Home » Știință » Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare

Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare

Publicat: 25.01.2025

Băuturile zaharoase, cum ar fi sucurile și băuturile energizante, conțin cantități extravagante de îndulcitori pentru a stimula centrii plăcerii din creier.

Această plăcere inițială ascunde însă un pericol. Băuturile îndulcite cu zahăr oferă, de obicei, o valoare nutritivă redusă, iar cercetările arată că un consum obișnuit poate crește riscul de probleme de sănătate, cum ar fi cariile dentare, obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

De fapt, conform unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Tufts din SUA, aproximativ 1,2 milioane de cazuri noi de boli cardiovasculare și 2,2 milioane de cazuri noi de diabet de tip 2 apar în fiecare an la nivel mondial din cauza consumului de băuturi îndulcite cu zahăr.

Și în timp ce consumul global de băuturi zaharoase a scăzut recent în unele țări dezvoltate, autorii studiului notează că sucurile și înrudirea lor rămân o amenințare semnificativă la adresa sănătății publice în cea mai mare parte a lumii, în special în țările în curs de dezvoltare.

„Băuturile îndulcite cu zahăr sunt puternic comercializate și vândute în țările cu venituri mici și medii”, spune autorul principal Dariush Mozaffarian, cardiolog și cercetător în domeniul sănătății publice la Universitatea Tufts.

Un pericol ascuns

Problema este deosebit de gravă în unele țări. Studiul asociază aproape o treime din toate cazurile noi de diabet din Mexic cu băuturile zaharoase, de exemplu, precum și aproape jumătate din toate cazurile noi de diabet din Columbia.

În Africa de Sud, aproximativ 28% din noile cazuri de diabet și 15% din noile cazuri de boli de inimă pot fi atribuite băuturilor zaharoase, conform raportului cercetătorilor.

Studiul se concentrează pe băuturile îndulcite cu zahăr (SSB), pe care autorii le definesc ca fiind orice băutură cu zaharuri adăugate și cu cel puțin 50 de kilocalorii pe porție de 8 uncii. Acestea includ băuturi răcoritoare din comerț sau de casă, băuturi energizante, băuturi din fructe, punch, limonadă și agua fresca.

Această definiție exclude băuturi precum laptele îndulcit, sucurile de fructe și legume 100% și băuturile necalorice îndulcite artificial, notează cercetătorii, deși multe dintre acestea pot prezenta în continuare riscuri pentru sănătate dacă sunt consumate în exces, scrie ScienceAlert.

Cercetătorii au obținut date privind consumul de băuturi din Global Dietary Database, inclusiv 450 de sondaje cu date privind consumul de SSB, reprezentând un total de 2,9 milioane de persoane din 118 țări.

Problema este deosebit de gravă în unele țări

Pentru a pune în lumină legăturile dintre SSB și boli, ei au încorporat aceste date și ratele bolilor cardiometabolice într-o evaluare comparativă a riscurilor, bazată pe cercetările anterioare privind efectele fiziologice ale băuturilor zaharoase.

La nivel mondial, acest lucru a implicat SSB ca un factor care contribuie la 1,2 milioane de cazuri noi de boli de inimă în fiecare an, precum și la 2,2 milioane de cazuri noi de diabet de tip 2.

Studiul sugerează, de asemenea, că băuturile acidulate în suspensie provoacă aproximativ 80 000 de decese cauzate de diabetul de tip 2 și 258 000 de decese cauzate de boli cardiovasculare în fiecare an.

Cercetătorii notează că organismul nostru digeră rapid băuturile zaharoase, crescând nivelul de zahăr din sânge și oferind în același timp o valoare nutritivă slabă, în cel mai bun caz.

Consumul prea frecvent al acestor băuturi poate duce la creșterea în greutate și la rezistența la insulină, precum și la diverse probleme metabolice legate de diabetul de tip 2 și de bolile cardiovasculare.

Conștientizarea publică a acestor riscuri poate crește, dar nu suficient de rapid și universal, spun cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mai puțin zahăr în primele 1.000 de zile ale bebelușului reduce riscul de boli cronice

Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?

Consumul excesiv de zahăr îmbătrânește pielea

De ce ne este poftă de zahăr, sare și carbohidrați?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026