Home » Maratoanele Descopera » Vikingii marii cuceritori » Descoperirea unui tezaur de monede rare poate scrie un capitol în istoria enigmatică a regatului Danemarcei din era vikingă

Descoperirea unui tezaur de monede rare poate scrie un capitol în istoria enigmatică a regatului Danemarcei din era vikingă

Publicat: 11.11.2018
Arheologii au descoperit o comoară care conţine mai bine de 250 de monede lângă localitatea Ribe din Danemarca. Un pasionat de arheologie, echipat cu un detector de metale, a descoperit prima monedă, o piesă extrem de rară din era vikingă.

Pe 14 august, Muzeul Jutland de Sud-Vest a obţinut piesa şi a contactat descoperitorul în următoarea zi. Atunci au văzut că nu este doar o monedă de acest fel în acea regiune, ci mult mai multe, aruncate în mlaştină drept ofrande, scrie The History Blog.

Arheologii profesionişti au folosit detectoarele de metal şi GPS-ul pentru a localiza şi documenta fiecare descoperire. În doar două zile, au găsit 174 de monede, dintre care 172 erau ca cea iniţială, prezentată în imaginile de mai jos.

Credit: Muzeul Jutland de Sud-Vest

De menţionat că înainte de descoperirea din vară se cunoşteau doar 11 astfel de artefacte. 

Celelalte două ilustrau bărci vikinge şi căprioare pe partea cealaltă. Monedele erau împrăştiate în forma unui oval cu o axă de 50 de metri şi cealaltă de 15 metri.

Credit: Muzeul Jutland de Sud-Vest

Echipa s-a întors la sit în octombrie pentru a mai realiza o misiune de excavare. De această dată au găsit 78 de monede, dintre care 77 la fel ca primele şi una care ilustra nava vikingă. Monedele se află într-o stare perfectă de conservare, multe dintre ele păstrându-şi luciul.

„Este o descoperire excepţională care reprezintă un salt ‘cuantic’ în înţelegerea noastră cu privire la fabricarea monedelor. Sunt daneze şi sunt realizate pentru a fi în circulaţie în Ribe. Descoperirea schimbă teoriile noastre despre modul în care băteam monede şi despre procesul de producţie al acestora”, au precizat reprezentanţii muzeului.

În urma uzurilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că monedele au fost în circulaţie înainte de a fi oferite ca ofrandă. Atunci când au fost realizate, în prima jumătate a secolului al IX-lea, Gudfrd şi apoi fiii săi au fost regi în Danemarca. Gudfred este primul rege danez în privinţa căruia există dovezi clare în cronici. A luptat împotriva lui Carol Cel Mare din Francia. Fiul său, Horik I, a luptat împotriva Imperiului Carolingian al fiului lui Carol Cel Mare, Ludovic I cel Pios. În afară de interacţiunile cu francii, nu se ştie altceva despre regatul danez din acea perioadă. Noile monede descoperite pot arunca o nouă lumină asupra istoriei vikinge a Danemarcei secolului al IX-lea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bogăţia uriaşă pe care vikingii o deţineau pe o mică insulă din Marea Baltică. Întreaga Suedie era mult mai săracă

În urmă cu peste un mileniu, adevăratul Ragnar Lodbrok conducea o bătălie legendară care avea să-i asigure un loc în istorie

Folosind un detector de metale, un bărbat pasionat de istorie a făcut o descoperire rară şi valoroasă pe un câmp

Erau cu adevărat vikingii barbari? Iată 7 mituri despre vikingi şi adevărul din spatele lor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase