Home » Cultură » Rutenii din Ucraina îşi doresc autonomia

Rutenii din Ucraina îşi doresc autonomia

Rutenii din Ucraina îşi doresc autonomia
Publicat: 16.03.2015
Rutenii din regiunea Transcarpatia, în Ucraina (vest), cer să le fie recunoscută naţionalitatea şi să le fie acordat statutul de autonomie, printr-un dialog cu Kievul, a declarat duminică liderul rutean Piotr Gheţko pentru agenţia rusă de stat Tass.

El a anunţat o decizie a unui congres, care a avut loc sâmbătă, privind „cerearea recunoaşterii rutenilor ca naţionalitate separată şi cererea ca rezultatele referendumului privind autonomia din 1991 să fie implementate” prin dialog cu Kievul.

„Cel mai important scop al Consiliului de Coordonare este să deschidă şi să intensifice dialogul cu agenţiile guvernamentale de la Kiev, cu scopul de a lua o decizie cu privire la o posibilă recunoaştere a rezultatelor referendumului organizat în Subcarpatia rutenă în 1991, când 80% din populaţie a votat în favoarea acordării regiunii statutului de autonomie”, se arată în declaraţia adoptată de congres.

Rutenii, 1,5 milioane de oameni potrivit Tass, sunt o etnie slavă care trăieşte în Transcarpatia. Numele etniei provine din latinizarea cuvântului „rus”, iar membrii ei mai sunt cunoscuţi şi sub numele de „micii ruşi”.

Rutenia Carpatică (Subcarpatia rutenă) a fost recunoscută ca obiect al legilor internaţionale prin Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye în 1919. După al Doilea Război Mondial, în 1945, a fost absorbită în Ucraina, la vremea respectivă parte a Uniunii Sovietice.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase