Home » Știință » Substanțe chimice care pot duce la cancer, descoperite în alimente comune

Substanțe chimice care pot duce la cancer, descoperite în alimente comune

Substanțe chimice care pot duce la cancer, descoperite în alimente comune
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.11.2025

Un nou studiu dezvăluie modul în care o tehnică de extracție ar putea transforma felul în care sunt monitorizați contaminanții nocivi din alimentele de zi cu zi.

Studiul folosește o metodă avansată de detectare QuEChERS–GC–MS pentru a descoperi agenți cancerigeni ascunși în uleiurile de gătit și în carne.

Mulți oameni pun astăzi un accent mai mare pe sănătatea lor generală, transformând antrenamentele zilnice și instrumentele de urmărire a caloriilor în obiceiuri regulate. Ca parte a acestei schimbări, mai mulți indivizi aleg diete care includ alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, scrie SciTechDaily.

Deși aceste alimente sunt considerate în general sănătoase, ele pot conține totuși hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) (compuși organici hidrofobi care cuprind multiple inele aromatice condensate) atunci când sunt expuse la contaminare sau când sunt gătite prin încălzire, afumare, grătar, prăjire sau coacere intensă.

HAP-urile pot pătrunde în alimentele pe bază de plante (cum ar fi fructele și legumele) prin depunerea atmosferică din emisiile vehiculelor, irigarea cu apă contaminată sau absorbția din solul poluat, unde se pot acumula la suprafață sau în țesuturile comestibile.

Agenți cancerigeni ascunși în uleiurile de gătit și în carne

În alimentele de origine animală, cum ar fi carnea și peștele, HAP-urile sunt generate adesea în timpul procesării și gătirii, în special când alimentul este expus direct la flăcări deschise, fum sau temperaturi foarte ridicate.

În timpul gătirii la grătar, la barbeque și în tigaie, HAP-urile se pot forma din arderea incompletă a grăsimilor și a altor componente organice și tind să se concentreze în zonele carbonizate sau puternic rumenite.

Produsele afumate și coapte intens, inclusiv carnea afumată, peștele afumat, anumite brânzeturi și cafeaua prăjită, prezintă frecvent niveluri măsurabile. Alimentele procesate care sunt supuse unui tratament termic intensiv, cum ar fi unele produse de patiserie și produse din cereale, pot conține, de asemenea, HAP-uri, mai ales când suprafețele sunt intens rumenite.

Deoarece anumiți HAP sunt cunoscuți ca fiind cancerigeni, prezența lor într-o varietate atât de largă de alimente ridică îngrijorări importante de sănătate publică și subliniază necesitatea monitorizării și atenuării pe tot lanțul de aprovizionare cu alimente.

Alimente mai sigure

Un studiu recent efectuat de cercetători din Departamentul de Știință și Biotehnologie Alimentară de la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie din Seul, condus de profesorul Joon-Goo Lee, a măsurat opt HAP-uri, iar rezultatele muncii lor au fost publicate în revista Food Science and Biotechnology.

Cercetătorii au folosit o metodă avansată de detectare QuEChERS (Rapidă, Ușoară, Ieftină, Eficientă, Robustă și Sigură).

În sectorul industrial, această metodă ar putea fi utilizată pentru inspectarea produselor alimentare în vederea gestionării siguranței. Mai mult, se așteaptă să ducă la reducerea costurilor și la îmbunătățirea siguranței pentru lucrători.

„Cercetarea noastră poate îmbunătăți sănătatea publică prin furnizarea de alimente sigure. De asemenea, reduce utilizarea și emisia de substanțe chimice periculoase în testarea de laborator”, conchide Prof. Lee.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă tehnică biomedicală ar putea trata cancerul prin reorganizarea celulelor

Oamenii de știință au descoperit o cauză virală a unuia dintre cele mai comune tipuri de cancer

Un medicament obișnuit a fost transformat într-un tratament extrem de puternic împotriva cancerului

Cercetătorii au identificat o proteină care „poate împiedica răspândirea cancerului în organism”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase