Home » Știință » Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună

Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună

Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.11.2024

Dacă vremurile actuale și tot ceea ce se întâmplă în lume în aceste zile vă deprimă, aceste inovații în medicină și tehnologie ar trebui să vă înveselească.

De la vaccinurile împotriva cancerului la soluția pentru inversarea diabetului – toate aceste descoperiri sunt promițătoare și acordă un plus de încredere oamenilor cu privire la viitor.

O jumătate de miliard de oameni din întreaga lume trăiesc cu diabet. Există diferite tipuri de diabet, cu cauze diferite, dar toate conduc la o cantitate prea mare de zahăr în sânge.

Transplantul de celule stem ar putea inversa diabetul

Dacă nu este bine controlat, acest exces de glucoză poate provoca daune în întregul organism, expunându-i pe oameni riscului de boli ale gingiilor, leziuni ale nervilor, boli renale, orbire, amputații, atac de cord, accident vascular cerebral și cancer.

În prezent, pacienții gestionează această afecțiune cu medicamente, insulină și schimbări ale stilului de viață, dar o nouă generație de tratamente ar putea inversa boala, potrivit The Guardian. Detalii despre prima femeie tratată pentru diabet de tip 1 cu celule stem prelevate din propriul corp au fost anunțate recent. Anterior, tânăra de 25 de ani avea nevoie de cantități substanțiale de insulină. Acum ea își produce propria insulină.

În aprilie a.c., un transplant similar de celule a permis unui bărbat de 59 de ani cu diabet de tip 2 să renunțe la insulină. Este încă devreme și mai există provocări, dar rezultatele de până acum sunt promițătoare.

Vaccinurile împotriva cancerului

Vaccinurile au fost unul dintre succesele remarcabile ale pandemiei. Acum, oamenii de știință speră că aceeași tehnologie ARNm care a stat la baza injecțiilor Moderna și Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 poate fi utilizată pentru a „antrena” sistemul imunitar să recunoască și să atace cancerul.

Aceste injecții funcționează prin „furnizarea unei instrucțiuni” celulelor pacientului de a produce o anumită proteină care acționează ca un semnal pentru sistemul imunitar. În acest caz, oamenii de știință adaptează modelul de vaccin la proteinele de pe suprafața celulelor canceroase ale pacientului.

Inteligența Artificială va ajuta la depistarea mai rapidă a cancerelor

În următorii patru ani se vor înregistra progrese rapide în utilizarea Inteligenței Artificiale pentru a diagnostica mai bine boli grave precum cancerele pulmonare și tumorile cerebrale, ceea ce ar trebui să însemne o viață mai lungă.

Tehnologia este implementată în spitale, inclusiv în câteva din nordul Angliei, pentru a depista cancerele mai repede și a prelungi viețile. S-a demonstrat că sistemul, care scanează radiografiile și acordă prioritate cazurilor în care detectează ceva suspect pe care medicul uman l-ar fi putut omite, îmbunătățește precizia diagnosticului cu 45% și eficiența diagnosticului cu 12%.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce alcoolul provoacă anxietate? Iată ce spune știința!

Are viața extraterestră nevoie de o planetă pentru a supraviețui? Oamenii de știință cred altceva!

Există viață după moarte? Un reputat om de știință din SUA spune că da!

Ce au observat oamenii de știință în creierul copiilor cu autism?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase