Home » Știință » Ingredientul din orice bucătărie care scade glucoza și colesterolul

Ingredientul din orice bucătărie care scade glucoza și colesterolul

Publicat: 30.06.2024

Fie că este proaspăt tocat, presărat sau infuzat în ulei, ingredientul din orice bucătărie s-a dovedit a ajuta la menținerea sub control atât a nivelului de zahăr din sânge, cât și a colesterolului.

O meta-analiză a 22 de studii anterioare, care a inclus 29 de studii randomizate, controlate, efectuate de cercetători de la Universitatea Southeast și Universitatea Xizang Minzu din China, confirmă că ingredientul din orice bucătărie, usturoiul, este asociat cu niveluri mai scăzute de glucoză și de anumite tipuri de molecule de grăsime.

Glucoza și lipidele sunt nutrienți esențiali pentru organism, furnizând energie și baza pentru o varietate de structuri. Dietele moderne pot duce adesea la excesul acestor substanțe, crescând riscul de probleme de sănătate. O serie de alte alegeri de stil de viață, de la consumul de alcool la rutinele de exerciții fizice, pot avea și ele un impact asupra nivelurilor de zahăr și grăsimi din organism.

„La indivizii sănătoși, metabolismul glucozei și al lipidelor este reglat cu precizie”, scriu cercetătorii în lucrare.

„Disfuncțiile metabolismului glucozei și al lipidelor pot duce la o serie de boli cronice, cum ar fi ateroscleroza, diabetul și boala ficatului gras”, continuă aceștia.

Ingredientul din orice bucătărie care este foarte bun pentru sănătate

Usturoiul a fost asociat de mult timp cu sănătatea și a fost anterior legat de reglarea lipidelor și a nivelurilor de glucoză în studii izolate, punctează Science Alert.

Luând în considerare cercetarea în ansamblu, echipa a confirmat că efectele rămân pozitive. Cei care au inclus usturoiul în dieta lor au fost găsiți cu niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, indicator al unui control mai bun pe termen lung al glucozei, mai mult colesterol „bun” sub formă de lipoproteine cu densitate mare (HDL), mai puțin colesterol „rău” (lipoproteine cu densitate mică; LDL) și un colesterol total mai scăzut.

În mod interesant, nivelurile de trigliceride nu par a fi influențate.

Datele nu sunt suficient de cuprinzătoare pentru a dovedi o cauzalitate directă (cum ar fi că putem consuma mai mult usturoi pentru a reduce direct riscul de boli de inimă), dar asocierea sugerează puternic că ingredientul din orice bucătărie ar putea fi o modalitate gustoasă de a gestiona nivelurile de glucoză și de lipide.

Mecanismele implicate

Mai multe cercetări și studii mai concentrate ar putea ajuta la clarificarea exactă a mecanismelor implicate. Probele acoperite de meta-analiză au variat în durată de la trei săptămâni la un an și au inclus studii folosind diverse forme de usturoi: usturoi crud, extract de usturoi îmbătrânit și tablete de pudră de usturoi.

„Rezultatele au arătat că usturoiul are un efect benefic asupra glucozei și lipidelor din sânge la oameni, iar asocierea lor a fost semnificativă din punct de vedere statistic”, scriu cercetătorii.

În ceea ce privește motivele acestei asocieri, se crede că diferitele ingrediente active din usturoi ajută în diverse moduri, inclusiv prin reducerea stresului oxidativ, un tip de uzură celulară care poate duce la probleme precum bolile cardiovasculare.

Usturoiul include, de asemenea, un compus antioxidant numit alicină, care a fost anterior legat de gestionarea glucozei din sânge, a lipidelor din sânge și a microbiomului intestinal. Este probabil ca o combinație de efecte să fie responsabilă pentru rezultatele observate.

Este clar că dietele noastre au un impact major asupra sănătății, în bine sau în rău. Acum există și mai multe motive pentru a adăuga usturoiul pe lista alimentelor pe care ar trebui să le includem în dietă.

„Studiul oferă idei noi pentru dezvoltarea de produse naturale împotriva bolilor legate de metabolismul glucidelor și lipidelor”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în revista Nutrients.

Vă recomandăm să citiți și:

Un implant a reușit să declanșeze regenerarea naturală a oaselor, arată un studiu

Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”

Cum ne pot ajuta meșteritul și activitățile artistice să fim mai calmi?

Testul de salivă de la domiciliu poate depista cancerul de prostată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari
Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari
Țara în care se fac cele mai multe terapii cu celule stem din lume
Țara în care se fac cele mai multe terapii cu celule stem din lume
Boala de care este posibil să suferi dacă te trezești de mai multe ori pe timpul nopții
Boala de care este posibil să suferi dacă te trezești de mai multe ori pe timpul nopții
Nicolae Kalinderu, medicul român de care puţini ştiu, a fost extrem de apreciat peste hotarele ţării
Nicolae Kalinderu, medicul român de care puţini ştiu, a fost extrem de apreciat peste hotarele ţării
China a înregistrat cea mai caldă toamnă din 1961 încoace
China a înregistrat cea mai caldă toamnă din 1961 încoace
Elevii români, printre cei mai buni din Europa la matematică
Elevii români, printre cei mai buni din Europa la matematică
O furtună solară „cataclismică” a lovit Pământul în urmă cu aproape 3.000 de ani
O furtună solară „cataclismică” a lovit Pământul în urmă cu aproape 3.000 de ani
A fost descoperit un semiconductor care consumă de 1 miliard de ori mai puțină energie
A fost descoperit un semiconductor care consumă de 1 miliard de ori mai puțină energie
O figurină reprezentând capul unui „om-șarpe” de acum 7.500 de ani îi nedumerește pe cercetători
O figurină reprezentând capul unui „om-șarpe” de acum 7.500 de ani îi nedumerește pe cercetători
Ce s-a întâmplat după ce gene mai vechi decât însăși viața au fost introduse în șoareci
Ce s-a întâmplat după ce gene mai vechi decât însăși viața au fost introduse în șoareci
Imagini din satelit arată că Antarctica este mai verde astăzi decât în urmă cu 35 de ani
Imagini din satelit arată că Antarctica este mai verde astăzi decât în urmă cu 35 de ani
Barbarii din epoca romană purtau cu ei linguri care i-ar fi putut ajuta în luptă
Barbarii din epoca romană purtau cu ei linguri care i-ar fi putut ajuta în luptă
Premii de Excelenţă pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar, la Gala Mari Sportivi 2024
Premii de Excelenţă pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar, la Gala Mari Sportivi 2024
Vin Diesel, cel mai „furios” și mai „rapid” actor de la Hollywood. „A fi bărbat este o chestiune nativă. A fi bărbat este o chestiune de vârstă. Dar a fi un gentleman este o chestiune de alegere”
Vin Diesel, cel mai „furios” și mai „rapid” actor de la Hollywood. „A fi bărbat este o chestiune nativă. A fi ...
Samuel Bartram, portarul „pierdut în ceață” pe terenul de fotbal
Samuel Bartram, portarul „pierdut în ceață” pe terenul de fotbal
Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. Iată cum!
Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. Iată cum!
Neuronii nu arată așa cum credeam, dezvăluie un studiu controversat
Neuronii nu arată așa cum credeam, dezvăluie un studiu controversat
Test de cultură generală. De ce unii fermieri hrănesc vacile cu magneți?
Test de cultură generală. De ce unii fermieri hrănesc vacile cu magneți?