Consumul de alcool este asociat cu hipertensiune, boli hepatice, tulburări digestive, probleme de sănătate mintală, afectarea sistemului imunitar și numeroase tipuri de cancer.
Cu toate acestea, unele studii au indicat că un consum moderat de vin ar putea avea efecte benefice asupra inimii, explică dr. Oliver Guttmann, cardiolog la spitalul Wellington din Londra. Totuși, avertismentul său este nuanțat: „Oamenii nu ar trebui să creadă că vinul este bun pentru sănătate.”
Potrivit cercetărilor, vinul poate contribui la scăderea colesterolului „rău” (LDL), ceea ce ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, afecțiuni renale sau accident vascular cerebral. Acest efect se datorează unor compuși cu proprietăți vasodilatatoare și antiinflamatoare, care mențin vasele de sânge flexibile. Vinul roșu conține și antioxidanți precum resveratrolul, prezent în coaja strugurilor, considerat benefic pentru sănătatea cardiovasculară.
Dar aceste avantaje sunt umbrite de riscuri majore. În 2023, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu există un nivel sigur de consum de alcool, clasificându-l drept carcinogen de grupa 1, adică din aceeași categorie cu azbestul și tutunul. Totuși, efectele pozitive asociate vinului pot fi obținute din alte surse alimentare, cum ar fi fructele de pădure sau strugurii, fără efecte nocive.
„N-aș încuraja niciodată pe cineva să înceapă să bea”, subliniază Guttmann, citat de The Guardian.
Totuși, el recunoaște că este nerealist să ne așteptăm ca toți consumatorii actuali să renunțe complet la alcool.
„Moderația este esențială. Consumați responsabil. Alcoolul, în special berea și tăriile, este plin de zahăr și calorii și poate afecta grav ficatul”, spune el.
Cardiologul recomandă să nu se depășească 20 de pahare mici de vin pe lună. La rândul său, British Heart Foundation sfătuiește adulții să nu consume mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, echivalentul a aproximativ șase pahare de vin de mărime medie.
„Vinul nu este medicament. Nu vreau ca oamenii să creadă că pot mânca nesănătos și să compenseze cu un pahar de vin”, mai punctează medicul.
Care sunt țările europene cu cele mai mari prețuri la băuturi alcoolice?
O companie a început să vândă vin fără alcool. Cine sunt clienții?
Cum modifică alcoolul în mod ireversibil celulele principale ale ficatului
„Ipoteza beției”: Să fie alcoolul cel care a dus la ascensiunea civilizației umane?