Home » Știință » Consumul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice

Consumul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice

Consumul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.11.2024

Un studiu realizat de Unitatea de Cercetare în Epidemiologie și Prevenție din cadrul I.R.C.C.S. Neuromed din Pozzilli, în colaborare cu Universitatea LUM din Casamassima, ambele din Italia, arată că un consum ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice, indiferent de calitatea nutrițională a dietei.

Rezultatele au fost publicate în prestigioasa revistă The American Journal of Clinical Nutrition.

Cercetătorii din Italia au analizat datele a peste 22 000 de participanți la studiul Moli-sani, una dintre cele mai mari cohorte de populație din Europa, și au utilizat peste treizeci de biomarkeri sanguini diferiți pentru a măsura vârsta biologică.

Spre deosebire de vârsta cronologică, care depinde exclusiv de data nașterii, vârsta biologică reflectă condițiile biologice ale corpului nostru, inclusiv organele, țesuturile și sistemele, și poate diferi de vârsta cronologică.

Cu ajutorul unui chestionar detaliat privind frecvența alimentelor, cercetătorii au putut estima consumul de alimente ultraprocesate al participanților, adică alimente care conțin în general diverși aditivi, cum ar fi coloranți, conservanți, antioxidanți, potențiatori de aromă și îndulcitori.

Alimente care conțin diverși aditivi

Alimentele ultraprocesate includ nu numai gustările ambalate sau băuturile zaharoase, ci și produse aparent „inofensive”, cum ar fi pâinea produsă în serie sau ambalată, iaurtul cu fructe, unele cereale pentru micul dejun sau alternative la carne, pentru a da doar câteva exemple.

Studiul a arătat că un consum ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu o accelerare semnificativă a îmbătrânirii biologice a participanților. Practic, oamenii s-au dovedit a fi biologic mai bătrâni decât vârsta lor cronologică reală.

Îmbătrânirea biologică este de fapt un „ceas intern” al corpului nostru, care poate ticăi mai repede sau mai încet decât anii marcați pe calendar, reflectând adevărata stare de sănătate a organismului.

„Vehicule ale substanțelor toxice pentru organism”

„Datele noastre arată că un consum ridicat de alimente ultraprocesate nu numai că are un impact negativ asupra sănătății în general, dar ar putea accelera îmbătrânirea însăși, sugerând o legătură care merge dincolo de calitatea nutrițională slabă a acestor alimente”, spune Simona Esposito, cercetător la Unitatea de Cercetare în Epidemiologie și Prevenire și primul autor al studiului.

„Mecanismele prin care alimentele ultraprocesate pot fi nocive pentru sănătatea umană nu sunt încă pe deplin clare”, explică cercetătorul Marialaura Bonaccio, epidemiolog nutriționist în cadrul Unității de cercetare în epidemiologie și prevenție-IRCCS Neuromed, scrie EurekAlert.

„Pe lângă faptul că sunt inadecvate din punct de vedere nutrițional, fiind bogate în zaharuri, sare și grăsimi saturate sau trans, aceste alimente sunt supuse unei prelucrări industriale intense care le modifică de fapt matricea alimentară, cu consecința pierderii de nutrienți și fibre. Acest lucru poate avea consecințe importante pentru o serie de funcții fiziologice, inclusiv metabolismul glucozei, precum și compoziția și funcționalitatea microbiotei intestinale. De asemenea, aceste produse sunt adesea învelite în ambalaje din plastic, devenind astfel vehicule ale substanțelor toxice pentru organism”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Înlocuirea alimentelor ultraprocesate în dietă reduce riscul de diabet de tip 2

Insomnia cronică este legată de alimentele ultraprocesate, indică un studiu

Alimentele ultraprocesate nu sunt mai atractive în ochii noștri! Atunci de ce le mâncăm?

Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Primul muzeu LGBTQ din Europa postcomunistă, deschis la Varșovia
Primul muzeu LGBTQ din Europa postcomunistă, deschis la Varșovia
Metale rare în valoare de peste 8 miliarde de dolari, găsite în deșeurile de cărbune
Metale rare în valoare de peste 8 miliarde de dolari, găsite în deșeurile de cărbune
Hotelurile din România plătesc printre cele mai mici TVA din Europa
Hotelurile din România plătesc printre cele mai mici TVA din Europa
Panica creată de introducerea primului tramvai electric în Bucureşti. Avea culoarea verde. Circulă şi astăzi tot pe acelaşi traseu
Panica creată de introducerea primului tramvai electric în Bucureşti. Avea culoarea verde. Circulă şi astăzi tot pe ...
„Păpușa”, o columbiană în vârstă de 23 de ani, arestată pentru mai multe crime
„Păpușa”, o columbiană în vârstă de 23 de ani, arestată pentru mai multe crime
Indiana Jones revine în 3D într-un joc video de aventură
Indiana Jones revine în 3D într-un joc video de aventură
Câți bani a strâns până acum xAI, compania de Inteligență Artificială a lui Elon Musk
Câți bani a strâns până acum xAI, compania de Inteligență Artificială a lui Elon Musk
Un cartier de lux a crescut cu 3% suprafața Principatului Monaco
Un cartier de lux a crescut cu 3% suprafața Principatului Monaco
Bogății vechi de 1.500 de ani și peste 100 de arme din Epoca Fierului, scoase la lumină în Danemarca
Bogății vechi de 1.500 de ani și peste 100 de arme din Epoca Fierului, scoase la lumină în Danemarca
Studiu: PFAS și microplasticele devin mai toxice atunci când „își unesc forțele”
Studiu: PFAS și microplasticele devin mai toxice atunci când „își unesc forțele”
Microbiomul creierului ar putea ajuta la prevenirea demenței?
Microbiomul creierului ar putea ajuta la prevenirea demenței?
Un studiu pe anemonele de mare a dezvăluit cum supraviețuiesc animalele
Un studiu pe anemonele de mare a dezvăluit cum supraviețuiesc animalele
Un hominid dispărut acum 200.000 de ani în China este probabil o specie nouă de om
Un hominid dispărut acum 200.000 de ani în China este probabil o specie nouă de om
Florin Enache și Andrei Cornea, premiul pentru Excelență în Sport la Gala Mari Sportivi ProSport 2024! Mesaj emoționant al celor doi campioni olimpici: „Dacă vom face asta, anul viitor vom fi mult mai mulți!”
Florin Enache și Andrei Cornea, premiul pentru Excelență în Sport la Gala Mari Sportivi ProSport 2024! Mesaj emoționant ...
Bob Fosse, singurul regizor care a câștigat un Oscar, un Tony și un premiu Emmy. Mentorul actriței Melanie Griffith
Bob Fosse, singurul regizor care a câștigat un Oscar, un Tony și un premiu Emmy. Mentorul actriței Melanie Griffith
Ian McKellen: „Mă prefac că sunt persoana pe care o reprezint în film sau în piesa de teatru”
Ian McKellen: „Mă prefac că sunt persoana pe care o reprezint în film sau în piesa de teatru”
Un tip de ciocolată ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%
Un tip de ciocolată ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%
Băutura delicioasă care protejează corpul de stres și alimentele grase
Băutura delicioasă care protejează corpul de stres și alimentele grase