Home » D:News » Cea mai simplă metodă prin care poţi identifica un psihopat

Cea mai simplă metodă prin care poţi identifica un psihopat

Cea mai simplă metodă prin care poţi identifica un psihopat
Publicat: 22.09.2012
Cercetătorii de la Universitatea Macquarie din Sydney au testat teoria conform căreia psihopatia, o tulburarea severă de personalizată caracterizată prin lipsa de empatie, comportament antisocial şi duritate, poate fi asociată cu o capacitate deficitară de a percepe mirosul.

Ambele fenomene sunt produse de o disfuncţie apărută la nivelul cortexului orbitofrontal. 

Mehmet Mahmut şi Richard Stevenson au examinat capacitările olfactive ale unui grup format din 79 de persoane cu vârste cuprinse între 19 şi 21 de ani, care au fost diagnosticate drept psihopaţi non-criminali şi care erau integrate în societate.

Folosind testul „Sniffin’ Sticks” (ce determina pragul de sensibilitate, de discriminare şi identificare a mirosului prin utilizarea a 16 mostre ce conţin mirosuri diferite, precum parfum de portocale, cafea sau piele) specialiştii au descoperit că participanţii aveau probleme în identificarea corectă a mirosurilor. Mai mult, cei care au fost diagnosticaţi cu un grad mai mare de psihopatie, au obţinut cele mai slabe rezultate la testul „Sniffin’ Sticks” . 

Acum, oamenii de ştiinţă susţin că testul ar putea fi util pentru identificarea psihopaţilor care sunt foarte manipulatori. „Testele olfactive ar putea fi considerate markeri pentru identificarea trăsăturilor psihopatice, mai ales în cazul în care pacientul nu poate ghici ce răspuns ar trebui să dea, aşa cum se întâmplă în cazul întrebărilor folosite de obicei în diagnosticarea acestor persoane”, au notat aceştia în noul raport. 

Cortexului orbitofrontal este localizat în partea frontală a creierului şi este responsabil pentru controlul impulsurilor, planificare şi adaptarea comportamentului în funcţie de normele sociale. În plus, de-a lungul timpului, o serie de cercetări anterioare au demonstrat că această zonă este importantă şi pentru procesarea semnalelor olfactive. 

Totuşi, studiul subliniază faptul că problemele legate de capacitatea de a identifica mirosuri nu sunt strict legate de psihopatie. Disfuncţiile olfactive pot apărea şi în cazul schizofreniei, Parkinsonului sau bolii Alzheimer. 

Sursa: ABC Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase