Home » Timp Liber » Alegerea noastra (septembrie): Romaniacs 2006

Alegerea noastra (septembrie): Romaniacs 2006

Publicat: 07.09.2006
Dupa o pleiada de chemari senzuale din partea motorului pe doua roti si dupa indelungi ezitari fricoase din partea celor doua picioare care imi coboara de sub burta, am hotarat sa iau taurul de coarne si destinul de ghidon: in vara acestui an am invatat sa ma dau pe motocicleta.

Boala grea, dom’le! De indata ce simti aerul cum iti flutura prin pletele (ne)spalate si auzi turbina cum rage ca o fiara, in timp ce domnisoarele isi intorc privirile gales dupa tine, nu mai vezi nici o scapare: esti blestemat pe vecie, asemenea lui Ghost Rider, sa iubesti motocicleta.

In intampinarea acestor (ne)intelese instincte primare, in Romania s-a desfasurat cel mai aspru raliu enduro din lume. Red Bull Romaniacs 2006 a dat drumul la motoare in centrul Bucurestiului, duminica, 13 august, pe platoul dintre Pasajul Marasesti si strada Nerva Traian. 90 de concurenti – profesionisti, experti si amatori – din SUA, Marea Britanie, Franta, Mexic, Austria, Germania, Andorra, Canada, Grecia, Italia, Noua Zeelanda, Ungaria si Romania s-au intrecut calarind cu talent motociclete si ATV-uri pe un traseu care a acoperit aproximativ 1.400 de kilometri, pornind de pe fundatia proiectului unei Opere neterminate de dictatorul Ceausescu si incheindu-se, ironic, pe Bulevardul Spitalelor din Sibiu.

Romaniacs si-a respectat pe deplin renumele, competitia fiind cu adevarat hard si plina de neprevazut. Campionul mondial Cyril Deprés a abandonat inca din a doua zi a intrecerii, dupa ce s-a ratacit si a pierdut timp pretios in urma unor disfunctionalitati ale GPS-ului. Al doilea abandon important a venit, surprinzator, tot din esalonul profesionistilor: Gunnar Petersen s-a declarat si el invins in fata duritatii unui traseu de la care oricum asteptase tot ce putea fi mai rau. Cele mai delicioase momente ale Romaniacs-ului au fost, insa, create spontan, de intalnirile inoportune dintre rideri si taranii romani. Langa Petrosani, Giovanni Sala a fost biciuit de un bastinas pe motiv ca motocicleta campionului italian speriase calul omului.

In localitatea Campul lui Neag, o parte dintre rideri au fost alergati cu coasele de catre localnici, in timp ce altii incercau sa evite capcanele puse pe traseu (mai ales o sarma!). In ciuda acestor episoade comice (sau ba), Romaniacs a ajuns cu bine la final:  pe 19 august, concertul de motoare de la Sibiu a rivalizat ca spectacol eye-candy cu cel din Capitala.

La categoria Pro, primul loc a fost ocupat de francezul Michel Gau, in timp ce clasa Experti a adus o dubla victorie pentru motociclismul autohton, cu primul loc adjudecat de tinerii Emanuel Gyenes/Lazslo Olah si cu locul trei pentru echipa mixta Romeo Dunca/François Vuillet. Cu totii sa traiasca!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase