Cercetările privind microbii care trăiesc în tractul nostru digestiv au declanșat o „revoluție” în știința nutriției. În ultimii ani, fibra alimentară a devenit „noua proteină”, fiind adăugată din abundență în alimente pentru a hrăni microbiomul intestinal și pentru a ne îmbunătăți sănătatea.
Totuși, un studiu pe șoareci sugerează că nu toate suplimentele de fibre sunt la fel de benefice. O formă de fibră găsită ușor în ovăz și orz, numită beta-glucan, poate controla nivelul glicemiei și poate contribui la pierderea în greutate în cazul șoarecilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Arizona (UA) și Universitatea din Viena, beta-glucanul a fost singurul tip de fibră testat care a redus conținutul de grăsime și greutatea corporală a șoarecilor în decurs de 18 săptămâni.
Alte tipuri de fibre analizate — precum dextrina din grâu, pectina, amidonul rezistent și celuloza — nu au avut acest efect, deși au modificat considerabil compoziția microbiomului șoarecilor în comparație cu cei care nu au primit deloc suplimente de fibre.
„Știm că fibra este importantă și benefică; problema este că există atât de multe tipuri diferite,” a explicat biologul Frank Duca de la UA. „Am vrut să aflăm care este cel mai benefic tip de fibră pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea reglării glicemiei.”
Fibrele alimentare reprezintă principala sursă de energie pentru bacteriile din intestinul nostru, și totuși mai puțin de 5% dintre americani consumă cantitatea recomandată de 25–30 de grame de fibre pe zi.
Pentru a compensa acest deficit, suplimentele de fibre și alimentele îmbogățite cu „fibre invizibile” devin tot mai populare. „Până acum, nu a existat însă niciun studiu care să investigheze rolul diferitelor fibre în cadrul aceluiași grup de testare,” scrie Elizabeth Howard, cercetătoare în biomedicină la UA.
Pentru a acoperi acest gol, studiul actual a testat mai multe tipuri de fibre în același grup de șoareci. Doar beta-glucanul a crescut numărul de Ileibacterium din intestinul șoarecilor — o bacterie asociată, în alte studii, cu pierderea în greutate.
Și într-adevăr, înainte de a se împlini 10 săptămâni, șoarecii hrăniți cu beta-glucan aveau o greutate corporală și un procent de grăsime mai mici decât cei care au primit alte tipuri de fibre.
Rezultatele sunt susținute de un alt studiu recent realizat de Duca, care a hrănit rozătoare cu făină de orz, bogată în beta-glucan. Deși șobolanii au continuat să mănânce aceeași dietă bogată în grăsimi, consumul de energie a crescut, iar greutatea lor a scăzut, scrie ScienceAlert.
Un rezultat similar a fost observat și în noul studiu, unde șoarecii hrăniți cu beta-glucan au prezentat concentrații crescute de butirat în intestine — un metabolit rezultat în urma descompunerii fibrei de către microbi.
Butiratul stimulează eliberarea peptidului GLP-1 (glucagon-like peptide-1), o proteină naturală imitată de medicamentele precum Ozempic pentru a stimula eliberarea insulinei.
„O parte din beneficiile consumului de fibre alimentare vine din eliberarea GLP-1 și a altor peptide intestinale care reglează apetitul și greutatea corporală,” a spus Duca. „Totuși, nu credem că acesta este singurul efect. Credem că butiratul mai aduce și alte beneficii, care nu țin de peptide, cum ar fi îmbunătățirea sănătății barierei intestinale și influențarea organelor periferice precum ficatul.”
Este nevoie de mult mai multe cercetări înainte ca aceste rezultate să poată fi aplicate oamenilor, însă concluziile sugerează că unele tipuri de fibre pot fi mai potrivite pentru controlul greutății și al insulinei decât altele.
Studiul a fost publicat în Journal of Nutrition.
Pentru prima dată, au fost găsite niveluri alarmante de fibră de sticlă în lanțul trofic
Pierderea în greutate este legată de celule nervoase din creier, relevă un studiu
Medicamentele pentru scăderea în greutate ar putea ajuta și pacienții cu boli renale
O formă severă de boală hepatică ar putea fi inversată de scăderea rapidă în greutate