Home » Știință » Care este cea mai sănătoasă pâine?

Care este cea mai sănătoasă pâine?

Publicat: 27.03.2023
Care este cea mai sănătoasă pâine?
Sursa foto: Shutterstock

Pâinea este unul dintre alimentele de bază care îi face pe oameni să se simt vinovați că o iubesc. Gustul ei este foarte bun și satisface chiar și cele mai pretențioase pofte, dar sfaturile pe care le primim de la specialiști arată că pâinea este slabă nutritiv.

Nutriționistul Natalie Mokari spune că există o multitudine de diete care nu includ deloc pâinea în planul alimentar al pacientului. La polul opus, cei care îndrăznesc să o servească sunt criticați.

„Văd foarte mulți clienți care consideră că nu ar trebui să mănânce deloc pâine, ceea ce este trist, pentru că pâinea este o sursă grozavă de cereale integrale. Și da, este adevărat, pâinea chiar poate fi parte dintr-o dietă echilibrată, iar carbohidrații sunt cruciali pentru o sănătate bună”, a spus nutriționistul, potrivit CNN.

Aceasta a mai subliniat că oamenii au nevoie de carbohidrați pentru a funcționa, mai ales pentru că acești compuși sunt „hrană pentru creier”.

Care este cea mai bună pâine?

Și totuși, există mai multe tipuri de pâine, unul mai sănătos decât altele, în funcție de mai mulți factori și de nevoile consumatorului.

„Este important să îți stabilești de la bun început obiectivele de sănătate. Dar ce înseamnă, de fapt, sănătos?”, s-a întrebat retoric Steph Grasso, dietetician din Washington.

Pâinea din grâu integral oferă mai multe vitamine, cereale integrale, fibre și are, în același timp, un impact mai scăzut asupra zahărului din sânge. Totodată, în continuare, mulți oameni au o slăbiciune pentru pâinea albă, iar nutriționiștii vin cu vești bune și îi sfătuiesc să nu se abțină.

„Dacă le descompui pe amândouă și pui informațiile unele lângă altele, vei observa că nu sunt atât de diferite (pâinea cu grâu de pâinea albă, n.r.). Iar cei care sunt îngrijorați cu privire la tranzitul intestinal sau cei care vor să se bucure de gustul pâinii albe fără același nivel de rafinare, pot încerca pâinea cu maia”, a spus, la rândul ei, Natalie Mokari.

Maiaua este fermentată, un proces benefic pentru microflora intestinală a omului, fiind mai ușor de digerat glutenul.

Pe lângă tipul de pâine, Mokari sugerează să fim atenți și la celelalte ingrediente ale pâinii, care trebuie să fie foarte simple: făină, apă, sare și drojdie. Unii producători strecoară în rețetă sare și sodiu, acestea fiind de evitat.

De ce nu trebuie demonizați carbohidrații?

În ultimii ani, s-a dezvoltat o teorie potrivit căreia carbohidrații (și pâinea, implicit) nu sunt deloc indicați în unele regimuri alimentare, pentru că ar îngrășa. Dieteticianul Steph Grasso spune că fără carbohidrați, omul va simți efectele: va fi iritat și fără energie.

Deci eliminarea lor nu este o soluție, însă este nevoie de un echilibru în alimentație.

„Trebuie înlăturat stigmatul pus asupra pâinii și asupra altor alimente pline de carbohidrați. Este mai sănătos să avem un regim de viață echilibrat și fără restricții”, a spus Grasso.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bobul de grădină ar putea revoluționa pâinea albă

Ce se întâmplă cu nivelul zahărului din sânge atunci când mănânci pâine?

Românii, cei mai mari consumatori de pâine din UE

Care este diferența între pâinea congelată și cea proaspătă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Darius cel Mare. Războinic feroce, conducător inteligent și rege milos
Darius cel Mare. Războinic feroce, conducător inteligent și rege milos
Charles Bronson, durul de la Hollywood. „Cred că arăt ca o carieră de piatră pe care a dinamitat-o cineva”
Charles Bronson, durul de la Hollywood. „Cred că arăt ca o carieră de piatră pe care a dinamitat-o cineva”
Un alpinist american a obținut „tripla coroană” din regiunea Muntelui Everest
Un alpinist american a obținut „tripla coroană” din regiunea Muntelui Everest
Un nou val de COVID-19 în China. „Oamenii au un sentiment diferit” de această dată
Un nou val de COVID-19 în China. „Oamenii au un sentiment diferit” de această dată
Au avut nevoie de 22 de ani pentru a-l restaura. Semnificaţiile incredibile ascunse de Da Vinci în acest tablou
Au avut nevoie de 22 de ani pentru a-l restaura. Semnificaţiile incredibile ascunse de Da Vinci în acest tablou
„Vulturul”, primul modul care a ajuns pe suprafața Lunii, încă s-ar mai afla pe orbita sa
„Vulturul”, primul modul care a ajuns pe suprafața Lunii, încă s-ar mai afla pe orbita sa
Cu cât s-a vândut la licitație tricoul olimpic al starului NBA Michael Jordan?
Cu cât s-a vândut la licitație tricoul olimpic al starului NBA Michael Jordan?
„Chitanță” veche de 2.000 de ani sculptată în piatră, găsită în Ierusalim
„Chitanță” veche de 2.000 de ani sculptată în piatră, găsită în Ierusalim
Prognoza ANM pentru următoarele 2 săptămâni. Ce temperaturi sunt anunțate?
Prognoza ANM pentru următoarele 2 săptămâni. Ce temperaturi sunt anunțate?
Câți dintre români și-ar ajuta vecinii în caz de urgență?
Câți dintre români și-ar ajuta vecinii în caz de urgență?
Google deschide Google Lab în cadrul Universității Politehnica din București
Google deschide Google Lab în cadrul Universității Politehnica din București
Unde stochează creierul toate amintirile?
Unde stochează creierul toate amintirile?
Un studiu arată de ce oamenii nu reușesc să mențină un stil de viață sănătos
Un studiu arată de ce oamenii nu reușesc să mențină un stil de viață sănătos
Cel mai vechi foc subteran din lume arde de 6.000 de ani
Cel mai vechi foc subteran din lume arde de 6.000 de ani
Cea mai apropiată supernovă de Pământ din ultimul deceniu este vizibilă pe cerul nopții
Cea mai apropiată supernovă de Pământ din ultimul deceniu este vizibilă pe cerul nopții
Studiu revoluționar: Plantele elimină din aer toxinele care cauzează cancer
Studiu revoluționar: Plantele elimină din aer toxinele care cauzează cancer
Chiar și caracatițele au coșmaruri! Imagini inedite surprinse într-un acvariu
Chiar și caracatițele au coșmaruri! Imagini inedite surprinse într-un acvariu
Oamenii din Europa au controlat focul mult mai devreme decât se credea până acum
Oamenii din Europa au controlat focul mult mai devreme decât se credea până acum