Au mai rămas doar câteva zile până la „parada planetelor” din seara zilei de 28 februarie 2025. Iată tot ce trebuie să știi desprea marea aliniere cu 7 planete.
O astfel de „aliniere” nu este tocmai neobișnuită, pentru că de multe ori două sau mai multe planete ajung de aceeași parte a Soarelui în același timp. Totuși, ceea ce cu adevărat este mai rar este ca majoritatea sau chiar toate să se alinieze.
Astronomii consideră că o aliniere adevărată are loc atunci când vorbim despre cel puțin trei planete, cinci sau șase planete fiind deja o aliniere mare. Așadar, o aliniere cu șapte planete este cea mai rară și mai mare dintre toate.
Trebuie menționat că aceste alinieri nu sunt chiar înșiruirile planetare adesea descrise în diagramele sau ilustrațiile cu Sistemul Solar. Asta nu este ceva ce se întâmplă cu adevărat în Univers. De fapt, planetele doar par că se aranjează într-o linie imaginară.
Asta se întâmplă pentru că planetele din Sistemul Solar orbitează Soarele pe un plan plat numit ecliptică. Unele planete au orbite ușor înclinate sub sau deasupra acestui plan, însă obiectele cerești sunt mai mult sau mai puțin pe același nivel.
Așadar, alinierea cu 7 planete din seara zilei de vineri, 28 februarie a.c., va fi vizibilă în mare parte din țările lumii. Cel mai bine este să începem să privim înspre cer imediat ce Soarele apune dincolo de linia orizontului. Unele zone vor avea condiții mai bune de observație pe măsură ce planetele urcă deasupa liniei de orizont. De asemenea, planeta Saturn ar putea să nu fie vizibilă în unele regiuni, transmite Starwalk.
Ultima dată când toate celelalte planete ale Sistemului Solar s-au aliniat a fost în aprilie 2024, atunci când evenimentul a coincis cu eclipsa totală de Soare vizibilă din SUA, Canada și Mexic.
După cea din 28 februarie, următoarele mari alinieri de planete vor avea loc în august 2025, februarie și august 2026. În luna august a acestui an, vom putea vedea planetele Mercur, Venus, Jupiter, Uranus, Neptun și Saturn.
În cele din urmă, ar fi indicat să folosim instrumente speciale pentru a vedea „parada planetară”, cum ar fi un binoclu sau un telescop. Totodată, să sperăm că și vremea va ține cu noi, astfel încât să reușim să observăm cât mai multe planete cu putință.
Primele observații 3D cu atmosfera unei exoplanete
Test de cultură generală. De ce stelele sclipesc, dar nu și planetele?
Când are loc adevărata „paradă planetară”? Aliniere cu 7 planete din Sistemul Solar pe cerul nopții