Home » D:News » Bio-gelul miraculos regenereaza tesutul cerebral

Bio-gelul miraculos regenereaza tesutul cerebral

Bio-gelul miraculos regenereaza tesutul cerebral
Publicat: 03.09.2009
Un bio-material injectabil va putea ajuta tesutul cerebral cu leziuni capatate in urma unor traume sa se regenereze. Cel putin asa sustin specialistii in bioinginerie de la Clemson University (Statele Unite).

Noua procedura cu hidrogel prevede ca biomaterialul sa fie injectat direct in locul leziunii pentru a ghida reactia celulelor stem neurale si a regenera tesutul cerebral exact acolo unde este nevoie. Rezultatele obtinute in laborator (primele de acest tip) au pus in evidenta o recuperare a functiei sustinuta la modele animale cu leziuni cerebrale traumatice. “Reprezinta si una dintre putinele tentative de reparare structurala a leziunilor cu o abordare de ingineria tesuturilor”, a declarat Ning Zhang, sefa echipei de cercetatori, precizand ca procedura ar putea fi pusa la punct in vederea testarii pe oameni in circa trei ani.

Potrivit oamenilor de stiinta, abordarile curente ale tratamentului traumelor cerebrale s-au concentrat pana acum pe leziunea primara, utilizand hipotermia sau neuroprotectia cu medicamente, tehnici cu succes limitat. In cadrul unor studii precedente, echipa condusa de Zhang a demonstrat in laborator reconstructia unei retele vasculare complete in situl leziunii, un prim pas in directia regenerarii tesutului cerebral. De aceasta data insa, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca un biomaterial testat cu succes pe soareci are potentialul de a favoriza cresterea celulelor stem neurale la pacientii cu traume cerebrale, reparandu-le acestora leziunile “din interior”.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase