Home » Știință » Test de cultură generală. Măslinele sunt fructe sau legume?

Test de cultură generală. Măslinele sunt fructe sau legume?

Publicat: 03.02.2025

Ulei de măsline, pizza sau martini, indiferent cum le consumi, măslinele îi dau un plus de savoare oricărui preparat. Dar măslinele sunt fructe sau legume?

Măslinele sunt fructe sau legume? Deși tapenadele par a fi doar o delicatesă sărată, aceste bunătăți mediteraneene ascund un secret: din punct de vedere botanic, măslinele sunt, de fapt, fructe.

Sâmburii din interiorul măslinelor sunt, de fapt, semințele arborelui Olea europaea. Asta înseamnă că măslinele sunt clasificate drept fructe, mai exact, ca drupe (fructe cu sâmbure tare), la fel ca mango, curmalele, caisele, cireșele, nectarinele, piersicile și prunele.

Botanica nu ține cont de gust pentru a face aceste clasificări, ci de structura reproductivă a plantei. Potrivit Encyclopaedia Britannica, un fruct este „ovarul cărnos sau uscat matur al unei plante cu flori, care conține una sau mai multe semințe”. Dacă plantezi un sâmbure de măslină în pământ, vei obține un arbore rezistent, chiar dacă cu o creștere lentă. Pe de altă parte, alte părți comestibile ale plantelor, cum ar fi rădăcinile (morcovii) sau frunzele (salata verde), sunt considerate legume propriu-zise. Totuși, alte alimente pe care le numim „legume”, dar care conțin semințe, precum castraveții, roșiile, dovlecii, avocado sau ardeii pimento sunt, din punct de vedere botanic, fructe.

Măslinele sunt fructe sau legume? Curiozități

Dacă îți plac aceste curiozități despre măsline, mai avem una: atât măslinele verzi, cât și cele negre cresc pe același copac. Diferența de culoare reflectă doar gradul lor de maturitate: cele verzi și galbene sunt recoltate la începutul ciclului de coacere, în timp ce cele mov și negre sunt culese mai târziu, explică Good Housekeeping.

Totuși, nu ai vrea să mănânci o măslină direct din copac. Fără procesul de conservare și fermentare, aceste fructe sunt extrem de amare din cauza unui compus numit oleuropeină. Indiferent cum le preferi, în salate, în tapenade sau sub formă de ulei de măsline, consumul lor este o alegere excelentă pentru sănătate.

„Măslinele sunt bogate în acizi grași mononesaturați, un tip de grăsime care ajută la reducerea colesterolului LDL (‘rău’), menținând în același timp un nivel optim de colesterol HDL (‘bun’). Mai mult, studiile pe termen lung sugerează că persoanele care consumă zilnic ulei de măsline extravirgin au un risc mai scăzut de infarct, hipertensiune arterială și mortalitate cardiovasculară în comparație cu cei care nu îl includ în alimentație”, explică Jaclyn London, directoare de nutriție la Good Housekeeping Institute.

Vă recomandăm să citiți și:

Ingredientul principal din Ayahuasca, testat pe voluntari în cel mai mare experiment psihedelic de până acum

Cercetătorii au creat mici arme anticancerigene care fac ca tumorile să se autodistrugă

Primul spray nazal anti-depresie, bazat pe ketamină, a fost aprobat de Agenția Medicamentelor din SUA

Cum ne-ar putea proteja fibrele de infecții?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase