Home » D:News » „Virusul din Orientul Mijlociu este o ameninţare pentru întreaga omenire”, avertizează şefa OMS

„Virusul din Orientul Mijlociu este o ameninţare pentru întreaga omenire”, avertizează şefa OMS

Publicat: 30.05.2013
Şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a lansat un semnal de alarmă referitor la virusul letal originar din Orientul Mijlociu către oficialii din domeniul sănătăţii din întreaga lume.

În prelegerea pe care directorul general al OMS, Margaret Chan, a susţinut-o cu ocazia întrunirii anuale a organizaţiei internaţionale, specialistul a declarat că „privind situaţia la nivel global, cea mai mare îngrijorare a mea în acest moment este noul coronavirus”.

Virusul, ce este cunoscut şi sub numele MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome), a omorât până acum 24 de persoane şi a infectat cel puţin 49 de persoane din numeroase ţări. Coronavirusul a fost detectat pentru prima dată în Arabia Saudită în noiembrie 2012. Numele de „coronavirus” vine de la forma moleculară a acestui tip de virus, ce include şi virusul SARS.

Chan a explicat că „noul coronavirus nu este o problemă care să poată fi gestionată de o singură ţară afectată, ci este o ameninţare la adresa întregii lumi”. Directorul general al OMS a declarat că rămâne de văzut cât de mare se va dovedi a fi această ameninţare, subliniind că doctorii de pe întreaga planetă ar trebui să fie atenţi la persoanele care au călătorit în Orientul Mijlociu pentru a identifica simptomele MERS. La început, simptomele nu sunt foarte îngrijorătoare, printre acestea numărându-se febra, tusea şi respiraţie dificilă. Acestea pot progresa rapid, însă, ajungând la pneumonie severă şi, ulterior, la insuficienţă la nivelul mai multor organe. „Cadrele medicale ar trebui să fie atente la toate cazurile de afecţiuni respiratorii inexplicabile”, a declarat Gregory Härtl, purtător de cuvânt al OMS. „Dacă o persoană care a călătorit în Peninsula Arabică dezvoltă aceste simptome respiratorii, este recomandat să se prezinte de urgenţă la doctor şi să detalieze imediat locurile prin care a călătorit”, a mai spus Härtl.

Noul coronavirus a iscat deja controverse pe plan internaţional în ceea ce priveşte coordonarea eforturilor cadrelor medicale, principala problemă fiind un brevet obţinut de o echipă de cercetători olandezi asupra unei părţi a virusului după ce au izolat şi identificat secvenţa sa genetică. Criticii afirmă că brevetul va duce la blocarea eforturilor de cercetare, dar echipa olandeză afirmă că brevetul va duce la stimularea investiţiilor din partea companiilor farmaceutice pentru dezvoltarea unor medicamente şi vaccine. În acest moment, nu există un vaccin pentru MERS, nici medicamente antivirale concepute pentru a ţinti acest virus, astfel că doctorii testează eficacitatea medicamentelor existente.

Sursa: The Verge, CDC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase