Home » D:News » Cum să fii un prieten mai bun: studiile îţi spun de ce are nevoie prietenul tău

Cum să fii un prieten mai bun: studiile îţi spun de ce are nevoie prietenul tău

Cum să fii un prieten mai bun: studiile îţi spun de ce are nevoie prietenul tău
Publicat: 02.05.2013
Toţi oamenii au momente când realizează că nu sunt tocmai cei mai buni prieteni din lume şi atunci se întreabă „Ce pot să fac pentru a deveni un prieten mai bun?”. Fie că relaţia ta cu vechii prieteni s-a răcit şi vrei să reiei legăturile, fie că ai prieteni noi şi vrei să deveniţi mai apropiaţi, există câteva sfaturi venite din partea oamenilor de ştiinţă care te-ar putea ajuta.

1. Împărtăşeşte un secret

În acest mod, prietenul tău va simţi că îl preţuieşti şi că ai încredere în el. Mai mult, el va realiza că prin comparaţie cu alţii el contează mai mult, dat fiind faptul că ai ales să îi spui tocmai lui secretul. Potrivit lui Peter DeScioli de la Harvard University,  se pare că oamenii tind să îşi formeze grupul de prieteni apropiaţi din persoane despre care ştiu că îi preţuiesc şi au încredere în ei, indiferent dacă aceştia au alte calităţi importante precum inteligenţa.

Chiar dacă această constatare pare lipsită de importanţă, DeScioli a explicat că „noi vrem ca prietenii noştri să fie de partea noastră, chiar dacă este vorba doar de o neînţelegere minoră legată de locul în care va avea loc cina”. Împărtăşirea secretelor îi fac pe oameni să devină mai apropiaţi şi să se susţină unii pe alţii. 

2. Tratează-ţi prietenul ca pe un adult

Când un amic are probleme celorlalţi le poate fi foarte greu să se abţină să nu îl scuture puţin şi să îi spună exact unde greşeşte. Dar oare aceasta este cea mai bună metodă prin care îl putem ajuta? 

Poate că nu. O cercetare coordonată de Edward Deci de la Universitatea din Rochester a scoate la iveală faptul că prin susţinerea autonomiei unui prieten (adică lăsându-l să ia singur deciziile) ajută la crearea unor mai bune relaţii şi chiar la îmbunătăţirea sănătăţii mentale a lui. 

Într-un studiu realizat de Deci, în care mai multe perechi de prieteni au fost intervievate, s-a constatat că folosirea unei astfel de susţineri face ca prietenii să fie mai satisfăcuţi unii de alţii. 

3. Acceptă faptul că nicio prieteni nu este perfectă

În relaţiile de cuplu şi în familie, oamenii au tendinţa de a înţelege certurile ca pe o normalitate. Când vine vorba de relaţii de prietenie, imperfecţiunile sunt acceptate mai greu, lucru care poate face ca prieteniile să se destrame mult prea repede susţine Jan Yager, sociolog şi autorul cărţii Friendshifts: The Power of Friendship and How It Shapes Our Lives.

„Oamenii au această percepţie greşită conform căreia prietenia ar trebui să fie  un mijloc de deconectare de la restul problemelor din viaţă. Trebuie să îşi suporţi colegii, şeful, rudele, dar prietenii ţi alegi”, scrie Yager. Nu trebuie să ne fie frică de neînţelegerile pe care le putem avea cu prietenii. Odată ce depăşim aceste praguri, relaţia de prietenie devine mai puternică. 

4. Rămâi alături (fizic) atunci când prietenul tău are probleme

Potrivit psihologului William Bukowski, de la Universitatea Concordia prezenţa unui prieten atunci când avem perioade dificile în viaţă ne poate diminua răspunsul corpului la stres

Împreună cu echipa sa de cercetători, Bukowski şi colegii săi au realizat un studiu pe copii şcolari. Timp de patru zile, şcolarii au fost rugaţi să ţină un jurnal al interacţiunilor personale. Pe toată perioada studiului, copii au dat zilnic probele de salivă astfel încât specialiştii să le măsoare nivelul hormonilor de stres.

Astfel, s-a constatat că nivelurile de cortizol era mai mic în cazul subiecţilor care au declarat că în timpul unui event negativ au avut prieteni care le-au fost alături fizic. „Corpurile noastre ştiu că nu trebuie să răspundă chiar atât de mult la pericole atunci când e cineva lângă lângă noi, dispus să ne ajute”, a explicat Bukowski . 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase