Home » Știință » Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă

Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă

Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.09.2023

Alimentele ultraprocesate cresc în mod semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct sau accidente vasculare cerebrale, atrag atenția cercetătorii care au desfășurat recent două studii.

Experții spun că rezultatele ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru guvernele din întreaga lume.

Consumul global de produse extrem de procesate – cum ar fi cereale, batoane proteice, băuturi acidulate, meniuri gata preparate – a crescut dramatic în ultimii ani. De exemplu, în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii, peste jumătate din regimul unei persoane este reprezentat de mâncare ultraprocesată. Pentru unele categorii de persoane, cum ar fi cei tineri sau cei săraci, astfel de alimente reprezintă 80% din dietă.

Tinerii și persoanele cu venituri limitate, cei mai expuși alimentelor nesănătoase

Două noi rapoarte și mai vehemente au fost prezentate recent în Amsterdam și se adaugă celor care susțin aceeași idee: astfel de alimente dăunează sănătății, notează The Guardian.

Primul raport se bazează pe datele obținute prin monitorizarea vreme de 15 ani a 10.000 de femei. Rezultatul a subliniat că cele care au 39% din dietă formată din alimente procesate se află sub riscul dezvoltării hipertensiunii arteriale, în comparație cu cele care mănâncă mai puține astfel de produse.

În cel de-al doilea studiu au fost analizate peste 320.000 de persoane (femei și bărbați) și este și mai alarmant decât primul: dacă un sfert de dietă este formată din astfel de produse, există riscul afecțiunilor cardiovasculare.

Mulți oameni consumă alimente procesate fără să știe

Unul dintre cercetători au afirmat că mulți dintre oameni nu știu că mănâncă alimente ultraprocesate, deoarece ei consideră că un sandviș de la magazin, o lipie cu diferite ingrediente sau un iaurt cu un conținut redus de grăsimi sunt sănătoase. Și aceste produse pot contribui la hipertensiunea arterială. Potrivit studiilor, femeile sunt cele care consumă mai multe astfel de alimente.

Departamentul pentru sănătate din Marea Britanie a subliniat că deja au fost introduse în legislație prevederi pentru a interzice plasarea și promoțiile anumitor produse în supermarketuri pentru a descuraja alegerile nesănătoase.

„Știm că lumea din jurul nostru nu face întotdeauna ca opțiunile sănătoase să fie și opțiunile accesibile. Din contră, tot mai multe alimente nesănătoase ajung în centrul atenției. Pentru a adresa acest lucru, avem nevoie de o strategie care să creeze un mediu ce poate sprijini oamenii să se bucure de o viață lungă și sănătoasă”, a spus dr. Sonya Babu-Narayan, director medical al British Heart Foundation.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 3 alimente consumate în fiecare zi de 80% dintre români

Top 5 alimente bogate în prebiotice, conform cercetătorilor

Este sau nu nocivă folia de aluminiu pentru alimente?

Consumul frecvent de alimente prăjite, asociat cu anxietate și depresie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase