Home » Cultură » O pâine veche de 123 de ani, adusă din Italia de un navigator, este expusă în România

O pâine veche de 123 de ani, adusă din Italia de un navigator, este expusă în România

O pâine veche de 123 de ani, adusă din Italia de un navigator, este expusă în România
Publicat: 05.03.2015
O pâine coaptă în urmă cu 123 de ani în Italia, adusă în România de către un navigator care a donat-o, în anul 1915, directorului unei şcoli, este expusă, pe durata lunii martie, la Muzeul Casa "Cuză Vodă" din municipiul Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În luna martie, vizitatorii Casei „Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, pot admira o pâine coaptă în 1892, acesta fiind exponatul lunii.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei muzeale, Nicoleta Gheorghe, a declarat că pâinea a fost coaptă în vara anului 1892, în Italia, şi prezentată în cadrul Expoziţiei Italo-Americană de la Genova, din perioada 10 iulie – 4 noiembrie 1892, care marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb.

Ulterior, pâinea a fost adusă la Galaţi de către un navigator.

„Vasile Pamfil, unul dintre membrii echipajului crucişătorului Elisabeta, a intrat în posesia pâinii, inclusiv a cutiei în care fusese expusă, şi a adus-o la Galaţi. Acesta o donează în mai 1915 lui Paul Paşa, directorul Şcolii nr. 6 de băieţi din Galaţi. Întregul patrimoniu al Muzeului de la Şcoala nr. 6, inclusiv pâinea, sunt donate de Paul Paşa, în 1939, nou-înfiinţatului Muzeu de Istorie din Galaţi”, a declarat Nicoleta Gheorghe.

Micro-expoziţia în care este prezentată pâinea veche de 123 de ani poate fi vizitată la Muzeul Casa „Cuză Vodă” din Galaţi în perioada 5-31 martie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. Exponatul lunii „Pâine de la 1892” face parte dintr-un proiect expoziţional derulat de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, care vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase