Home » Timp Liber » Alegerea noastra: touching the void

Alegerea noastra: touching the void

Publicat: 22.06.2006
Pe 12 mai, Horia Colibasanu ne-a facut o vizita la redactie, pentru a ne da fotografiile de pe Manaslu si pentru a discuta despre articolul de la rubrica X-treme.

Prin plicul cu imaginile facute pe munte, alpinistul roman ratacise un DVD prafuit si zgariat. Cand l-a extras din plic, m-a intrebat: "Vrei sa ti-l las sa-l vezi?Da, i-am raspuns eu cu jumatate de gura (imi place sa fiu la curent cam cu tot ce misca in industria cinematografica, dar de filmul asta nu auzisem absolut nimic). "Este cel mai bun film despre alpinism facut pana acum", mi-a mai spus Horia. Primind o asemenea recomandare de la un climber care are doi optmiari la activ, am insfacat DVD-ul si am urmarit filmul de pe el cu ochii cat cepele, chiar in seara acelei zile.

Documentarul Touching the Void spune o poveste care a devenit legendara printre alpinisti. In anul 1985, doi tineri britanici, Joe Simpson (25 de ani) si Simon Yates (21 de ani), au sosit in Anzii peruvieni cu scopul de a escalada versantul vestic al faimosului varf Siula Grande (6.344 m). Nimeni nu mai incercase vreodata acest traseu. In plus, cei doi au abordat summit-ul in stil alpin (ruta nici nu le permitea altfel). Stilul alpin presupune o ascensiune continua, fara tabere intermediare in care sa te poti retrage daca vremea se strica. Pur si simplu iti pui un rucsac in spate, cu echipament de catarat, haine si mancare, si te duci pe munte. Urci pana la caderea serii, cand, daca esti norocos, gasesti un loc unde sa poti campa.

Valoarea documentarului rezida in marturiile celor doi protagonisti. Joe si Simon povestesc cum au escaladat salbaticul si periculosul munte, ajungand cu bine in varf in cea de-a treia zi a expeditiei. De acolo, din cauza vremii deosebit de rele, au hotarat sa coboare pe versantul nordic al muntelui, o alegere care se va dovedi dezastruoasa.

Din acest moment, povestea celor doi devine absolut incredibila. Joe aluneca pe zapada proaspat cazuta si isi rupe un picior. Partenerul sau nu il paraseste, ci il leaga cu coarda, dandu-i drumul in jos, in necunoscut, cate 90 de metri. Apoi Simon coboara si el si repeta operatiunea de cateva ori. Din nefericire, la un moment dat, Joe ajunge in marginea unei prapastii, unde ramane spanzurat de coarda. Simon asteapta vreme de cateva ore semnalul lui Joe, rastimp in care aluneca usor-usor prin zapada. Simon vede cum peretele pe care se afla devine, din abrupt, vertical. Singura solutie pe care o intrevede este sa taie coarda. Joe cade in crevasa.

Nu o sa va rapesc placerea de a urmari acest film si de a afla modul dramatic si miraculos in care Joe supravietuieste si reuseste sa se intoarca in tabara. Dar va sfatuiesc pe toti sa cautati acest DVD, pentru ca aventura celor doi tineri va va impresiona sincer, pana la lacrimi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase