Un simplu truc cu lumina dezvăluie căi cerebrale ascunse în detaliu microscopic
Ce a descoperit o echipă de cercetători în structura termică de sub Groenlanda?
Ce a descoperit o echipă de cercetători în structura termică de sub Groenlanda?