Home » Știință » Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare

Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare

Publicat: 25.01.2025

Băuturile zaharoase, cum ar fi sucurile și băuturile energizante, conțin cantități extravagante de îndulcitori pentru a stimula centrii plăcerii din creier.

Această plăcere inițială ascunde însă un pericol. Băuturile îndulcite cu zahăr oferă, de obicei, o valoare nutritivă redusă, iar cercetările arată că un consum obișnuit poate crește riscul de probleme de sănătate, cum ar fi cariile dentare, obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

De fapt, conform unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Tufts din SUA, aproximativ 1,2 milioane de cazuri noi de boli cardiovasculare și 2,2 milioane de cazuri noi de diabet de tip 2 apar în fiecare an la nivel mondial din cauza consumului de băuturi îndulcite cu zahăr.

Și în timp ce consumul global de băuturi zaharoase a scăzut recent în unele țări dezvoltate, autorii studiului notează că sucurile și înrudirea lor rămân o amenințare semnificativă la adresa sănătății publice în cea mai mare parte a lumii, în special în țările în curs de dezvoltare.

„Băuturile îndulcite cu zahăr sunt puternic comercializate și vândute în țările cu venituri mici și medii”, spune autorul principal Dariush Mozaffarian, cardiolog și cercetător în domeniul sănătății publice la Universitatea Tufts.

Un pericol ascuns

Problema este deosebit de gravă în unele țări. Studiul asociază aproape o treime din toate cazurile noi de diabet din Mexic cu băuturile zaharoase, de exemplu, precum și aproape jumătate din toate cazurile noi de diabet din Columbia.

În Africa de Sud, aproximativ 28% din noile cazuri de diabet și 15% din noile cazuri de boli de inimă pot fi atribuite băuturilor zaharoase, conform raportului cercetătorilor.

Studiul se concentrează pe băuturile îndulcite cu zahăr (SSB), pe care autorii le definesc ca fiind orice băutură cu zaharuri adăugate și cu cel puțin 50 de kilocalorii pe porție de 8 uncii. Acestea includ băuturi răcoritoare din comerț sau de casă, băuturi energizante, băuturi din fructe, punch, limonadă și agua fresca.

Această definiție exclude băuturi precum laptele îndulcit, sucurile de fructe și legume 100% și băuturile necalorice îndulcite artificial, notează cercetătorii, deși multe dintre acestea pot prezenta în continuare riscuri pentru sănătate dacă sunt consumate în exces, scrie ScienceAlert.

Cercetătorii au obținut date privind consumul de băuturi din Global Dietary Database, inclusiv 450 de sondaje cu date privind consumul de SSB, reprezentând un total de 2,9 milioane de persoane din 118 țări.

Problema este deosebit de gravă în unele țări

Pentru a pune în lumină legăturile dintre SSB și boli, ei au încorporat aceste date și ratele bolilor cardiometabolice într-o evaluare comparativă a riscurilor, bazată pe cercetările anterioare privind efectele fiziologice ale băuturilor zaharoase.

La nivel mondial, acest lucru a implicat SSB ca un factor care contribuie la 1,2 milioane de cazuri noi de boli de inimă în fiecare an, precum și la 2,2 milioane de cazuri noi de diabet de tip 2.

Studiul sugerează, de asemenea, că băuturile acidulate în suspensie provoacă aproximativ 80 000 de decese cauzate de diabetul de tip 2 și 258 000 de decese cauzate de boli cardiovasculare în fiecare an.

Cercetătorii notează că organismul nostru digeră rapid băuturile zaharoase, crescând nivelul de zahăr din sânge și oferind în același timp o valoare nutritivă slabă, în cel mai bun caz.

Consumul prea frecvent al acestor băuturi poate duce la creșterea în greutate și la rezistența la insulină, precum și la diverse probleme metabolice legate de diabetul de tip 2 și de bolile cardiovasculare.

Conștientizarea publică a acestor riscuri poate crește, dar nu suficient de rapid și universal, spun cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mai puțin zahăr în primele 1.000 de zile ale bebelușului reduce riscul de boli cronice

Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?

Consumul excesiv de zahăr îmbătrânește pielea

De ce ne este poftă de zahăr, sare și carbohidrați?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
A fost găsită prima dovadă că și plantele au grijă de „copiii” lor
A fost găsită prima dovadă că și plantele au grijă de „copiii” lor
ARCMEDIA aduce bucuria Crăciunului mai aproape de copiii care au cea mai mare nevoie
ARCMEDIA aduce bucuria Crăciunului mai aproape de copiii care au cea mai mare nevoie
Sute de pantofi din piele neagră, din secolul al XIX-lea, au ajuns în mod misterios pe o plajă
Sute de pantofi din piele neagră, din secolul al XIX-lea, au ajuns în mod misterios pe o plajă
Una din cinci femei din Marea Britanie spune că nu a fost luată în serios în timpul nașterii
Una din cinci femei din Marea Britanie spune că nu a fost luată în serios în timpul nașterii
Industria frumuseții s-a transformat într-un univers religios, care cere credință
Industria frumuseții s-a transformat într-un univers religios, care cere credință
Faptele bune și voluntariatul ne pot încetini îmbătrânirea creierului, indică un studiu
Faptele bune și voluntariatul ne pot încetini îmbătrânirea creierului, indică un studiu
Cafeaua are beneficii surprinzătoare pentru persoanele cu boli mintale severe
Cafeaua are beneficii surprinzătoare pentru persoanele cu boli mintale severe
În 1940, un câine a descoperit o peșteră plină cu opere de artă antice
În 1940, un câine a descoperit o peșteră plină cu opere de artă antice
O nouă cercetare sugerează că Universul este asimetric
O nouă cercetare sugerează că Universul este asimetric
Italia sărbătorește primul copil născut într-un sat în ultimii 30 de ani
Italia sărbătorește primul copil născut într-un sat în ultimii 30 de ani
Tehnologia și în special telefoanele mobile ne-au atrofiat creierul, arată un studiu
Tehnologia și în special telefoanele mobile ne-au atrofiat creierul, arată un studiu
10 ciudățenii ale naturii pe care oamenii de știință încă nu le pot explica
10 ciudățenii ale naturii pe care oamenii de știință încă nu le pot explica
Adept al francmasoneriei, acest avocat şi filosof de prestigiu a marcat profund istoria românilor. A fost un mare ADVERSAR al absolutismului habsburgic, fiind închis de trei ori
Adept al francmasoneriei, acest avocat şi filosof de prestigiu a marcat profund istoria românilor. A fost un mare ADVERSAR ...
Care tren traversează 3 țări și 8 fusuri orare în 7 zile?
Care tren traversează 3 țări și 8 fusuri orare în 7 zile?
Ce spun psihologii despre oamenii care nu-și fac patul în fiecare dimineață
Ce spun psihologii despre oamenii care nu-și fac patul în fiecare dimineață
Cum decongelezi alimentele corect? 3 metode confirmate științific!
Cum decongelezi alimentele corect? 3 metode confirmate științific!
Cât a crescut economia României după Revoluție?
Cât a crescut economia României după Revoluție?
De ce aproximativ 90% dintre oameni raportează schimbări de personalitate după transplant?
De ce aproximativ 90% dintre oameni raportează schimbări de personalitate după transplant?