Home » D:News » Descoperire bizară pe Marte: ce reprezintă ciudata protuberanţă metalică fotografiată de Curiosity?

Descoperire bizară pe Marte: ce reprezintă ciudata protuberanţă metalică fotografiată de Curiosity?

Publicat: 08.02.2013
O fotografie realizată recent de roverul marţian Curiosity surprinde un obiect ciudat care pare să iasă dintr-o rocă: este strălucitor, metalic şi aparent la nelalocul său în peisajul prăfuit de pe Marte.

Roverul trimis de NASA pe Marte a detectat ciudatul obiect pe data de Sol 173 (30 ianuarie, în zile pământene), fotografiindu-l cu instrumentul Mastcam. Protuberanţa pare să măsoare doar 0,5 centimetri, fiind vizibilă datorită umbrei pe care o proiectează pe roca de sub ea.

Momentan, specialiştii nu ştiu ce ar putea fi ineditul obiect zărit în imaginea realizată pe Marte. O ipoteză speculează că ar putea fi vorba despre o bucată de fier, care nu a oxidat datorită cantităţilor foarte scăzute de oxigen aflate pe Marte. Originea fierului ar putea fi un meteorit.

Faptul că protuberanţa nu a acumulat praf, spre deosebire de rocile din jurul său, pare să susţină ipoteza unui metal, deoarece suprafeţele metalice tind să reziste mai uşor depunerii de praf în comparaţie cu alte suprafeţe.

Imaginea originală surprinsă de roverul Curiosity, ce are rezoluţia de 13720 x 5491, poate fi văzută pe Flickr.

Aceasta nu este prima fotografie realizată de roverul Curiosity pe Marte ce i-a intrigat pe astrofizicieni. Luna trecută o misterioasă „floare marţiană” i-a nedumerit pe oamenii de ştiinţă.

Sursa: The Atlantic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase