Prima pagină Stiinta

Avatar pe Terra: pamanturile rare sunt seva civilizatiei!

Alexandru Safta 03.16.2010 | ● Vizualizări: 2414
Avatar pe Terra: pamanturile rare sunt seva civilizatiei!     avatar, china, pamanturi rare, tehnologie, hi-tech, materiale rare, dezastru ecologic, civilizatia moderna, industrie, deseuri toxice, unobtanium + zoom
Galerie foto (11)

La nivel global, solicitarea asa-numitelor “pamanturi rare” creste de la an la an, iar China se anunta a fi in fruntea tuturor, atunci cand este vorba de producerea acestor elemente absolut vitale civilizatiei moderne. Metalele denumite “pamanturi rare” reprezinta un grup de 17 elemente critice in asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuala – de la telefoane mobile, componente de calculator si motoare electrice pana la tehnologii precum bateriile electrice si turbinele eoliene. China este producatoare a aproximativ 97% din pamanturile rare consumate in intreaga lume, iar mina Baiyun Obo furnizeaza peste trei sferturi din acest procent.

Daca “unobtanium” nu e, nimic nu e

"Explozie! Retragerea", striga, in mandarina, un pirotehnist. Cateva secunde mai tarziu, o bufnitura infundata este urmata de o sfaramare asurzitoare. O suta de metri mai jos, o fasie de piatra lunga de 200 de metri cade in bucati si cateva camioane masive, cantarind 172 de tone fiecare, incep sa transporte fragmentele catre rafinarii, acolo unde pamanturile rare - cunoscute in industria miniera sub denumirea de "unobtanium" (precum elementul din povestea filmului Avatar) tocmai pentru ca sunt atat de greu de gasit - vor fi extrase cu ajutorul acidului si a altor substante chimice, de natura toxica.

Nu este deloc o exagerare afirmatia ca, in lipsa pamanturilor rare, mare parte din tehnologia secolului XXI s-ar prabusi sau, in cel mai bun caz, ar cadea intr-o perioada de stagnare pe termen nelimitat. Orientul mijlociu dispune de petrol, dar China are pamanturi rare, puncteaza economistul chinez Deng Xiaoping, considerat drept unul dintre artizanii fabuloasei ascendente a economiei chineze din ultimii 10 ani. Deng a inteles importanta pamanturilor rare si a incurajat exploatarea lor. Ca atare, China produce astazi aproape intreaga cantitate intrebuintata in lume a acestor elemente - 139.000 de tone in 2008, peste 200.000 de tone - anul trecut.

Metalele rare au denumiri complicate, ca Neodim, Ceriu, Disprosiu si Lantan. Fara toate acestea, putem uita de telefoane mobile, computere, iPoduri, ecrane LCD, masini de spalat, masini-hibride, camere digitale, lumini fluorescente, rafinarii, casti, lasere, sonare, radare si chiar de sistemele de ghidare ale rachetelor, bombele inteligente si rachetele spatiale. Altfel spus, peste un sfert din noile tehnologii folosesc pamanturi rare, iar industriile care se bazeaza pe pretioasele elemente valoreaza, estimativ, aproape cinci mii de miliarde de dolari, sau 5% din produsul intern brut mondial.

Termenul de "pamanturi rare" se refera la mineralele din care sunt, in prima instanta, izolate metalele vitale, minerale de oxid necomune. In ciuda numelui, "pamanturile rare" nu sunt chiar atat de rare, insa - de obicei - se gasesc in volume foarte mici dispuse pe suprafate vaste si presupun o post-preocesare complicata, ce face ca majoritatea depozitelor existente sa fie prea scumpe pentru exploatare. Mina din Baiyun Obo, Mongolia Interioara, este binecuvantata cu pamanturi rare combinate cu zacaminte de fier. Ca atare, pamanturile rare sunt extrase ca proces suplimentar, prin mana de lucru ieftina. Multumita acestui fapt, depozitele din Baiyun Obo sunt cele mai viabile din lume. Localizata in regiunile reci din provincia autonoma chineza Mongolia Interioara, Baiyun Obo este pentru pamanturile rare ce este Arabia Saudita pentru petrol.

Noul motor economic al Chinei

Minele si regiunile inconjuratoare sunt privite ca avand "importanta strategica nationala" si de aceea sunt patrulate de echipaje politienesti in autoturisme de teren. La o adancime de 200 de metri, la baza craterului minier, o flota de monstri inalti de doua etaje, camioanele Terex, cele mai mari din China, transporta cate 168 de tone de piatra continand pamanturi rare la un singur drum. Patru schimburi de soferi asigura operarea masinariilor 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Nu este vorba despre centrul de pamanturi rare al Chinei, ci al intregului mapamond, declara inflacarat minerul Shang Liqing.

Desigur, metalele "pamanturi rare" au adus bogatii consistente micului si izolatului orasel minier Baiyun Obo. Cu cativa ani in urma, drumurile de aici erau niste poteci noroioase, iar muncitorii traiau in baraci de carpici. Acum, locuiesc in cladiri de apartamente. Oricine poate scoate bani din aceste pietre, iar Baiyun Obo este un oras lipsit de cersetori. Totusi, bunastarea materiala adusa de exploatarea pamanturilor rare in Baiyun Obo vine mana in mana cu anihilarea totala a mediului si ecosistemului local si transformarea regiunii intr-o oaza apocaliptica industriala.

Rafinarii noi, aflate in stadiu incipient de functionare, exista in vaile joase de la nord-vest de orasul minier. Sunt imprejmuite de lacuri partial inghetate cu suprafata de pana la un kilometru patrat, strabatute de darele rosii ale acizilor. Terenul care le inconjoara este scufundat sub reziduurile otravitoare ale rafinariilor sau a fost decimat. Solul este marcat de gropi si transee. Masinarii ruginite cu aspect diabolic sunt imprastiate prin tot locul. Regiunea se aseamana cu un teatru de razboi.

Cele mai mari rafinarii de pamanturi rare din lume se afla la 150 kilometri sud de Baiyun Obo, la periferiile industriale ale orasului Baotou. Acestea imprejmuiesc cel mai mare lac de deversare, Baogang - 11 kilometri patrati de deseuri toxice -, iar cateva sate au fost relocate din cauza poluarii. La o fabrica de procesare izolata din preriile Mongoliei Interioare, denumita He Jiao Mu Qu, aflata la aproximativ 50 kilometri sud fata de Baiyun Obo, acidul sulfuric fierband erupe din crevase. Aerul toxic plin de sulf inteapa ochii si arde plamanii, iar hainele muncitorilor sunt pline de arsuri de acid. La capatul unor conducte centrifuge de otel, mai multe cuptoare spumega o lava clocotinda avand culoarea lamaii.

Dezastru ecologic – Rosia Montana de China

Frecvent, uniformele muncitorilor sunt arse de acid. Oamenii primesc manusi si masti, dar acestea nu sunt foarte eficiente, muncitorii acuzand probleme de respiratie dupa mai multe ore de lucru. De asemenea, chinezii nu au sporuri pentru munca sub soarele torid al verii sau in inghetul iernii, iar niciunul dintre ei nu are asigurare. Salariul este de 1600 yuani chinezesti pe luna, echivalentul a 700 lei. Practic, a lucra in conditiile severe si neomenesti de la unele fabrici de procesare este sinucidere curata prin cancer sigur. Desi guvernul s-a angajat sa curete si sa consolideze industria pamanturilor rare, mine si fabrici de procesare mai mici ies adesea in afara legilor. Este ironic faptul ca foamea de pamanturi rare, discutata recent in cadrul summitului de la Copenhaga, este generata si de nevoia de energie verde si sustinuta de grupurile ecologiste. Decimarea ecologica din Baiyun Obo, cauzata de extractia pamanturilor rare, este de proportii biblice.

Turbinele eoliene folosesc doua tipuri de Neodim pentru puternicii lor magneti permanenti. Bateria Toyotei Prius necesita 10 kilograme de Lantan. Alte componente pentru majoritatea autoturismelor moderne au nevoie de cantitati mai mici din metalele rare precum Europiu, Yttrim, Ceriu, Zirconiu, Terbiu, Praseodim si Disprosiu. In ultimii zece ani, cele 40.000 de tone din 2000 ale pietei globale de pamanturi rare s-au transformat in 200.000 de tone in 2010. In urmatorii cinci ani se estimeaza o evolutie de peste 300.000 tone pe an.

"Daca omenirea va incepe sa se canalizeze serios pe tehnologia verde, acest lucru ar putea conduce la o cerere de pamanturi rare pe care extractorii sa nu fie capabili sa o satisfaca", este de parere John Kaiser, din California, expert minier de 25 de ani in industria pamanturilor rare. Preturile scazute ale Chinei au sucombat capacitatea restului lumii sa produca pamanturi rare. Celelalte mine nu au putut rivaliza cu China la pret. Legile de sanatate si siguranta din Occident sunt foarte diferite de cele chinezesti. Exista zacaminte de materiale rare de miliarde de dolari si in teritoriile din Europa sau S.U.A., insa momentan, tot atata ar costa si scoaterea lui la lumina..

Monopol hi-tech

In timp ce nevoia mondiala de pamanturi rare se afla in crestere, cu un procent estimativ de 10% in fiecare an, China a redus cotele de export in ultimii trei ani. O asemenea mutare a alarmat gigantii industriali. S.U.A. isi importa toate pamanturile rare si bunuri in valoare de peste un miliard de dolari consumate in aceasta tara contin respectivele elemente. Japonia si Europa scruteaza in toata lumea pentru surse alternative de pamanturi rare. Totusi, orice noi sisteme si fabrici care sa se ocupe de extragerea acestora nu vor putea deveni active in mai putin de 5-10 ani. In prezent, exista numai doua proiecte miniere pentru pamanturi rare in afara Chinei: Muntele Pass din California, S.U.A. si Mount Wells din Australia. Niciunul nu va fi functional mai devreme de 2014.China pretinde ca ii trebuie pamanturile rare pe care le produce pentru propriile industrii aflate in plina dezvoltare. In prezent, consuma aproximativ 60% din productie. Industriasii cred ca chinezii au devenit zgarciti cu pamanturile rare pentru a-i determina pe marii jucatori din hi-tech sa-si mute cu totul fabricile si secretele manufacturarii tehnologice in China. Tara comunista nu a facut un secret din dorinta sa de a se transforma dintr-o economie producatoare de low tech intr-una high tech. In prezent, China domina rezerva de pamanturi rare si angajeaza sute de muncitori pentru a le scoate la suprafata. Apoi, pentru rafinare, mai angajeaza cateva mii. Dar pentru a valorifica intr-adevar bogatia subterana, China isi doreste sa fie autoare a produselor finale, a intregului lant de productie a telefoanelor, masinilor si componentelor, moment in care va putea angaja milioane de oameni in aceasta industrie. Si cum oficialii de la Beijing trebuie sa suplimenteze 300 milioane de locuri de munca pana in 2020…

Noua ordine mondiala… chineza?

Guvernele occidentale sunt ingrijorate de monopolul chinezesc asupra pamanturilor rare, intrucat acestea sunt intrebuintate inclusiv in sistemele de rachete. Disprosiul, spre exemplu, le permite acestor sisteme sa functioneze in conditii extreme. Armata S.U.A. nu vrea sa il cumpere de pe o piata deschisa. Are nevoie de o aprovizionare garantata, iar acest lucru devine o problema. Daca China ar fi singurul loc de pe Pamant unde s-ar gasi pamanturi rare, acest lucru ar putea duce la un razboi planetar. Problema nu este una imediata, insa criza se apropie. Producatorii trebuie sa fie preocupati de planul pe termen lung. Toyota, spre exemplu, nu dispune de o rezerva garantata pe termen lung a pamanturilor rare pentru bateriile masinilor sale hibride. Daca compania japoneza doreste sa isi asigure viitorul - sa produca milioane de masini electrice, ca sa faca miliarde de dolari -, atunci trebuie sa investeasca intr-o rezerva garantata.

Presedintele Hu Jintao (dreapta) si prim ministrul Wen Jiabao (stanga), artizanii boom-ului economic chinezesc

In timp ce manufactorii cauta surse alternative, China isi cladeste incet si sigur dominatia, constienta fiind de dificultatea in care pune Occidentul. An Si Hu de la Comitetul Zonei High Tech pentru Pamanturi Rare Baotau a petrecut recent zece zile in Japonia, vizitand companiile Hitachi, Panasonic si alti manufactori de tehnologii inalte. El a comunicat recent publicatiei de afaceri China Weekly ca japonezii "sunt dependenti de pamanturile rare. Fara ele, nu pot supravietui. "Daca nu vor putea pune mana pe material, se vor autoflagela", a adaugat specialistul.

In ultimii ani, guvernul chinez a introdus, fortat, toate minele si rafinariile sub aripa companiei de stat, Boatau Steel, pentru a gestiona preturile. "Noile cote de export sunt sunt oportune si necesare. Realitatea este ca pamanturile rare au fost pana acum ieftine si aleator vandute". Asa cum rusii se bucura de rezervele lor de gaze cu care alimenteaza mare parte din Uniunea Europeana, tot asa China controleaza in prezent rezerva globala de metale pamanturi rare. Cu toate acestea, aproximativ jumatate din efectivul de pamanturi rare exista in afara Chinei. "Restul lumii trebuie sa isi exploateze propriile resurse. China a aprovizionat deja pe toata lumea cu 90% din pamanturile sale rare. Ne trebuie pamanturile noastre rare pentru noi insine", declara intr-o conferinta de presa, de la inceputul lui martie, purtatorul de cuvant al Guvernul chinez.

UNOBTANIUM FACTS:

  • Pamanturile rare sunt denumite astfel deoarece, atunci cand au fost descoperite, in secolul XIX, in Suedia, au fost considerate unele dintre cele mai necomune elemente de pe Pamant.

  • Studii stiintifice au concluzionat ca pamanturile rare sunt relativ abundente in subsolul Terrei. Totusi, costurile extrem de ridicate de extragere si prelucrare, plus dezastrul ecologic inerent, inseamna ca numai regiunile cu depozite bogate - foarte rare - merita exploatate.

  • Metalele denumite pamanturi rare sunt prin natura lor maleabile. Au, de asemenea, o conductivitate electrica ridicata.

  • Pamanturile rare sunt extrase din minerale comune printr-un proces care implica dizolvarea elementelor in diferite lichide - de obicei apa si un solvent de natura acida.

  • Pana in prezent, oamenii de stiinta au identificat 17 tipuri de pamanturi rare, fiecare dintre acestea avand o importanta vitala in diverse produse hi-tech, de la plasme, computere si telefoane mobile, la reactoare nucleare, rachete si echipamente de monitorizare seismica.

  • Un tip de pamant rar, erbiul, se comporta ca un amplificator natural; prin urmare, este folosit in cablurile de fibra optica pentru amplificarea semnalului. Terbiul genereaza o schimbare intr-un ciurcuit electric atunci cand metalul este compresat; de aceea, este amplasat in dispozitivele de monitorizare seismica, pentru detectarea miscarii placilor tectonice.

  • Pamanturile rare sunt combinate in aliaje pentru a crea magneti puternici, folositi in turbinele eoliene. Magnetii sunt o parte cruciala a generatoarelor care transforma miscarea fireasca a elicelor in electricitate.

  • Alt pamant rar, disprosiul, este intrebuintat in multe dintre motoarele electrice avansate si in sistemele de baterii ale vehiculelor hibride, deoarece magnetii ce contin acest element pot fi mult mai usori si, prin urmare, mai eficienti din punct de vedere energetic.

  • Disprosiul are tendinta de a absorbi neutroni - micile particule din atomi care sunt produse in reactiile nucleare. Componentele metalice care contin disprosiu sunt folosite in reactoarele nucleare pentru a controla rata de disponibilitate a neutronilor. Proprietatile magnetice ale aliajelor cu disprosiu le fac folositoare si in CD playere.

  • Ceriul este folosit in convertoarele catalitice, care reduc emisiile de dioxid de carbon ale vehiculelor, in timp ce prasedodimiul creeaza culoarea galbana pentru ceramica. In aliaje, lantanul netezeste un metal, facandu-l mai usor de gestionat si uneori mai durabil.CITESTE SI: