Home » Știință » Sandvișul perfect începe cu pâinea perfectă: sfaturi de la maeștrii aluatului

Sandvișul perfect începe cu pâinea perfectă: sfaturi de la maeștrii aluatului

Sandvișul perfect începe cu pâinea perfectă: sfaturi de la maeștrii aluatului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.06.2025

De la o felie de focaccia bine crescută la o franzelă moale și aromată, pâinea potrivită poate transforma complet un sandviș. Dar ce fel de pâine este, de fapt, ideală pentru astfel de spectacole culinare?

„Evident că sunt subiectivă, dar pâinea moale și pufoasă cu maia face cei mai buni sandvișuri. Are un gust mult mai complex și interesant decât orice alt tip de pâine, iar miezul ușor umed contribuie decisiv la acea savoare suculentă pe care ți-o dorești într-un sandviș”, spune Martha de Lacey, autoare și profesoară de panificație artizanală.

Totuși, pâinea cu maia nu este lipsită de provocări. Pentru cel mai bun rezultat, pâinea trebuie să fie proaspăt coaptă – „ideal, cu doar câteva ore înainte”, precizează De Lacey – și să aibă o coajă subțire și crocantă, dar nu atât de tare încât să-ți pună dinții la încercare, potrivit The Guardian.

Secretul stă în calitatea ingredientelor

„Folosește făinuri bune, nu variantele de bază din supermarket”, spune specialista.

Ea recomandă un amestec de 80% făină albă și 20% făină integrală, cu un nivel ridicat de hidratare pentru un miez fraged. Și, mai presus de toate: practică.

Phil King, chef executiv la Pophams, Londra, propune o alternativă clasică: pâinea albă la formă, îmbogățită cu 20% făină de secară.

„Trebuie să fie recognoscibilă ca pâine de sandviș, dar cu o aromă subtilă de secară, fără a fi densă”, punctează el.

Pentru a obține o astfel de pâine acasă, King sugerează reducerea drojdiei cu 80% și folosirea a două etape de dospire: una înainte de formare, și una în tavă. Rezultatul? Textură aerată și miez uniform, fără goluri prin care alunecă umplutura.

Pentru ceva cu o coajă pe ambele fețe, Richard Snapes, autorul cărții „Bread & Butter”, recomandă pâini italienești, precum focaccia sau ciabatta.

„Oamenii se tem de ele pentru că aluatul e umed, dar nu sunt greu de făcut acasă”, promite autorul.

Umpluturi inspirate pentru toate gusturile

King avertizează că asamblarea sandvișului trebuie făcută cât mai aproape de momentul servirii. Începe cu un strat de protecție, adică unt, maioneză sau cremă de brânză, care împiedică umezeala să pătrundă în miez. Apoi, construiește umplutura cu aceeași atenție ca un fel principal.

Snapes recomandă un mix de ricotta, ulei de măsline, coajă de lămâie și parmezan pe focaccia, peste care adaugă sparanghel rumenit. Pentru vară, De Lacey mizează pe roșii.

În final, totul se reduce la un singur lucru, spune De Lacey: „Nu te zgârci cu umiditatea. Nu există nimic mai trist decât un sandviș uscat.”

Vă mai recomandăm să citiți și:

O brutărie din Turcia face pâine după o rețetă veche de 5.000 de ani

Resturi dintr-un „șobolan negru și mic”, găsite în pâinea din Tokyo

Care este cea mai sănătoasă pâine?

Arculata, pâinea care a supraviețuit dezastrului din Pompeii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arctica a avut cel mai cald an din 1900 și până în prezent, arată un raport NOAA
Arctica a avut cel mai cald an din 1900 și până în prezent, arată un raport NOAA
Se apropie sfârșitul unei ere în turism? City break-urile ieftine ar putea ajunge o raritate
Se apropie sfârșitul unei ere în turism? City break-urile ieftine ar putea ajunge o raritate
Care este gradul de ocupare în hotelurile din România de Crăciun și Revelion?
Care este gradul de ocupare în hotelurile din România de Crăciun și Revelion?
Descoperire arheologică fabuloasă: Scoicile care cântau acum 6.000 de ani
Descoperire arheologică fabuloasă: Scoicile care cântau acum 6.000 de ani
Albinele primesc o șansă în plus: un nou supliment creat pentru a stopa declinul coloniilor
Albinele primesc o șansă în plus: un nou supliment creat pentru a stopa declinul coloniilor
Ce înseamnă chiptuning făcut corect? Dragoș Stăcescu explică fenomenul la „Podcast cu Prioritate” #88 by ProMotor
Ce înseamnă chiptuning făcut corect? Dragoș Stăcescu explică fenomenul la „Podcast cu Prioritate” #88 by ProMotor
Nikolai Vavilov: savantul care a murit de foame pentru a salva omenirea
Nikolai Vavilov: savantul care a murit de foame pentru a salva omenirea
Cine a inventat YouTube? Povestea platformei cu 1 miliard de ore vizionate zilnic
Cine a inventat YouTube? Povestea platformei cu 1 miliard de ore vizionate zilnic
Opt dintre cei mai faimoși vegetarieni din istorie: de la Pitagora la Tolstoi
Opt dintre cei mai faimoși vegetarieni din istorie: de la Pitagora la Tolstoi
Accidentările sportive suferite de femei în timpul menstruației ar putea fi mai grave, spune un studiu
Accidentările sportive suferite de femei în timpul menstruației ar putea fi mai grave, spune un studiu
Cum poți să-ți dai seama dacă persoana cu care vorbești te ascultă cu adevărat?
Cum poți să-ți dai seama dacă persoana cu care vorbești te ascultă cu adevărat?
Test de cultură generală. De unde vine scorțișoara?
Test de cultură generală. De unde vine scorțișoara?
(P) Legătura invizibilă dintre îmbrăcămintea de noapte și calitatea somnului
(P) Legătura invizibilă dintre îmbrăcămintea de noapte și calitatea somnului
Telescopul Webb a găsit o exoplanetă cu o compoziție inexplicabilă
Telescopul Webb a găsit o exoplanetă cu o compoziție inexplicabilă
Ce temperaturi vom avea până la finalul anului?
Ce temperaturi vom avea până la finalul anului?
Autoritățile din Brașov schimbă strategia: „Ne dorim turiști, dar în anumite condiții”
Autoritățile din Brașov schimbă strategia: „Ne dorim turiști, dar în anumite condiții”
Ce riscă medicii care răspândesc informații false în spațiul public?
Ce riscă medicii care răspândesc informații false în spațiul public?
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...