Antrenarea sistemului imunitar al creierului pentru a recunoaște și elimina materialele toxice devine tot mai promițătoare ca metodă de a încetini progresia bolii Alzheimer. Cu toate acestea, cercetătorii nu înțelegeau clar cum funcționează acest mecanism la nivel celular.
O echipă internațională de cercetători a analizat mostre de creier prelevate de la persoane decedate care suferiseră de Alzheimer, unele dintre ele primind și tratament imunoterapic aprobat pentru această afecțiune.
Aceste terapii încurajează microglia – celulele de curățare ale creierului – să atace aglomerările de proteine amiloid-beta, considerate factori declanșatori ai degenerării neuronale.
Răspunsurile microgliei la amiloid-beta pot duce la inflamații, ceea ce prezintă un risc de deteriorare a țesutului cerebral. Cercetătorii au vrut să afle de ce imunoterapia activează eficient microglia în unele cazuri, dar nu și în altele.
„Studiul nostru este primul care identifică mecanismele din microglie – celulele imunitare ale creierului – ce ajută la limitarea răspândirii amiloidului în anumite regiuni cerebrale după tratamentul cu medicamente care țintesc amiloidul”, spune David Gate, neurolog la Feinberg School of Medicine, Universitatea Northwestern, potrivit ScienceAlert.
Cercetătorii au observat că microglia nu doar că elimină aglomerările de proteine amiloid-beta, dar și controlează răspunsul inflamator necesar pentru această eliminare, contribuind astfel la vindecarea creierului.
Aceste informații au fost obținute inclusiv printr-o tehnică numită transcriptomică spațială, care evidențiază activitatea genelor țintite. Printre genele asociate cu microglia „turbo” s-au regăsit APOE și TREM2, ambele anterior legate de boala Alzheimer.
Deși domeniul este încă la început, descoperirile ar putea duce la modalități noi de a opri acumularea de amiloid-beta și dezvoltarea simptomelor Alzheimer.
„O întrebare importantă în tratamentele pentru Alzheimer este: dacă activăm aceste celule imune pentru a elimina amiloidul, vor rămâne ele blocate în modul de curățare?”, spune Gate.
„Răspunsul pe care l-am găsit este nu. Ele pot elimina amiloidul și apoi revin la starea normală, ba chiar ajută creierul să se vindece.”
Folosirea forțelor de apărare proprii ale organismului, printr-un antrenament mai eficient, ar putea fi o alternativă mai sigură față de introducerea de substanțe chimice externe în creier. Cercetătorii speră că aceste mecanisme ar putea fi activate din timp, înainte ca Alzheimerul să se instaleze complet.
Chiar dacă imunoterapiile actuale sunt aprobate și pot fi utile, există loc de îmbunătățiri în privința eficienței și a reducerii efectelor adverse.
„Toată lumea este de acord că, deși aceste medicamente devin mai eficiente, ele nu vindecă complet pacienții cu Alzheimer„, afirmă Gate.
„Aceste medicamente stimulează celulele imune ale creierului să elimine amiloidul beta, dar credem că datele din studiul nostru pot fi folosite pentru a îmbunătăți eficiența acestor tratamente.”
Studiul a fost publicat în revista Nature Medicine.
Cum ar putea preveni somniferele apariția bolii Alzheimer?
Șapte oameni din SUA ar fi murit din cauza unui medicament pentru Alzheimer
A fost dezvoltat un test de sânge care detectează Alzheimer, dar și progresul bolii
Legătura dintre intestin-creier și boala Alzheimer, dezvăluită cu ajutorul razelor X