Dubai – un arhipelag cladit pe visuri

14 05. 2008, 12:38

Insulele artificiale vizibile din spatiu

Cea mai mica dintre Palm Islands este Palm Jumeirah, autoproclamata „A opta minune a lumii”, o insula cu o suprafata de 20 kmp, formata din 17 frunze de palmier. Constructia ei a inceput in 2001, iar cheile primelor apartamente le-au fost inmanate proprietarilor cinci ani mai tarziu. Pentru a o ridica, muncitorii au folosit 94 de milioane de metri cubi de nisip si 7 milioane de tone de piatra. Printre vedetele care au cumparat locuinte aici se afla si cunoscutul fotbalist David Beckham. Palm Jebel Ali, cea de-a doua insula a arhipelagului artificial, a inceput sa fie ridicata in 2002, iar potrivit proiectului, suprafata ei e cu 50% mai mare decat cea a Palm Jumeirah. Daca totul decurge conform planului, constructia insulei va fi finalizata in cursul acestui an. In 2012, aici vor exista mai multe parcuri tematice, iar in 2020, Jebel Ali va fi casa a aproape 2 milioane de oameni.

Trilogia palmierilor se incheie cu Palm Deira, cea mai mare dintre insule, ce va avea, dupa incheierea lucrarilor, o suprafata de 42 kmp (ceva mai mult decat un sector al Bucurestiului). Firma care se ocupa de constructie a anuntat, in aprilie 2008, ca s-au folosit deja 300 milioane metri cubi de nisip.

Dubai scoate la vanzare „tarile” lumii

Ski Dubai, partii acoperite pentru incepatori sau experti
Sa schiezi cand afara sunt 40 de grade Celsius e un alt vis excentric devenit realitate, in Dubai. Proiectatii au gandit un complex acoperit, avand o suprafata de 22.500 mp, care dispune de 5 partii cu grade diferite de dificultate. Cea mai mare dintre acestea are o lungime de 400 m si o diferenta de nivel de 60 m. Ski Dubai include si Snow Park, dedicat copiilor. Acesta este cel mai mare parc de zapada acoperit din lume, suprafata lui fiind de aproximativ 3.000 mp. Nu e obligatoriu sa vii cu placa sau cu claparii la tine. Poti inchiria echipamentul si accesoriile.

Hotel subacvativ de lux
Hydropolis nu va fi primul hotel care isi cazeaza turistii in lumea pestilor, dar va fi cu siguranta cel mai luxos. De departe, cladirea va semana cu un atol futurist. Arhitectul Joachim Hauser spune ca proiectul lui este o prima etapa spre un intreg oras subacvatic, iar de aici pana la colonizarea marilor si oceanelor lumii nu mai e decat un pas. Hydropolis coboara 20 de metri in apele Golfului Persic, are o suprafata de 110.000 mp si costa o jumatate de miliard de dolari. Etajele superioare ale cladirii vor adaposti sali de conferinta, o clinica de chirurgie estetica si un laborator de cercetare marina. Arhitectul a inclus si un cinematograf, unde vor fi proiectate in special filme care au ca tema apa sau oceanul. Copiii nu au fost nici ei uitati. Micutii vor avea o sala a lor unde vor afla cum traiesc animalele si plantele subacvatice. Hotelul ar trebui sa fie gata anul viitor, iar pretul unei nopti de cazare intr-unul din cele 220 de apartamente luxoase va fi de ordinul miilor de dolari.

Ospete regesti

Cand sa mergi in Dubai?

Cat te costa o excursie in Dubai?
Preturile sunt de la medii pana la mari si foarte mari. Daca vrei sa stai, spre exemplu, la Burj Al Arab, autointitulat „singurul hotel de sapte stele din lume”, atunci pregateste-te sa dai intre 700 si 2.000 euro / noapte. Tarifele se justifica prin conditiile oferite turistilor (isi pot alege perna dintr-un meniu cu 13 modele), dar si prin banii investiti in construirea hotelului: 650 milioane de dolari.

Un sejur de 8 zile in Dubai, la un hotel de 4 stele, costa intre 1.000 si 1.400 euro/persoana. Pentru 5 stele, preturile trec de 1.500 euro/persoana. Tarifele cele mai ridicate sunt in preajma Revelionului, cand o saptamana de rasfat ajunge la 2.000-2.500 euro. Ceva mai ieftine sunt croazierele, preturile acestora situandu-se intre 1.700 si 2.000 euro. Daca nu stai tocmai bine cu bugetul, dar iti doresti sa ajungi in Dubai, poti incerca o mini-excursie de 3 zile, la preturi intre 500 si 800 euro/persoana.

FACTS