Prima pagină Travelling

Lumea e un parc de distractii

Dan-Silviu Boerescu 08.02.2007 | ● Vizualizări: 379
Lumea e un parc de distractii     Lumea e un parc de distractii + zoom
Galerie foto (1)

Pentru copiii de toate varstele, insa neaparat amatori de senzatii tari, lumea e un imens parc de distractii, cu felurite tentatii extreme, a caror sursa de energie este, in primul rand, adrenalina participantilor. Aparute pe la 1890 in Anglia, The Amusement Park s au trecut rapid Atlanticul si au devenit, in SUA, o adevarata industrie, modelul fiind preluat apoi de toate metropolele.

CONEY ISLAND, NEW YORK
Cu 3-400 de ani in urma, pe vremea primilor colonisti europeni, aceasta insulita de langa Brooklyn era plina de iepuri, asa ca a fost botezata Konjn Kok (in olandeza, konjn inseamna iepure). In timp, numele s-a metamorfozat in Conyne si apoi in Coney Island. La jumatatea secolului al XIX-lea, aici s-au construit hoteluri, in ale caror saloane infloreau jocurile de noroc; apoi, in zona a aparut si un hipodrom, unde se mizau sume imense pentru epoca respectiva (pana la 15.000 USD pe zi).

Cum autoritatile au luat in vizor aceste activitati, in final interzicandu-le, antreprenorii locali au imaginat surse alternative de venituri. In 1884, Lamarcus Thompson a construit primul „trenulet al groazei“, in fapt o linie de cale ferata cu usoare denivelari, lunga de 200 de metri. Sinele erau din lemn, asa ca investitia s-a ridicat la doar 1.600 USD, ea fiind amortizata in primele trei zile de functionare.

Dupa ce, in 1907, proiectul Globe Tower (o structura sferica uriasa, suspendata la o inaltime de 50 de metri, in care urmau sa fie ingramadite un Luna Park si un hipodrom) a esuat, da­rea in folosinta a metroului new-yorkez, in 1920, a facilitat – contra sumei de 5 centi – accesul din orice parte a orasului spre principala lui zona de distractii. Cu alti 5 centi iti puteai lua un hot-dog, iar cu inca 15 te dadeai in primele rollercoaster. Pe plaja, deschisa publi­cu­lui in 1923, nu costa nimic sa-ti pui un prosop, asa ca duminica, in perioada interbelica, navaleau aici in jur de un milion de oameni.

CYCLONE
Inaugurat pe 27 iunie 1927, Cyclone este, gratie cinematografiei si literaturii, cel mai faimos montagne russe din lume. Trenuletul se avanta pana la 28 de metri inaltime, apoi plonja pe o spirala cu inclinatia de 53 de grade, dupa care se oprea brusc, dand senzatia ca emotia s-a sfarsit.

Fals! Urmau alte si alte figuri periculoase, fapt care-l facea pe celebrul aviator Lindbergh sa afirme ca experienta Cyclone o surclaseaza pe cea a unui zbor deasupra oceanului. In timp, circuitul a cunoscut unele modificari, facand adrenalina sa se reverse si mai navalnic, insa n-au lipsit nici cateva evenimente care i-au sporit popularitatea. Inclusiv o minune: un miner mut a inceput sa vorbeasca dupa un raid cu Cyclone, in 1948!

Au existat si intamplari cu impact negativ: pe 31 mai 1966, 4.000 de oameni s-au incaierat aici cu politia – se pare ca din motive rasiale (miscarea de emancipare a afro-americanilor). In 1965, primaria a cumparat instalatia si aproape ca a falimentat-o, deliberat sau nu. Renovat, Cyclone s-a redeschis triumfal in 1975, fiind si astazi, contra sumei de 4 dolari, cea mai accesibila si dorita emotie a New York-ului.

KENNYWOOD, PITTSBURGH
Daca New York si a sa Coney Island inseamna istorie, prezentul apartine in SUA altor instalatii, cum ar fi Magnum XL-200 din Ohio, Batman and Robin de la Six Flags Magic Mountain (Valencia, California), High Roller din Las Vegas, Desperado din Nevada sau Comet (New Jersey).

Totusi, daca e sa se detaseze un rollercoaster american contemporan, acesta este Phantom’s Revenge de la Kennywood Park, de langa Pittsburgh. Revenge a inlocuit in 2001 Steel Phantom, care a operat in perioada 1991-2000, insa parcul este cunoscut si pentru celelalte – numeroase! – atractii ale sale, intre care Exterminator (circuit tip rollercoaster indoor), Skycoaster (instalatie de bungee jumping cu inaltimea de 60 de metri), precum si 14 circuite numai pentru copii.

In plus, in perioada 30 iunie – 6 iulie se organizeaza Victorian Festival, in cadrul caruia au loc nonstop diverse reprezentatii pe doua scene, iar in fiecare seara, la ora 21.45, incep focurile de artificii. Apoi, pe 12 august, debuteaza Fall Fantasy Parade Days, o alta serie de defilari si spectacole. O mentiune speciala pentru faimosul Jack Rabbit, un montagne russe „antic“, datand din 1921 (mai vechi cu sase ani decat Cyclone din Coney Island), dar inca in stare de functionare.

STEEL PHANTOM vs. PHANTOM’s REVENGE
Timp de un deceniu, Steel Phantom a fost principala instalatie de la Kennywood. Desi extrem de spectaculos, in anul 2000 el a fost inchis si i s-au adus imbunatatiri. Noua versiune, botezata Phantom’s Revenge, are inaltimea de 48,8 metri, lungimea de 975,4 metri, o cadere in gol maxima de 69,5 metri, iar viteza cu care se circula este de 132 km/h. Durata circuitului este de 2 minute si 15 secunde, insa, cu siguranta, incepatorii pierd rapid dimensiunea timpului.

BLACKPOOL, YORKSHIRE
Europa nu este lipsita de parcuri de distractii, dar cel mai mare si mai inte­resant se afla nu pe continentul pro­priu-zis, ci dincolo de Marea Manecii, in Anglia. Blackpool Pleasure Beach este considerat, in ceea ce priveste spectaculozitatea, echivalentul britanic al americanului Kennywood Park. Inaugu­rat in 1896, el conserva inca un mon­tagne russe din lemn (Big Dipper), laudandu-se totodata cu doua caruse­luri, un Ghost Train si o Black Hole, o centrifuga uriasa (Flying Machine) si o replica moderna a Corabiei lui Noe.

Cea mai noua atractie este Valhalla (cu o lungime de 650 metri, a fost inaugurata in 2000 si a costat 15 milioane de lire sterline, redand infricosator toata istoria vikingilor). Valhalla este considerata cea mai mare instalatie de tip rollercoaster al carei circuit se desfasoara integral pe intuneric. Pentru copii, s-a construit se­pa­rat parcul tematic Beaver Creek, cu ver­siuni mai mici ale tuturor instalatiilor, inclusiv a rollercoaster-ului din lemn.

PEPSI MAX BIG ONE
Mandria parcului de la Blackpool ramane, totusi, rollercoaster-ul Big One. Inaugurat in 1994, este construit din otel, masurand 1.675,5 metri lungime si 63,7 metri inaltime. Viteza maxima inregistrata pe circuit este de 119 km/h, iar o calatorie extrema (curbe de 65 de grade, in care se exercita forte de 3-4 G) dureaza 2 minute si 30 de secunde. Simultan, pe traseu se afla 3 garnituri.

DRAGON MOUNTAIN
Orice parc are un roller­coas­ter-ve­deta. Pentru Marineland, acesta este, indubitabil, Dragon Mountain, inaugurat in 1983, al treilea circuit ca lungime din lume (1.700 de metri). Timp de 3 minute si 28 de secunde, poti plonja cu o viteza de pana la 80 km/h de la 25 de metri inaltime si ai patru sfidari ale gravitatiei in curbele principale, strabatute succesiv de cele 3 garnituri, fiecare cu cate 28 de pasageri.

MARINELAND, NIAGARA
Dupa ce, in 1954, Walt Disney a revolutionat industria parcurilor de distractii proiectand primul parc 100% tematic (Disney World), orientarea acestuia a fost preluata de majoritatea antreprenorilor de calibru. Parcul din Ontario, de pe partea canadiana a cascadei Niagara, respecta in mare masura acest canon, tema fiind cea a relatiei cu animalele, in special cu cele marine (de la balene ucigase la morse), dar nu numai (ursi bruni, bizoni sau elani).

Gradina zoologica este insa strabatuta de mai multe rollercoastere: Tivoli (circuit oval, mai potolit), Flying Falcon, Wave Swinger sau Hurricane Cove, ca sa le pomenim doar pe cele mai populare. Replica a Flying Carpet-ului de la Kennywood, Flying Dragon este ceva mai lent, dar acest fapt se compen­seaza cu pitorescul peisajului.

LA FERIA, CIUDAD DE MEXICO
Supranumit si Chapultepec Magico (de la numele padurii invecinate), cel mai mare parc din Mexic detine 54 de circuite, majoritatea pentru copii, dar si 3 rollercoastere de mari dimensiuni (Cascabel, Raton Loco si, evident, ca orice parc care se respecta, un Dragon). Atmosfera este tipic mexicana, cu toate detaliile de rigoare: mariachi, sombrero, chili con carne, fajitas etc. Intr-o zi de week-end, aici vin pana la 500.000 de oameni, Chapultepec fiind un reper obligatoriu pentru copii si nu numai. Nu lipsesc de aici karturile sau, in numar impresionant, jocurile mecanice.MONTANA RUSA
Mexicanii – spre deosebire de alti amatori de astfel de distractii extreme – au preferat pentru vedeta lor echivalentul spaniol al titulaturii frantuzesti (nume pastrat si azi, in ciuda incercarii proprietarilor de a o reboteza Serpiente de Fuego, in 1994). Montana Rusa a fost data in exploatare in 1964 si functioneaza – surprinzator, asemenea Cyclone-ului din Coney Island – pe o structura din lemn cu lungimea de 1.200 de metri, asemanatoare unei uriase benzi a lui Moebius, pe care se circula cu 65 km/h.

OCEAN PARK, HONG KONG
Boom-ul economic asiatic a facut posibila aparitia, in 1997, a unui „Amusement Park“ gigantic la Hong Kong, secondat de megaacvarii si de reproduceri live ale habitatelor unor specii precum leii de mare sau focile. Aceste animale pot fi admirate de vizitatori dintr-un tunel subteran, fundul vivariilor fiind transparent.

In plus, s-a amenajat un atol de corali artificial, care gazduieste 4.000 de exemplare din peste 400 de specii marine, inclusiv un batran (80 de ani) biban de mare urias (2 metri). Evident, nu lipsesc rollercoaster-ele sau alte atractii, printre care cel mai inalt ascensor din Asia, insa tehnologia este intrucatva surclasata de istorie: aici exista reproducerea fidela a unui vechi sat chinezesc, cu suprafata de 10.000 de metri patrati, din care nu lipsesc templele si o pagoda.

THE DRAGON
Picaturii chinezesti i se poate adauga cu destula indreptatire o metoda noua de tortura pentru fericitii si masochistii pasionati de distractii extreme in stil asiatic. Este vorba de looping-ul tipic Dragonului din Hong Kong, o violenta si repetata contrazicere a gravitatiei, realizata de 5 ori pe parcursul celor 1.500 de metri ai circuitului, unul cu inaltimea maxima de 50 de metri si care presupune, la desert, o cadere in gol de 40 de metri.

Foto: Guliver, Hepta, Mediafax

FACTS


INFO

www.coneyislandpark.com Family Passport – 335 USD plus taxe, Single (varsta minimum 4 ani) – 105 USD plus taxe, Junior (varsta sub 4 ani) – 25 USD plus taxe. Toate includ accesul la instalatiile de distractie, ca si la parcare, piscina, golf, loc barbecue etc. Tel.: Æ 513 232 82 30

INFO www.kennywood.com 4800 Kennywood Blvd., West Mifflin, PA 15122 Tel.: Æ 412 461 05 00 Bilet de intrare in parc: 8 USD Ride All Day: 28,95 USD Special Evening (dupa ora 18.00): 13,95 USD
INFO www.bpbltd.com Tel.: Æ 0870 444 55 66 Fax: Æ 0125 340 76 09 e-mail: info@bpbltd.com Intrarea in parc: gratuita Unlimited Ride Pass: 25 de lire sterline Special Beaver Creek (pentru copii): 11 lire sterline
INFO www.marinelandcanada.com 7657 Portage Road, Niagara Falls, Canada Tel.: Æ 905 356 95 65 Taxe de intrare: 23,95 USD – adulti;19,95 USD – copii sub 14 ani

INFO www.feriachapultepec.com.mx Segunda seccion del Bosque, Chapultepec Polanco, Mexico, Distrito federal MX, 11100 Tel.: Æ 525 230 21 21 Fax: Æ 525 230 21 00 Pase Magico: 9,90 USD (30 de circuite); Pase Ecolim: 46,90 USD (53 de circuite); Super Ecolim: 59,90 USD (toate instalatiile, pranzul inclus)
INFO www.oceanpark.com.hk Ocean Park, Aberdeen, Hong Kong Tel.: Æ 852 2552 0291 Fax: Æ 852 2873 55 84 Taxe de intrare: 18,90 USD – adulti, 9,90 USD – copii sub 11 ani
Tag-uri: Lumea | parc | distractii