Home » Știință » Un îndulcitor artificial păcălește creierul. Ce efect are asupra senzației de foame?

Un îndulcitor artificial păcălește creierul. Ce efect are asupra senzației de foame?

Publicat: 06.04.2025

Un îndulcitor artificial păcălește creierul. Oamenii de știință au descoperit un nou potențial efect negativ al îndulcitorului artificial sucraloză, iar de această dată problema nu este în intestin, ci în creier.

Într-un studiu clinic încrucișat randomizat, un grup de 75 de adulți care au consumat o băutură ce conținea sucraloză a prezentat o creștere a fluxului sanguin către hipotalamus, o regiune a creierului responsabilă de reglarea apetitului și a poftelor alimentare.

În schimb, când aceiași participanți au băut o băutură cu zaharoză (zahărul obișnuit), s-a observat un efect de reducere a senzației de foame: nivelurile de glucoză din sânge au crescut, iar acest lucru a fost asociat cu o reducere a fluxului sanguin către hipotalamus.

Iată cum un îndulcitor artificial păcălește creierul

La două ore după ce au băut zaharoză, participanții au raportat niveluri de foame semnificativ mai mici decât după consumul de sucraloză. Rezultatele, susținute și de studii preliminare pe rozătoare, sugerează că îndulcitorii fără calorii ar putea să nu fie eficienți în controlul greutății sau în reducerea poftelor de zahăr pe termen lung. Mai mult, ei par să modifice modul în care hipotalamusul comunică cu alte părți ale creierului.

Iată modul în  care acest îndulcitor artificial păcălește creierul. Deși sucraloza este de 600 de ori mai dulce decât zaharoza, ea conține zero calorii. Acest lucru poate crea, spun autorii, „un dezechilibru între așteptarea unui aport caloric și absența reală a energiei”.

„Dacă organismul se așteaptă la calorii din cauza gustului dulce, dar nu le primește, acest lucru ar putea modifica în timp modul în care creierul învață să tânjească după acele substanțe”, avertizează dr. Kathleen Alanna Page, endocrinologă la Universitatea din California de Sud (SUA) și coordonatoarea studiului.

Ea și echipa sa consideră esențial ca efectele pe termen lung ale sucralozei și ale altor îndulcitori similari să fie studiate în profunzime, mai ales având în vedere că aproximativ 40% dintre adulții americani consumă regulat astfel de înlocuitori ai zahărului.

Cum a decurs studiul?

Studiul a inclus 75 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au trecut prin trei sesiuni diferite: într-o zi au consumat o băutură cu sucraloză, într-o altă zi cu zaharoză, iar într-o a treia zi doar apă. Toate băuturile aveau aceeași aromă de cireșe pentru ca participanții să nu poată face diferența.

Ordinea în care au primit băuturile a fost aleatorie pentru fiecare participant, iar intervalul dintre sesiuni a variat între două zile și două luni.

Spre deosebire de zaharoză, consumul de sucraloză nu a dus la creșteri ale nivelului de glucoză din sânge și nici la secreția hormonilor asociați cu reglarea apetitului, precum insulina sau peptida GLP-1.

„Organismul folosește acești hormoni pentru a-i transmite creierului că a primit calorii și astfel să reducă foamea. Sucraloza nu a produs acest efect, iar diferențele în ceea ce privește răspunsul hormonal au fost și mai evidente la participanții cu obezitate”, explică Page, citată de Science Alert.

Un îndulcitor artificial păcălește creierul. Ce alte efecte nocive poate avea?

Acest studiu sugerează că semnalele metabolice sunt strâns legate de activitatea cerebrală. În plus, studiile anterioare au arătat că sucraloza, prin interacțiunea cu microbiomul intestinal, poate afecta răspunsul organismului la glucoză, un aspect ce ar putea contribui la reacția particulară a hipotalamusului identificată în acest studiu.

Cândva considerată inofensivă din punct de vedere biologic, sucraloza este acum asociată, în cercetări recente, cu distrugeri ale ADN-ului, tulburări de toleranță la glucoză și modificări ale microbiomului intestinal.

La doi ani după ce Organizația Mondială a Sănătății a emis un avertisment privind riscurile metabolice și inflamatorii ale sucralozei, acest nou studiu adaugă un motiv în plus să fim precauți în consumul excesiv al acestui îndulcitor.

În prezent, echipa coordonată de Page desfășoară un nou studiu pentru a analiza efectele sucralozei asupra creierului copiilor și adolescenților.

„Pot aceste substanțe provoca modificări în creierii aflați în dezvoltare ai copiilor predispuși la obezitate? Creierul este deosebit de vulnerabil în această perioadă, ceea ce ar putea reprezenta o oportunitate esențială pentru intervenție”, concluzionează Page.

Studiul a fost publicat în revista Nature Metabolism.

Vă recomandăm să citiți și:

Ceva ciudat se întâmplă cu oamenii care folosesc ChatGPT în exces

Inginerii au construit un robot care îți aruncă gumă de mestecat în gură

Mii de vieți ar putea fi salvate prin combinarea a două medicamente care scad colesterolul

Durata vieții este influențată mai mult de alegeri decât de gene, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase