Home » D:News » „Cea mai romantică grădină din lume” – cum arată oaza secretă ce a inspirat giganţii literaturii? (GALERIE FOTO)

„Cea mai romantică grădină din lume” – cum arată oaza secretă ce a inspirat giganţii literaturii? (GALERIE FOTO)

Publicat: 29.05.2013
Plante rare, ruine fermecătoare şi sunetul plăcut al cascadelor – asta puteţi întâlni în oaza botanică din Ninfa, în apropiere de Roma, supranumită de cunoscători „cea mai romantică grădină din lume”.

Rafinata grădină datează de la finalul secolului al XIX-lea, atunci când aristocraţii din familia Caetani au preluat mai multe terenuri ce fuseseră părăsite de secole bune, printre care se număra şi Ninfa, un oraş abandonat în Evul Mediu.

Acest orăşel găzduia cândva 150 de case şi şapte biserici, fiind un popas important pentru pelerinii şi comercianţii ce călătoreau pe celebra Via Appia, însă a fost devastat de un război civil înainte de a deveni un refugiu artistic.

„Ninfa nu este doar o grădină, are şi o lungă istorie culturală”, afirmă Lauro Marchetti, şeful Fundaţiei Roffredo Caetani, ce gestionează această grădină aflată la aproximativ 70 de kilometri de Roma.

Mama lui Caetani, englezoaica Ada Wilbraham, a fost fondatoarea acestei grădini.

Caetani, un muzician şi un protejat al compozitorului maghiar Franz Liszt, a avut ideea pâraielor şi a cascadelor pentru a crea melodii fascinante.

„Noaptea, în punctul pe care noi îl numim «locul privighetorilor», apa şi cântecul păsărilor formează un adevărat concert”, spune Marchetti.

Soţia americană a lui Caetani, Marguerite Chapin, a adăugat trandafiri, irişi, bujori şi un pavilion de bambus în grădină, invitând apoi aici toţi prietenii săi scriitori. 

Virginia Woolf, Tennessee Williams, Truman Capote sunt câţiva dintre scriitorii ce au vizitat această grădină secretă, alături de autorul italian Alberto Moravia şi regizorul Pier Paolo Pasolini.

Mulţi au fost inspiraţi de ruinele podului Roman, de fosta vamă şi de apele ce găzduiesc păstrăvi rari şi floră acvatică.

Sub bolta arcuită a fostei vămi, pe ai cărei pereţi se reflectă undele apei, autorul italian Giorgio Bassani a scris celebrul său roman „Il giardino dei Finzi-Contini”.

„Cu puţin timp înainte să moară, Bassani a venit aici pentru ultima dată. Era foarte bolnav şi mi-a spus, oftând puternic, «acum pot să mor»”, a relatat Marchetti.

Plantele din jurul lumii sunt aranjate într-un mod sofisticat, dar totodată natural, cele 1.300 de specii diferite fiind o veritabilă încântare.

Printre rarităţile ce se găsesc în grădina din Ninfa se numără rubarbe gigantice din Brazilia, Hamamelis din munţii Alborz din Iran şi cedri din Africa de Nord.

De asemenea, mai pot fi observaţi bananieri, lalele americane şi arţari japonezi, alături de un trandafir urcător ce s-a înălţat 21 de metri pe un chiparos.

Bordurile de flori înfloresc între aprilie şi noiembrie, fiind create de Lelia, fiica lui Roffredo şi Marguerite Caetani, un pictor impresionist ce a murit în 1977. Lelia a fost ultimul membru al familiei Caetani, lăsându-i lui Marchetti sarcina de a ocroti Ninfa.

„Această grădina este una din gloriile Italie. Este foarte bine îngrijită, o adevărată simfonie între natură şi capacitatea omului de a cultiva un loc ca acesta”, a comentat Patrick Hennessy, ambasadorul Irlandei la Roma, în cadrul unei vizite recente la Ninfa.

Un alt oaspete ce vizitează des grădina din Ninfa este ambasadorul Australiei, David Ritchie. „Ador să stau şi să ascult păsările cum cântă şi sunetul cascadelor”, spune Ritchie.

„Este atât de romantic acest loc, cu apa, trandafirii şi ruinele. În Australia avem plante acvatice, acacia şi eucalipţi precum aici, dar nu avem un loc ca acesta”, a mai spus ambasadorul.

Pentru a ocroti această grădină, fundaţia organizează doar vizite ghidate între lunile aprilie şi noiembrie. Aproximativ 55.000 de persoane vizitează această grădină în fiecare an.

„Trebuie să respectăm liniştea păsărilor şi a fluturilor”, spune Marchetti.

Anul acesta, grădina a înregistrat recordul absolut de vizitatori într-o singură zi, 3.972 de persoane, deşi nu îşi face reclamă.

Vânzările de bilete ajută la plata salariilor celor cinci grădinari, însă nu se pune problema ca grădina să devină o veritabilă afacere de masă.

„Ninfa nu poate deveni niciodată un loc comercial umplut cu cutii de Coca-Cola, pungi de plastic şi mucuri de ţigară”, a declarat ferm Marchetti.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase