Dacă ai văzut vreodată un influencer de beauty purtând una dintre acele măști roșii ușor înfricoșătoare, probabil te-ai întrebat dacă au vreun efect real asupra pielii. Este terapia cu lumină roșie soluția pentru toate problemele noastre dermatologice sau doar un moft care ne face să arătăm ciudat (sau ca un personaj dintr-un film horror)?
Fotobiomodularea utilizează lumina emisă de lasere de intensitate scăzută sau de diode emițătoare de lumină (LED-uri). Terapia cu lumină roșie se bazează, evident, pe lumina roșie și se presupune că acționează asupra moleculelor fotosensibile, cum ar fi citocromul C oxidază din mitocondrii, „uzina de energie a celulei”. Cu toate acestea, mecanismele precise prin care funcționează nu sunt pe deplin înțelese, iar faptul că influențează o anumită cale celulară nu garantează efectele vizibile promise.
Această terapie a fost promovată ca tratament pentru refacerea musculară și ameliorarea durerilor, dar este cel mai des asociată cu îmbunătățirea aspectului pielii, fiind folosită pentru combaterea semnelor îmbătrânirii, căderii părului, vergeturilor, cicatricelor și acneei, iar pe aceasta din urmă ne vom concentra.
Unii oameni au parte de beneficii după terapia cu lumină roșie în cabinetele dermatologilor, dar există și dispozitive pentru uz casnic, precum măști și dispozitive portabile. Merită menționat că unele dintre aceste aparate pentru acasă sunt autorizate de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) pentru comercializare în tratarea ridurilor și a acneei inflamatorii, în special măștile. Asta înseamnă că au fost evaluate ca având un risc redus pentru sănătate, dar nu și că sunt neapărat eficiente; producătorii trebuie doar să demonstreze că dispozitivul lor este similar cu un altul deja aprobat.
Fotobiomodularea poate fi realizată într-un cadru clinic de către un specialist sau acasă, unde majoritatea dispozitivelor folosesc LED-uri, care sunt mai accesibile și nu necesită cunoștințe despre siguranța laserelor. Totuși, un studiu din 2024 a remarcat că nu există suficiente cercetări clinice despre eficacitatea LED-urilor (care pot include și lumină albastră) în tratarea acneei. Studiul sugerează că terapia cu LED-uri poate avea un efect moderat asupra leziunilor inflamatorii, dar este mai degrabă potrivită ca tratament complementar pentru formele moderate de acnee sau pentru cazurile care nu răspund la tratamentele medicale convenționale.
O analiză din 2021 a examinat 13 studii clinice randomizate, cu un total de 422 de participanți, în care terapia cu lumină roșie a fost utilizată pentru acnee moderată spre severă. Rezultatele nu au indicat o diferență semnificativă în numărul total de leziuni acneice (inflamatorii și non-inflamatorii) după tratament și nici o eficiență superioară față de metodele convenționale existente.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că terapia cu lumină roșie nu poate avea efect. Studiile analizate aveau variații mari în ceea ce privește dimensiunea eșantionului, durata tratamentului și combinația cu alte terapii. Având în vedere numărul relativ mic de participanți, concluziile trebuie interpretate cu precauție.
Același studiu din 2024 a menționat cercetări care au sugerat că terapia cu lumină roșie, aproape infraroșie și chihlimbar (similară luminii roșii) poate reduce semnele îmbătrânirii pielii. Cu toate acestea, încă nu există suficiente dovezi pentru a justifica o investiție semnificativă într-o mască pentru uz casnic.
Unele studii fac afirmații îndrăznețe, precum o cercetare din 2023 despre masca Dior Skin Light, realizată în colaborare cu compania de tehnologie LED Lucibel. Studiul a raportat o „inversare observabilă și măsurabilă” a semnelor îmbătrânirii pielii, incluzând reducerea ridurilor din jurul ochilor, îmbunătățirea fermității, elasticității și uniformității tenului, precum și creșterea densității dermice (unde se află colagenul, esențial pentru structura pielii).
În acest studiu, 20 de participanți au folosit masca timp de 12 minute, de două ori pe săptămână, timp de trei luni, fără să își schimbe rutina obișnuită de îngrijire a pielii. După o lună, autorii au raportat îmbunătățiri semnificative care au persistat până la o lună după oprirea tratamentului.
Cu toate acestea, studiul are limitări. În primul rând, numărul mic de participanți: 15 dintre cei 20 erau femei caucaziene, ceea ce face ca rezultatele să nu-i fie aplicabile întregii populații. În al doilea rând, doi dintre autori au legături financiare cu Lucibel, ceea ce ridică întrebări despre obiectivitatea studiului.
Indiferent dacă terapia cu lumină roșie este eficientă sau nu, siguranța sa rămâne un aspect important. Pe termen scurt, Academia Americană de Dermatologie consideră că pare a fi sigură, dar efectele pe termen lung nu sunt bine studiate. Chiar și dispozitivele aprobate de FDA pot cauza iritații ale pielii, iar un studiu din 2019 a indicat că efectele secundare pot fi mai frecvente la persoanele cu tonuri mai închise ale pielii. De asemenea, unele afecțiuni și medicamente pot crește sensibilitatea la lumină.
Prin urmare, este recomandat să consulți un dermatolog certificat înainte de a începe orice tip de fotobiomodulare, fie în cabinetul medicului, fie acasă. Aceste tratamente pot fi costisitoare, așa că este bine să te asiguri că sunt potrivite pentru tine înainte de a face o investiție.
Acest articol nu înlocuiește sfaturile medicale profesioniste. Consultă întotdeauna un specialist înainte de a lua decizii legate de sănătatea pielii.
Evoluția ar putea fi de vină pentru că nu ne putem abține din scărpinare
Oamenii de știință testează un medicament nazal pentru tumorile pancreatice mortale
Muzica devine din ce în ce mai puțin complexă în timp. Dar de ce?
De ce antibioticele pot eșua chiar și împotriva bacteriilor care nu sunt rezistente?