Home » Știință » Consumul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice

Consumul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice

Consumul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.11.2024

Un studiu realizat de Unitatea de Cercetare în Epidemiologie și Prevenție din cadrul I.R.C.C.S. Neuromed din Pozzilli, în colaborare cu Universitatea LUM din Casamassima, ambele din Italia, arată că un consum ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice, indiferent de calitatea nutrițională a dietei.

Rezultatele au fost publicate în prestigioasa revistă The American Journal of Clinical Nutrition.

Cercetătorii din Italia au analizat datele a peste 22 000 de participanți la studiul Moli-sani, una dintre cele mai mari cohorte de populație din Europa, și au utilizat peste treizeci de biomarkeri sanguini diferiți pentru a măsura vârsta biologică.

Spre deosebire de vârsta cronologică, care depinde exclusiv de data nașterii, vârsta biologică reflectă condițiile biologice ale corpului nostru, inclusiv organele, țesuturile și sistemele, și poate diferi de vârsta cronologică.

Cu ajutorul unui chestionar detaliat privind frecvența alimentelor, cercetătorii au putut estima consumul de alimente ultraprocesate al participanților, adică alimente care conțin în general diverși aditivi, cum ar fi coloranți, conservanți, antioxidanți, potențiatori de aromă și îndulcitori.

Alimente care conțin diverși aditivi

Alimentele ultraprocesate includ nu numai gustările ambalate sau băuturile zaharoase, ci și produse aparent „inofensive”, cum ar fi pâinea produsă în serie sau ambalată, iaurtul cu fructe, unele cereale pentru micul dejun sau alternative la carne, pentru a da doar câteva exemple.

Studiul a arătat că un consum ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu o accelerare semnificativă a îmbătrânirii biologice a participanților. Practic, oamenii s-au dovedit a fi biologic mai bătrâni decât vârsta lor cronologică reală.

Îmbătrânirea biologică este de fapt un „ceas intern” al corpului nostru, care poate ticăi mai repede sau mai încet decât anii marcați pe calendar, reflectând adevărata stare de sănătate a organismului.

„Vehicule ale substanțelor toxice pentru organism”

„Datele noastre arată că un consum ridicat de alimente ultraprocesate nu numai că are un impact negativ asupra sănătății în general, dar ar putea accelera îmbătrânirea însăși, sugerând o legătură care merge dincolo de calitatea nutrițională slabă a acestor alimente”, spune Simona Esposito, cercetător la Unitatea de Cercetare în Epidemiologie și Prevenire și primul autor al studiului.

„Mecanismele prin care alimentele ultraprocesate pot fi nocive pentru sănătatea umană nu sunt încă pe deplin clare”, explică cercetătorul Marialaura Bonaccio, epidemiolog nutriționist în cadrul Unității de cercetare în epidemiologie și prevenție-IRCCS Neuromed, scrie EurekAlert.

„Pe lângă faptul că sunt inadecvate din punct de vedere nutrițional, fiind bogate în zaharuri, sare și grăsimi saturate sau trans, aceste alimente sunt supuse unei prelucrări industriale intense care le modifică de fapt matricea alimentară, cu consecința pierderii de nutrienți și fibre. Acest lucru poate avea consecințe importante pentru o serie de funcții fiziologice, inclusiv metabolismul glucozei, precum și compoziția și funcționalitatea microbiotei intestinale. De asemenea, aceste produse sunt adesea învelite în ambalaje din plastic, devenind astfel vehicule ale substanțelor toxice pentru organism”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Înlocuirea alimentelor ultraprocesate în dietă reduce riscul de diabet de tip 2

Insomnia cronică este legată de alimentele ultraprocesate, indică un studiu

Alimentele ultraprocesate nu sunt mai atractive în ochii noștri! Atunci de ce le mâncăm?

Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, concepută să devină cea mai mare destinație de entertainment, retail și tehnologie de pe continent care va transforma țara într-un nou epicentru global al divertismentului
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit